Hoe maak je een magazine? Drie tips

Redactiecoördinatie, projectmanagement, bladen maken – geef het beestje maar een naam. Een expertise is het wel. De combinatie van projectmanagement en inhoudelijk content creëren vergt een helder overzicht over alle zaken die spelen en tegelijkertijd de vaardigheden om snel de inhoudelijke content voor het magazine in kwestie te produceren. Snel, omdat correctierondes vaak meer tijd vergen dan je op papier plant. Hieronder drie tips om in je achterhoofd te houden als je de productie van een magazine voor je rekening neemt.

1. Structuur

Zorg dat je samen met je klant elke editie van de uitgave een structuur meegeeft. Niet alleen is dit prettig voor de lezers – ze weten in grote lijnen wat ze kunnen verwachten – maar ook voor de redactieleden als houvast om de inhoud te bepalen. Structuur kan in de vorm van een thema of rubrieken.

2. Back-planning

Terug in de tijd. Meestal niet de bedoeling. Toch is het bij het maken van een blad een goed idee. Je begint te rekenen vanaf de datum waarop het blad op de deurmat moet liggen. Deze ‘matdatum’ is je einddatum van het project, en hiermee meer dan een streefdatum – het is heilig. Als je vanaf deze datum met marges terugrekent waarop je zaken gedaan wilt hebben, ben je er altijd zeker van dat je je deadline haalt.

3. In de loop

Houd iedereen in de loop. Om te zorgen dat je de deadline haalt en alles op tijd naar de drukker kan, is het belangrijk dat je alle betrokkenen overal van op de hoogte houdt. Dat is dus niet alleen je contactpersoon bij de klant, maar ook je achtervang voor als je onverhoopt afwezig bent, de vormgever en de drukker. Zo kan het werk altijd doorgaan en haal je die deadline gegarandeerd.

Meer weten over magazines maken? Contentbureau.nl helpt je verder.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op