Hoe schrijf je een column? Drie tips

Spitsvondig, uitdagend, prikkelend. Het zijn woorden die passen bij een goede column. Maar niet iedereen schrijft zomaar een stuk tekst dat een lezer aan het denken zet. Niet iedereen heeft het in zich de nieuwe Youp van ’t Hek, Nico Dijkshoorn of Jan Mulder te worden. Wel kun je met deze drie eenvoudige tips voor een column schrijven al een heel eind komen.

1. Show, don’t tell

Misschien wel de belangrijkste tip bij het schrijven van een goede column: benoem niet letterlijk wat je wilt zeggen, maar laat het doorschemeren door een voorbeeld te geven. Als jij bijvoorbeeld Patty Brard niet mag, beschrijf dan enkele voorbeelden van het gedrag van Patty en laat de lezer hieruit zelf concluderen dat je haar niet mag. Dat is veel sterker dan dat je zegt: ‘ik mag Patty Brard niet’.

2. Beperk je tot één onderwerp

Veel columnisten willen in hun epistels nogal eens alles bespreken wat in hun hoofd rondgaat. Ze associëren erop los en betreden honderden zijweggetjes. Het gevolg: de lezer raakt de draad snel kwijt. En jij maakt veel lastiger je punt. Het punt dat juist de kern moet zijn van jouw goed geschreven column. Schrijf als houvast eerst in een zin op wat je met jouw column wilt zeggen. Werk dat vervolgens uit met een aantal goede argumenten. Het verhaal wordt zo eenduidiger en je schrijft veel puntiger.

3. Zorg voor details

Details maken het lezen leuk. Schrijf dus niet: ‘over het strand loopt een man met een hond’. Maar ga bijvoorbeeld voor: ‘over het winderige strand van Katwijk struint een ietwat kalende veertiger met zijn oude Labrador’. Je ziet het gelijk: dat leest fijn en geeft je direct een veel beter sfeerbeeld. Dit geldt ook voor al jouw andere zinnen. Let er wel op dat de lezer niet verdrinkt in het aantal bijvoeglijke naamwoorden, daar wordt een stuk per definitie niet leesbaarder van.

Uiteraard zijn er nog veel meer tips voor het schrijven van een goede column. Benieuwd? Of hulp nodig? Contentbureau.nl schrijft vaker columns. En helpt je dan ook graag. Bel 030 – 20 80 059 of mail info@contentbureau.nl. Jouw column schrijven is met ons geen probleem meer.

Headerafbeelding: Pexels

Deel dit artikel

Neem contact met ons op