Linkbuilding voor SEO: 6 manieren om externe links te krijgen

Een van de redenen waarom Google de grootste zoekmachine ter wereld is geworden, is het feit dat het algoritme is gebaseerd op het aantal externe links dat een webpagina krijgt. En daarbij speelt de kwaliteit van die links ook een grote rol. Geen gekke gedachte van oprichters Larry Page en Sergey Brin. Dat er veel links verwijzen naar een webpagina is namelijk niet voor niets. Je zou het kunnen zien als een graadmeter voor hoeveel mensen de pagina relevant vinden. Niet zo gek ook dan dat het bouwen aan goede externe links (linkbuilding) een belangrijke activiteit is voor veel SEO-bedrijven. Alleen: hoe kom je nu aan al die externe links zonder er hele fake websites voor op te tuigen of er schimmige betaalpraktijken op na te houden? Ik zet zes manieren om externe links te krijgen voor je op een rij.

1. Beantwoord vragen

Wie jouw doelgroep ook is: iedereen zoekt antwoord op vragen. Wat is de ideale temperatuur in huis? Welke e-mailcliënt moet ik hebben om zo min mogelijk spam te krijgen? Zomaar twee voorbeelden van vragen waarop mensen het antwoord proberen te vinden via Google. En vragen waar organisaties in thermostaten of e-mailapplicaties op kunnen inspelen. Zij zijn tenslotte de expert, dus ook de aangewezen partij om de doelgroep te helpen. Een video, blog of online stappenplan waarin ze antwoord geven, zal waarschijnlijk zorgen voor websitebezoek. Maar als dat stuk content dermate hulpvaardig was, zal de bezoeker ook geneigd zijn een link te delen op social media, op een website of in een nieuwsbrief. Zie daar jouw externe links!

Er zijn echter meer partijen die dit snappen. Het gevolg is een overvloed aan tiplijstjes en how-to’s die allemaal op elkaar beginnen te lijken. Waarvan akte, overigens. Het is daarmee steeds belangrijker om je te onderscheiden in de content die je maakt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld eerst wat onderzoek te doen. Als jij de enige bent die heeft uitgezocht hoe je een specifieke printer zonder problemen installeert, schrijf dan op hoe je dat gedaan hebt. Zal je zien dat alle bezoekers die tegen hetzelfde probleem aanlopen, gaan googelen en op jouw blog terechtkomen. Als dan ook nog eens blijkt dat je het voor veel mensen kunt oplossen: fantastisch! Dan volgen die externe links vanzelf. En die tiplijstjes? Blijf ze zeker maken, maar blijf wel afwisselen met ander soort content.

2. Ga de conversatie aan

Jouw relaties zijn je meest waardevolle bezit. Ook voor linkbuilding. Zorg er dan ook voor dat je weet waar ze zich dagelijks bevinden. In de inbox van hun e-mail bijvoorbeeld? Op social media? Zoek uit wat het ideale kanaal is om met ze in gesprek te gaan. En versterk zo de band die je met hen hebt. Een goede relatie vergroot namelijk de bereidheid om links naar jouw website te delen.

3. Vergeet offline niet

Een onderschat onderdeel voor linkbuilding? Dat zijn de activiteiten buiten internet om. In de boze buitenwereld dus. Deel je kennis door te presenteren op een conferentie, een beurs of een event. Kans is groot dat daar iemand live zit te bloggen bijvoorbeeld en – mits je verhaal goed is natuurlijk – links naar jouw belangrijke webpagina’s deelt. En wat te denken van al die mensen in de zaal? Zeker is dat die smartphone op schoot ook gebruikt wordt om links te delen uit het verhaal dat jij vertelt.

4. Begin een blog

Er is als bedrijf eigenlijk geen reden te bedenken om geen blog te hebben. Het is het ideale medium om jezelf neer te zetten als autoriteit, aan je business te bouwen, traffic te genereren en bezoekers te helpen. En ook jij weet: een goede blogpost zorgt vanzelf voor een hele bak aan relevante, externe links.

5. Geef iets gratis weg

Een aloude, beproefde methode die altijd mensen trekt. Heb jij een dienst waar mensen gratis – of tijdelijk gratis – gebruik van kunnen maken? Of is er een product dat je kunt weggeven? Zet dan de kracht in van het magische woord gratis. Want als je goed spul hebt, is de kans groot dat klanten dat ook anderen willen laten weten.

6. Maak fantastische content

Uiteindelijk is dit de belangrijkste tip voor het krijgen van externe links. Tuurlijk, je zou kunnen zeggen dat deze al terugkomt in de voorgaande punten, maar ik benadruk graag nogmaals dat Google draait om relevantie en mensen. Relevantie, omdat de content past bij de merkwaardes van jouw bedrijf en de behoeftes die je klant heeft. En mensen, omdat het uiteindelijk opvallende, unieke, grappige en nieuwswaardige content is die wordt gelezen, bekeken en gedeeld. Zonder ervoor te zeuren, bedelen of betalen; jouw externe links komen voort uit de geweldige content die jij maakt.

Geen idee hoe je die geweldige content nu voor jouw organisatie maakt? Geen paniek. Contentbureau denkt graag met je mee over content die linkwaardig is. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Headerafbeelding: Unsplash

Deel dit artikel

Neem contact met ons op