De 8 quick wins voor een optimale website

Ken je ze: de boterzachte to do’s? Van die taken die al maanden op een niet meer zo goed plakkende post-it aan de rand van je blikveld hangen te vergelen? Tuurlijk ken je die: CRM opschonen, de kast met ordners uit de jaren nul leegruimen… Maar eens in de zoveel tijd – zoals nu aan het einde van de zomervakantie, tijd van de halfjaarlijkse goede voornemens – pak je door. Bijvoorbeeld door eindelijk weer eens met een kritische blik naar je bedrijfswebsite te kijken.Doet-ie wat-ie moet doen? Behaal je de doelen die je aan het begin van dit jaar had bepaald? En zo niet, wat kun je veranderen om die doelen wél te behalen? Ga eens even lekker aan de slag met deze acht quick wins voor jouw bedrijfswebsite.

1. Voeg de Max Verstappen-factor toe

De snelheid van je website is niet alleen een belangrijke factor voor je bezoekers, maar ook in toenemende mate voor Google. Een site die je pardoes vier of vijf seconden laat wachten tot hij is geopend zal over het algemeen lager scoren in de ranking dan een site die binnen een fractie op je scherm wordt getoverd. Het minimaliseren van de wachttijd is dus letterlijk een ‘quick’ win. Hoe je je site versnelt? Door afbeeldingen te comprimeren, bijvoorbeeld. Of door overbodige code te verwijderen.

Actiepunt

Bezoek Pagespeed Insights en krijg direct een prachtig overzicht van de zaken die je – al dan niet samen met je developer – kunt aanpassen om wat gas op die lollie te gooien. Wellicht is het nét die actie die je als Max op pole position van Google zet.

2. Bekijk de website eens door je wimpers

Wat zijn de belangrijkste elementen van je website? En hoe weet je zeker dat deze eruit springen? Test het met de knijpoogmethode!

Actiepunt

Ga op een afstandje van je scherm staan en knijp je ogen dicht tot je door je wimpers kijkt. Welke elementen zijn nu nog zichtbaar? En zijn dit ook de belangrijkste? Dan ben je goed bezig.

3. Werk die dwelltime omhoog

Weet jij hoelang bezoekers gemiddeld op je website blijven? We noemen dat de dwelltime. Hoe langer de bezoeker op je website leest en klikt voordat hij terugkeert naar de zoekresultaten, hoe meer waardering je website van Google krijgt.

Actiepunt

Met stip op één: zorg voor relevante content (hadden we al gezegd dat content king is?). Want als de bezoeker niet vindt wat hij zoekt, is hij heel snel weer weg. Verleid de bezoeker niet alleen met kneitergoede content, maar ook met (bijvoorbeeld) video’s, een quiz of animaties. Want hoe belangrijk de letters ook zijn: de mens is en blijft een visueel ingesteld dier.

4. Bepaal je USP’s en breng ze in beeld

Ik zie ze nog volop: bedrijven die op hun website vooral heel veel vertellen over wat ze allemaal doen en kunnen. Prima, natuurlijk. Maar kruip eens in het hoofd van jouw doelgroep. Deze mensen weten waarschijnlijk al heel goed wat ze zoeken. Is het dan niet een idee om iemand zo snel mogelijk te overtuigen van wat jouw organisatie onderscheidt van al die andere partijen? En nee, begin dan niet over de scherpe prijzen of de uitmuntende service. Dat roept iedereen.

Actiepunt

Vraag je klanten naar hun eerste gedachten bij jouw bedrijf. Waarom kozen ze voor jou en niet een ander? En waarom blijft jouw bedrijf ze echt bij? Vorm de input hiervan om tot jouw USP’s en zet deze prominent op de voor jou belangrijkste pagina’s. O, en kijk uit dat je niet te lang van stof wordt. Een paar krachtige termen voorzien van een afbeelding werkt vaak het beste.

5. Ga na of je jouw site nog een beetje kunt lezen op je smartphone

Je zou wel gek zijn als je nu nog geen responsive site hebt. Oftewel: een site die zich automatisch aanpast aan het scherm waarop je hem bekijkt. Toch maken mijn duim en wijsvinger nog regelmatig overuren door het inzoomen op mobiele websites. Als je je echter bedenkt dat Google tegenwoordig voorrang geeft aan voor mobiel geoptimaliseerde websites, is het nu wel echt tijd (geweest) om dit aan te pakken.

Actiepunt

Ga naar de mobielvriendelijkheidstest van Google en kom erachter hoe geoptimaliseerd jouw site is. Kom je niet door de test? Ga dan met je developer aan de slag om dit op te lossen. Echt hoor, dit is een belangrijke.

6. Steek tijd in het gedrag van je websitebezoekers

Veel bedrijven ontwikkelen een website nog steeds vanuit de vraag: wat heb ik in huis voor klanten? Natuurlijk kan dat een prima basis zijn. Maar je weet pas echt of je site duidelijk is als je aan de slag gaat met gebruikersstatistieken. Alleen op basis van data kun je tenslotte zien of je bezoekers doen wat jij wilt. Welke pagina’s bekijken ze het meest? Waar haken ze af? En waarom komen ze niet op de contactpagina? Door je webstatistieken te analyseren kom je tot zinvolle inzichten. Inzichten die je helpen bij het verder optimaliseren van je website en uiteindelijk het behalen van je doelen.

Actiepunt

Als je dat nog niet hebt gedaan, installeer dan een Google Analytics-code op je website en start met het regelmatig bekijken en analyseren van de data. Richt een dashboard in met daarop de belangrijkste statistieken en conversiedoelen en stuur op de resultaten.

7. Update je content regelmatig

Een wijs man zei ooit eens: een goede site is eigenlijk nooit af. Wie die wijze man precies is? Geen idee. Feit is wel dat hij dicht bij de waarheid zat. Want aan een echt goed renderende site werk je continu. Is het niet door bovenstaande zeven actiepunten door te voeren, dan wel door nieuwe content toe te voegen. Blogs, nieuwsberichten, landingspagina’s, actiesites; de mogelijkheden zijn eindeloos.
Afhankelijk van jouw doelstellingen kun je bijvoorbeeld werken aan een maandelijkse contentkalender waarin je bepaalt wat voor content je wilt maken, vanuit welke doelgroepvraag en met welke insteek. Een regelmatig vernieuwde site geeft je een voorsprong op de concurrentie. Niet alleen omdat Google sites die vaak updaten waardeert, maar ook omdat je zo je bezoekers een reden geeft om te blijven terugkeren. En dat is wat je wilt, toch?

Actiepunt

Bedenk voor jezelf met wat voor soort content je je doelgroep kunt vermaken of informeren. Gebruik een website als Answer The Public om op basis van zoekwoorden tot contentideeën te komen voor blogs, nieuwsberichten en landingspagina’s. En voeg die samen in een maandelijkse contentkalender, zodat je grip houdt op wat er gepubliceerd wordt.

8. Maak Google blij met een goede UX

In 2021 kun je er echt niet meer omheen. De UX (oftewel de gebruikerservaring) van je website telt dan mee voor de Google-ranking. Hoe gaat Google dit meten? Met deze drie Core Web Vitals:

Laadsnelheid

LCP (Largest Contentful Paint): hoelang duurt het voordat het grootste inhoudselement van de pagina geladen is?

Interactiviteit

FID (First Input Delay): hoelang duurt het voordat een browser reageert op een interactie door de gebruiker (bijvoorbeeld door op een knop te klikken)?

Visuele stabiliteit

CLS (Cumulative Layout Shift): het onverwacht verschuiven van webpagina-elementen terwijl de pagina wordt gedownload. Het soort elementen dat de neiging heeft om te verschuiven, zijn lettertypen, afbeeldingen, video’s, contactformulieren, knoppen en andere soorten content.

Let wel: relevante content blijft criterium nummer één voor Google. Maar als je ook aan de UX de nodige aandacht besteedt, heb je een vette slow win te pakken (want nee, we moeten wel eerlijk blijven: erg quick is deze win niet.)

Actiepunt

Bespreek het als je weer eens met je developer aan de (virtuele) tafel zit. Hij/zij is ongetwijfeld al goed op de hoogte van de nieuwe Web Vitals van Google en hoe je jouw website hier het beste op inricht.

Dan is het nu officieel: met deze aardige actielijst heb je geen enkel excuus meer om die superstrakke en lead-genererende website naar 2021 door te schuiven.

 

Deel dit artikel

Neem contact met ons op