Doelgroep bereiken via contentmarketing? Vijf stappen voor betere en langdurige interactie

Bedrijven gaan massaal aan de slag met een contentmarketingstrategie. Denken vanuit je merk is immers niet meer de allerbeste manier om je doelgroep te bereiken. Liever start je vanuit je doelgroep, ontdek je waar zij behoefte aan heeft en speel je daarop in met passende content. Maar hoe weet je wat je doelgroep wil en hoe zorg je ervoor dat je haar aan je bindt? Vijf stappen voor een betere en langdurige interactie met je doelgroep.

Stap 1: in kaart brengen

Waarschijnlijk heb je het al eens op papier gezet, maar ook voor je contentmarketingplan is het goed om een aantal zaken eerst in kaart te brengen. Naast je eigen missie, visie en positionering zet je ook de markt en concurrentie op papier en geef je aan welke uitdaging(en) jouw bedrijf ondervindt. Daarnaast: wie is jouw doelgroep, waar zit zij en wat zijn de interesses en uitdagingen of problemen? Zet dit allemaal onder elkaar op papier. Daaruit rolt automatisch een vraag: Wat moet <bedrijf X> doen om <probleem/uitdaging/doelstelling X> te bereiken bij <doelgroep X> onder <omstandigheden X>?

Stap 2: brainstormen

Heb je de vraag zo concreet mogelijk gemaakt, dan ga je aan de slag met een brainstormsessie. Bedenk zoveel mogelijk ideeën die je kunnen helpen om je vraagstelling te beantwoorden – en dus je doelstelling te bereiken. Laat je niet beïnvloeden door factoren als budget, de moeilijkheidsgraad of andere belemmeringen die je creativiteit beperken. In deze fase is het puur een kwestie van creatieve ideeën bedenken om je doelgroep te bereiken. Gebruik hiervoor verschillende brainstormtechnieken en het liefst een divers team van mensen van verschillende afdelingen. Zo zorg je voor frisse nieuwe energie en blijf je minder snel vasthangen.

Stap 3: concept uitwerken

Hangt de muur vol post-its en is de tafel bezaaid met vellen papier en goede ideeën? Dan is het zaak om de ideeën zoveel mogelijk te bundelen tot je een concept overhoudt. Het liefst start je je contentmarketingconcept namelijk vanuit een handige kapstok of paraplu die je keer op keer hergebruikt om te communiceren met een doelgroep. Dat kan een kernwoord, een specifieke hashtag of een herkenbaar liedje zijn. Kijk je vanuit deze bril naar je middelen en doelgroep, dan is het veel makkelijker om nieuwe contentideeën te genereren om je doelgroep keer op keer te bereiken. Hieronder hang je de ideeën die passen bij je concept en je doelgroep. Dat kan zowel online – social media, website, nieuwsbrief, infographic, whitepaper – als offline: een event, abri of handgeschreven brief.

Stap 4: contentplanning maken

Al deze ideeën breng je samen in een contentplanning. Zo heb je in één oogopslag inzicht in wat je via welk platform naar je doelgroep communiceert. Goed om te weten: er zijn ongeveer zeven touch points nodig voordat je doelgroep datgene doet wat je wilt bereiken. Zorg er dus voor dat je haar op zeven verschillende manieren steeds weer dezelfde boodschap – maar dan nét een tikkeltje anders verwoord – voorschotelt. Een ander voordeel: met een duidelijke planning heb je je doelgroep altijd op tijd iets te vertellen en hoef je nooit te zoeken naar ‘wat ga je nu weer op Facebook plaatsen’ of ‘waarover schrijf ik dit keer een blogpost’? Nooit meer communiceren om het communiceren dus.

Stap 5: starten en meten

Klaar voor interactie! Maar vergeet niet dat je doelgroep jou misschien ook iets te vertellen heeft. Vraag daarom altijd om feedback en blijf monitoren waar jouw doelgroep op reageert (positief en negatief) en waarop niet. Zo weet je voor de volgende keer wat je het best kunt doen om je doelgroep aan te spreken. Cliché, maar waar: meten is weten.

Hulp nodig bij een van deze stappen of leg je liever je volledige contentmarketingtraject in andermans handen? Die van ons jeuken om voor je aan de slag te gaan. Contact opnemen met ons doe je hier.

Extra tip:

Kom naar een van onze interactieve en creatieve Boost Your Concept-sessies. Daar vind je niet alleen vakgenoten die handig zijn voor je netwerk. Je krijgt er ook handvatten om aan de slag te gaan met je eigen concept én we brainstormen samen over creatieve ideeën voor jouw merk. Ga voor meer informatie of om je aan te melden naar www.boostyourconcept.nl.

 

Headerafbeelding met dank aan Unsplash.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op