Ga toch fietsen: brainstormen op een andere manier

Je kunt vandaag op Fiets-naar-je-werk-dag de tweewieler pakken naar kantoor. Zoals je altijd doet. Of juist voor één keer. Een goed idee, want fietsen is niet alleen maar goed voor het milieu of je lichaam. Het werkt ook geestverruimend. Met andere woorden: om je hoofd leeg te maken zodat er ruimte ontstaat voor contentideeën bijvoorbeeld. Van blogposts tot whitepapers en animaties. Maar wat als er toch even niets in je hoofd opkomt tijdens het brainstormen? We zetten drie manieren op een rij om je creativiteit aan te spreken.

1. Zorg voor achtergrondgeluid

Het klinkt logisch dat een stille omgeving je het best laat nadenken. Maar volgens een onderzoek naar achtergrondgeluiden van de University of Illinois Urbana-Champaign zouden mensen creatief het best presteren bij ongeveer zeventig decibel. Dit is vergelijkbaar met het kalmerende geluid van golven die de kust raken of het omgevingsgeluid van een koffiebar. Verruil je kantoor dus eens voor een andere plek. Of doe je oordopjes in en gebruik Coffitivity: een site met geluiden zoals die te horen zijn in een cafeetje of lunchrestaurant. Van lopende mensen tot gespreksflarden en het geluid van een koffiezetapparaat: wedden dat je binnen no time die ene unieke insteek voor je blog of whitepaper op papier hebt staan?

2. Spelen en plezier hebben

Speel een potje FIFA met collega’s, ga pingpongen of maak een wandeling. Als je in een nieuwe ruimte komt, krijg je meer prikkels om vernieuwend te denken. Ook is de toegevoegde waarde van ‘spelen’ en plezier hebben op het werk onderzocht en bewezen. Techreuzen, zoals Google en YouTube, hebben daarom hun kantoren omgetoverd tot speeltuinen om hun werknemers creatiever te laten denken. Het Nederlandse bedrijf Coolblue doet mee aan deze trend. Daar werken medewerkers in Pokémon- en ballenbakkamers en vergaderen ze in een vergaderzaal in de vorm van een voetbalstadion.

3. Ga fietsen!

Veel schrijvers, musici en andere creatievelingen gaan fietsen om hun creativiteit te bevorderen als ze een blokkade hebben. Zo zou 25 minuten fietsen per dag je creativiteit stimuleren volgens deze studie. Door de aanmaak van zuurstof krijg je ook meer ruimte in je brein en dat kun je dus prima gebruiken voor… jawel, creatieve uitspattingen. Of in ons geval: creatieve content. Organiseer daarom eens een brainstormfietstocht met collega’s. Zo zit je ook niet twee uur lang aan een (vergader)tafel. Het resultaat? Meer ideeën. Neem wel een voicerecorder of een opschrijfboekje mee om alle ideeën meteen te noteren.

Headerafbeelding: Unsplash

Toch liever brainstormen met twee voeten op de grond? Meld je aan voor Boost Your Concept op 21 juni 2018! Tijdens deze creatieve en interactieve netwerksessie gaan we aan de slag met storytelling en elevator pitches. Ook krijg je creatieve technieken en handvatten, kom je met vakgenoten in contact en ga je naar huis met een stapel concrete ideeën om verder aan de slag te gaan.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op