Vier irritante social media-gebruikers

Tweeps die strooien met hashtags en Facebook-vrienden die je spammen met babyfoto’s. Niet alleen jouw contacten, ook bedrijven hebben er een handje van. Zo ook vandaag tijdens INTERNATIONAL CAPS LOCK DAY. Mateloos irritant natuurlijk, al die schreeuwende hoofdletters. Lees ons overzicht van irritante socialmedia-gebruikers en leer HOE HET NIET MOET. #enhoewél

DE OVERMATIGE CAPSLOCKER

Je denkt dat je boodschap beter overkomt als je hoofdletters gebruikt? Think again. Want gebruik je hoofdletters voor hele zinsdelen, dan neemt de leessnelheid met dertien tot twintig procent af. Mensen scrollen snel voorbij je post omdat het niet lekker leest. En dat wil je niet. DUS NIET DOEN, die hoofdletters.

Hoe je wél slim gebruikmaakt van hoofdletters op social media? Doe zoals Amnesty International.

De baby-in-your-facer

Sinds ze een kind kreeg, maakte haar vrolijke gezicht plaats voor een kaal babyhoofd. Festival-selfies zijn vervangen door foto’s van eerste stapjes, eerste tandjes en het eerste fruithapje dat eindigt op baby’s hoofd. Om van te huilen. Gebruik in plaats van babyterreur liever je kat als content. Bewezen is namelijk dat de lezer daar gelukkig van wordt.

Vooruit… Als je dan toch verzot bent op baby’s: deze post van Subway is stiekem best snoezig.

De ik-hoor-erbij’er

Die ene vriendin die haar tanden scheef heeft laten zetten omdat dat toevallig een trend is. Of iets minder rigoureus: de ik-laat-graag-zien-dat-ik-ook-quinoa-eet-op-festivals-vriend. Alles om erbij te horen. Oké oké, het levert wel hilarische berichten op.

Soms is erbij horen – lees: inhaken – wel leuk. Zo (Albert Heijn) of zo (dé blauwzwartgoudwitte jurk) bijvoorbeeld.

#De #obsessieve #hashtagger

Hashtags. Ze zijn bedoeld om tweets te koppelen aan een onderwerp. Zo vergroot je de vindbaarheid van jouw tweet door andere tweeps. Helaas gebruikt het gros de hashtags verkeerd en vooral te vaak.

Toch die hashtag gebruiken? Plaats dat hekje met zorg en wees creatief. Net als de politie die net even buiten het boekje gaat.

Ondanks deze tips socialmediahulp nodig? Groot gelike. Contact ons via onze Facebook- of Twitter-pagina. Maar mailen of bellen (030 208 00 59) kunnen wij ook.

Headerafbeelding: Flickr/Hamza Butt

Deel dit artikel

Neem contact met ons op