De 5 B’s van drempelloze websites

Een website moet optimaal toegankelijk zijn voor de doelgroep. Maar wat als de doelgroep ‘iedereen’ is of kan zijn? Bijvoorbeeld in het geval van overheidswebsites of die van banken, uitzendbureaus en telecomproviders. Wat is er nodig voor een drempelloze website?

We zouden hier kunnen volstaan met een linkje naar de EU-richtlijnen. De WCAG 2.0 bevatten alle informatie over een drempelloze overheidswebsite. Er is één ‘maar’; de EU heeft alles grondig afgetimmerd in een rapport van 110 (!) pagina’s. Niet verwonderlijk dus dat slechts een klein deel van alle overheidswebsites aan deze richtlijnen voldoet. En dat is jammer, want er staan best veel zinnige dingen in. Daarom komt Contentbureau.nl met een samenvatting, in de vorm van de vijf B’s van een drempelloze website.

1. Beeldscherm

  • Zorg voor een heldere lay-out en presentatie van teksten. Een pagina met kleurtjes, verschillende lettertypen of een drukke achtergrond ziet er misschien vrolijk uit, het komt de leesbaarheid helaas niet ten goede. Vermijd dus rode teksten op een zwarte achtergrond of teksten met dikgedrukte, cursieve én onderstreepte woorden. Je website is geen kermis.
  • Denk ook eens na over het lettertype. Op Frankwatching lees je over het belang van leesbare lettertypen (en nee, dat zijn niet alleen Arial, Times New Roman en Verdana).
  • Vergeet de grootte van je font niet. Een te groot lettertype ziet er al snel amateuristisch uit, terwijl te kleine letters slecht leesbaar zijn voor ouderen en slechtzienden. Speel hierop in met een mogelijkheid voor gebruikers om de lettergrootte aan te passen. Zowel Windows als Mac hebben hiervoor ingebouwde tools.

2. Bediening

  • Zorg voor een heldere menustructuur; laat mensen niet eindeloos zoeken naar de juiste informatie. Probeer de hiërarchische structuur van je website te beperken tot maximaal drie niveaus. Zo voorkom je dat mensen vijf of zes keer moeten klikken om de juiste pagina te bereiken.
  • Toon helder en zichtbaar waar iemand zich op de website bevindt (kruimelpad) en zorg dat de bezoeker in stappen terug kan naar waar hij vandaan kwam.
  • Zijn de pagina’s op je website lang en moeten bezoekers veel scrollen? Zorg dan dat er onderaan de pagina altijd een ‘up’-knop staat, waarmee zij in één keer weer bovenaan de pagina terechtkomen. En neem dan ook meteen een ‘home’-knop mee, waarmee gebruikers altijd snel door- of terugklikken naar de homepagina.
  • Maak alle functionaliteit beschikbaar vanaf een toetsenbord, niet iedereen heeft een touchscreen.

3. Begrip

  • Hanteer waar het kan het B1-niveau, een tekstrichtlijn met een minimale hoeveelheid drempels. Zo zorg je dat je teksten voor iedereen leesbaar zijn.
  • Goede teksten zijn leesbaar, informatief, relevant, foutloos, logisch opgebouwd, opgesteld in actieve zinnen en geoptimaliseerd voor zoekmachines.

4. Bereik

  • Zorg dat de website goed vindbaar is, bijvoorbeeld in Google. Dit kan door goede optimalisatie voor zoekmachines en het plaatsen van relevante informatie. Door regelmatig nieuwe, actuele content te plaatsen – bijvoorbeeld in de vorm van blogs, whitepapers, nieuws en video’s – zorg je dat je niet wegzakt in het moeras van de Google-ranking.
  • Maak de website niet te ‘zwaar’, lang wachten op laden betekent frustratie of wegklikken. Een laadtijd van ongeveer maximaal 1,5 seconden heeft de voorkeur voor een optimale gebruikerservaring. Geen idee hoe snel je website laadt? Met PageSpeed Insights van Google krijg je snel inzicht en verbetertips.

5. Bestendigheid

  • Bouw de website zo dat gebruikers met verschillende browsers, (mobiele) apparaten en zoekmachines de website goed kunnen bekijken. Vooral de mobielvriendelijkheid van je website is sinds kort heel belangrijk voor je positie in Google. Test ‘m snel met deze Google-tool.
  • Zorg ervoor dat de website flexibel genoeg gebouwd is om aan te passen aan toekomstige veranderingen. Want wat nu werkt, hoeft over een jaar niet meer te werken. En waar staat de organisatie over vijf, tien jaar? Wat is de langetermijnvisie van het bedrijf en hoe passen de website en andere communicatiemiddelen hierin? Wellicht wil je diensten toevoegen of schrappen of een nieuwe homepage instellen. Werk daarom met een helder CMS waarin je eenvoudig dingen kunt wijzigen, ook zonder hulp van je webbouwer.

Een website van wereldniveau?

Contentbureau.nl zit klaar voor overheden en alle andere klanten op info@contentbureau.nl en 030 – 208 00 59.

Headerafbeelding: Pixabay

Deel dit artikel

Neem contact met ons op