Facebook en LinkedIn; verschillend en toch hetzelfde

De een gebruik je voor jaloersmakende vakantiefoto’s, de ander voor je laatste werksucces. Op de een link je met collega’s, op de ander kijken je vrienden en familie mee. Natuurlijk, er zijn veel verschillen tussen Facebook en LinkedIn. Maar.. er zijn ook veel overeenkomsten. En dat kan handig zijn bij de afweging welk platform je als bedrijf gaat inzetten.

1 Groot bereik

Afgelopen jaar was er veel ophef over de privacyschending van Facebook en werden mensen zelfs opgeroepen hun account op te zeggen. Maar ook na deze actie heeft het platform nog een gigantisch bereik in Nederland. In 2018 hadden bijna elf miljoen Nederlanders een account en ruim 7,5 miljoen mensen gebruikten het sociale medium iedere dag. LinkedIn haalt deze aantallen niet, maar het gebruik stijgt wel hard. Bijna 75 procent van de Nederlandse beroepsbevolking heeft volgens SocialLane een zakelijk profiel, het dagelijks gebruik steeg afgelopen jaar met 25 procent: in 2017 waren 400.000 gebruikers dagelijks actief, in 2018 al 500.000 mensen. Dit biedt mogelijkheden om de meest relevante doelgroepen voor jouw bedrijf te benaderen.

2 Goede content is een must

Uiteraard is goede content altijd een must. Zowel Facebook als LinkedIn wijzigde zijn algoritme; de focus ligt weer op de ‘gewone’ gebruiker in plaats van op bedrijven en gesponsorde content, zo meldt Frankwatching. Op Facebook betekent dit dat je doelgroep meer berichten ziet van vrienden en familie – waar het platform oorspronkelijk ook voor bedoeld was. LinkedIn kampte met pods; privégroepen waarbij leden blind elkaars content delen en zo een groot bereik genereren. De aandacht voor individuele gebruikers betekent wel dat bedrijven hun organische bereik wellicht zien dalen. Het is daarom nóg belangrijker om in te zetten op goede en relevante content die aansluit op de behoeften van de doelgroep. Dit kun je bijvoorbeeld combineren met advertentiecampagnes, om je organische bereik te ondersteunen. En houd ook de ontwikkelingen rondom de algoritmen van de verschillende socialmediaplatformen in de gaten. Als je weet op welke factoren een algoritme ongeveer gebaseerd is – zoals interactie van de doelgroep met soortgelijke content of de tijd voordat er interactie met een post plaatsvindt – kun je je content hierop aanpassen.

3 Zoek je publiek

Facebook biedt de optie om jouw doelgroep heel gericht te targetten. Man of vrouw, huisdieren of kinderen, secretaresse of directeur, voetbal of ballet, House of Cards of Gossip Girl, je kunt het zo gek niet bedenken of het is een selectiecriterium. Voor bedrijven is dit natuurlijk ideaal; je kunt relevante advertenties tonen aan de meest relevante groepen. Ook op LinkedIn kun je je content erg gericht inzetten. De opties voor targetten zijn zakelijk georiënteerd, maar niet minder in getale; van vaardigheden tot opleiding, en van aantal jaar ervaring tot functietitel. Bedenk dus goed wat de kenmerken zijn van jouw doelgroep, pas je content daarop aan en target de juiste groepen.

4 Events

Facebook heeft deze optie al een tijd. Je kunt evenementen aanmaken en delen met je connecties of een bepaalde groep gebruikers. Mensen kunnen aangeven of ze geïnteresseerd zijn, naar het event komen of de uitnodiging afslaan. Voor de zakelijke gebruikers van LinkedIn is netwerken belangrijk. Hier speelt het platform op in door de event-optie te herintroduceren, meldt Fingerspitz. Je kunt (vanuit persoonlijke titel) een event aanmaken en vervolgens connecties uitnodigen, met hen in gesprek blijven en ook contact met hen houden na het event. Handig wanneer je vakgenoten, collega’s of connecties uit wilt nodigen voor bijvoorbeeld een training, seminar of webinar.

5 Stories

Een bekend fenomeen op Facebook, Instagram en Snapchat: stories. LinkedIn kan op dit vlak niet achterblijven en lanceert zijn eigen versie. Op dit moment is de functie nog in de testfase. Wanneer zij precies gelanceerd wordt, is nog niet duidelijk. Ook de vorm blijft nog even gissen. Zo zou er om te beginnen sprake zijn van stories in de vorm van Student Voices, waarbij (Amerikaanse) studenten korte video’s op kunnen nemen om bijvoorbeeld opleidingservaringen te delen. Zou een functie die zo gericht is op B2C gaan werken voor B2B? De tijd zal het uitwijzen.

Bij Contentbureau weten we alles van zowel Facebook en LinkedIn als de meest geschikte content per platform. Wil je aan de slag of loop je ergens tegenaan? Bel of mail ons dan snel.

Headerfoto: Unsplash

Deel dit artikel

Neem contact met ons op