Een creatieve boost in 5 stappen

Of het nu een middagdipje is, een writer’s block of gewoon een baaldag; soms werkt je hoofd niet mee en komt er even niets creatiefs uit je handen. Eerlijk is eerlijk, ook bij Contentbureau hebben we hier weleens last van. De grote Frank Zappa zei het al: your mind is like a parachute, it only works when it’s open. Daarom stelden we een stappenplan op om je hersenen weer op een kiertje te krijgen.

1 Maak tijd voor thee

De meeste mensen maken een wandeling naar het koffiezetapparaat voor een energieboost, maar wist je dat thee hier ook heel geschikt voor is? Thee bevat cafeïne, heeft een ontspannende werking en verlaagt je bloeddruk. Onderzoekers van de universiteit van Peking ontdekten dat je ook nog eens creatiever wordt van een bakje zwarte thee. Thee verbetert daarnaast je stemming en je focus. We wisten dat thee heerlijk is tijdens een dipje, maar het doet dus echt wonderen.

2 Speel een spelletje

Helaas, we bedoelen niet dat je ganzenbord uit de kast moet trekken en je collega’s hiermee lastig moet vallen. Dit spelletje doe je alleen, in drie minuten tijd. Voor Harvard Business Review werd een reeks creativiteitsoefeningen samengesteld, waarvan dit er eentje is. Print een A4 met daarop dertig lege cirkels. Pak een potlood en zet je alarm op drie minuten. Schets in die drie minuten zoveel mogelijk rondjes vol. Het maakt niet uit met wat, zo lang het maar herkenbare voorwerpen zijn. Na de tennisbal, de ballon en de smiley zul je toch echt meer out-of-the-box moeten gaan denken.

3 Kijk naar een kleurrijk kantoor

Je wist waarschijnlijk al dat kleuren invloed kunnen hebben op je stemming of je stresslevel. Maar welke kleuren zijn nu goed om je uit je middagdip te sleuren? Groen werkt goed. Dit is een kleur die je associeert met de natuur en daardoor met ontspanning. Even naar iets groens kijken zorgt voor minder stress en meer focus. Ook geel is een goede kleur; het is een kleur die prikkelt en je hersenen activeert. Maar ga niet helemaal los met de verfkwast; te veel geel zorgt weer voor onrust. Mocht je dit niks vinden, probeer dan oranje. Deze kleur staat voor energie, productiviteit en enthousiasme. Wat wil je nog meer?

4 Pak een pen

We brengen tegenwoordig hele werkdagen door achter ons beeldscherm, wat de creativiteit natuurlijk niet ten goede komt. Een simpele oplossing: pak eens ouderwets pen en papier. Onze hersenen krijgen gedurende de dag een constante stroom informatie te verwerken. Dit gaat gelukkig automatisch, maar soms even letterlijk afstand nemen zorgt voor een frisse blik. Schrijven in plaats van typen schept orde in je hoofd. Hierdoor komt er weer meer ruimte voor nieuwe ideeën.

5 Vermaak je met vissen

Dat een kantoorhond de werkstress verlaagt en je aanzet tot nieuwe ideeën is waarschijnlijk algemeen bekend. Dat kantoorvissen eenzelfde effect hebben, is een minder wijdverspreid feit. Het kijken naar vissen werkt rustgevend en verlaagt de bloeddruk. Even je gedachten laten afdwalen terwijl je kijkt naar wuivende waterplantjes en kleurrijke vissen die door het water zweven zorgt ervoor dat je daarna frisser aan de slag gaat. Nog een voordeel: niemand is allergisch voor vissen.

Hopelijk kun je na deze tips weer vol goede moed en een frisse blik aan de slag. Mocht het allemaal niet helpen, kom dan naar een van onze Boost Your Concept-sessies! Tijdens deze interactieve netwerksessie ga je met een team vakgenoten aan de slag met jouw marcomuitdaging en loop je de deur uit met een stapel creatieve ideeën.

Headerfoto: Unsplash

Deel dit artikel

Neem contact met ons op