Instagram voor bedrijven: 6 tips om mee te starten

Instagram blijft maar groeien en oversteeg recentelijk zelfs de magische grens van 1 miljard gebruikers wereldwijd. Bedrijven blijven zeker niet achter; er zijn inmiddels zo’n 25 miljoen zakelijke accounts. Veel bedrijven vragen zich hierdoor af: moeten wij ook iets met dat populaire sociale netwerk? Het antwoord kan zowel ja als nee zijn. Ja, als je doelgroep tussen de 20 en 35 jaar is, het platform bij je bedrijf past en als je tijd hebt om je account goed te beheren. Nee, als je doelgroep Instagram eigenlijk niet gebruikt. Wil je graag aansluiten? Begin dan niet zomaar, maar denk eerst goed na over je strategie. Wij helpen je op weg met 6 tips om mee te starten.

1. Doe het goed of doe het niet

Onderschat het beheren van een Instagram-account vooral niet. Er komt veel meer bij kijken dan alleen het posten van mooie foto’s. Ben je al veel tijd kwijt aan het zoeken, selecteren en bewerken van beelden, minstens zoveel tijd kost alles daaromheen. Het onderhouden van contact met je volgers – zie volgende tip –, het opbouwen van je account, het volgen van relevante mensen; Instagram doe je er niet even bij.

2. Bevorder interactie

In 2018 voerde Instagram een verandering in zijn algoritme door. Veel gebruikers kregen meer posts te zien van bedrijven dan van hun vrienden en familie. Instagram wilde hier verandering in brengen door de focus meer te leggen op interactie. Het platform laat je post nu aan meer mensen zien wanneer de interactie aantoont dat volgers je post blijkbaar interessant vinden. Anders gezegd: hoe meer tijd je besteedt aan socializen, hoe beter je account presteert. Dus stel vragen in je posts, reageer op comments van je volgers of laat een reactie achter onder de foto van een ander. Zo werk je aan een hogere plaatsing en bouw je aan een betrokken fan base.

3. Maak duidelijk wie je bent

You never get a second chance to make a first impression. Oftewel: de bio op je Instagram-profiel geeft potentiële volgers een eerste indruk van je bedrijf. Zorg er dus voor dat die duidelijk weergeeft wat je doet en dat hij aantrekkelijk is. Mensen moeten in één oogopslag kunnen zien met wie ze te maken hebben. Emoji’s kunnen dit bijvoorbeeld snel duidelijk maken. Stel: jouw bedrijf verkoopt reizen naar Zuid-Afrika. Onderstaand voorbeeld zou je bio kunnen zijn. Vergeet ook vooral je website niet te vermelden en je locatie toe te voegen. Je hebt maar een beperkt aantal tekens voor je bio-tekst, besteed de ruimte die je hebt dan ook goed.

🇿🇦 Zuid-Afrika
✈️ Vluchten
🏕 Kamperen
🚗 Autoreizen
🐘 Wildlife
🏖 Strand
👇🏻
www.ikverkoopreizennaarzuidafrika.nl

4. Gebruik niet #teveelhashtags

Je hebt ze vast voorbij zien komen: berichten met zo veel hashtags dat je aan het eind niet meer weet waar de post nou eigenlijk over ging. Het toevoegen van vijf tot tien hashtags is meer dan voldoende. Welke hashtags relevant zijn voor je post, is afhankelijk van wat je uit je Instagram-account wilt halen. Is je doel om zoveel mogelijk volgers te genereren, ongeacht of deze ook daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in je product? Gebruik dan hashtags die veel gebruikt worden, zoals ‘flower’ (68 miljoen keer gebruikt) in plaats van ‘bloem’ (195.000 keer geplaatst). Zo is je bericht makkelijker te vinden. Ook hashtags als #volgme of #followme kun je in dit geval gebruiken.
Is je doel om geïnteresseerde volgers te vinden, richt je hashtag-gebruik dan anders in. Maak de hashtag zo relevant en specifiek mogelijk. Plaats je bijvoorbeeld een zonnige foto van een herfstwandeling, gebruik dan geen populaire hashtags als #sunny, #forest of #natuur. Gebruik Nederlandse hashtags en spits ze meer toe op de foto, zoals #herfstkleuren, #zonnestraal of #wandelschoenen.

5. Word verhalenverteller

Is je product moeilijk visueel aantrekkelijk te maken? Of heb je geen budget voor strakke en gestileerde foto’s? Geen paniek, Stories zijn je redding. Stories zijn mini-filmpjes die bovenin het overzicht van je volgers verschijnen. Je kunt op een visueel aantrekkelijke en relatief snelle manier van alles kwijt. Laat bijvoorbeeld een medewerker vloggen, stel een collega voor, breng je nieuwe product in beeld of geef een inkijkje in je bedrijfsruimte.
Stories verschijnen niet in de algemene Instagram-tijdlijn. Dit maakt ook dat je er meerdere per dag kunt plaatsen. Je spamt op deze manier niet de hele tijdlijn van je volgers vol, je volgers zien je Stories bovenin hun scherm en deze filmpjes verdwijnen ook weer wanneer er nieuwe verschijnen. Stories is slechts één van de functionaliteiten van Instagram, je kunt het ook houden bij posten op de ‘traditionele’ tijdlijn, je kunt Boomerangs maken, je kunt een carrousel maken. Doe vooral wat goed past bij je merk en de uitstraling die je wilt behouden.

6. Don’t go with the flow

Zoals we al eerder zeiden: Instagram doe je er niet zomaar even bij. Je kunt op dinsdagmiddag om vijf voor zes bedenken dat ‘je nog een post voor Instagram moet’, snel een story schieten en veel reacties krijgen op je post. Je kunt voor wat meer structuur en minder ad hoc ook werken met een contentkalender. Is je doelstelling om een account op te bouwen met een trouwe schare volgers die je gespecificeerde content biedt? Dan is planning key. Zet in je contentkalender de posts voor komende week of de komende maand klaar. Zo heb je een goed overzicht, houd je meer tijd over voor het vullen van je account en besteed je je Instagram-tijd veel efficiënter.

Kom je er niet uit? Of heb je geen tijd? Contentbureau helpt je graag bij al je Instagram-vragen. Volg ons ook zeker: www.instagram.com/contentbureau.

Headerfoto: Pexels

 

Deel dit artikel

Neem contact met ons op