LinkedIn bedrijven: haal alles uit je zakelijke LinkedIn-profiel in 5 stappen

Talloze handleidingen, blogs en wegwijsprogramma’s geven bedrijven handvatten om social media zakelijk in te zetten. Voor bedrijven erg handig. Twitter is wit. Facebook zwart. LinkedIn blijft dat ene grijze profieltje dat vaak onvoldoende begrepen wordt. En gebruikt. Terwijl LinkedIn 277 procent effectiever blijkt te zijn voor het binnenhalen van leads dan Facebook of Twitter. Mits je het op de juiste manier gebruikt natuurlijk. Met deze vijf B’s haal je in vijf stappen de beste resultaten uit je zakelijke LinkedIn-profiel.

1. Begin

Elk begin is lastig. Neem daarom je eigen website als uitgangspunt en richt je bedrijfspagina op LinkedIn aan de hand daarvan goed en volledig in. Het geijkte: vul je bedrijfsnaam, -tak en -grootte in, geef je specialismen aan en maak een goede omschrijving. Verplaats je bij dat laatste vooral in de lezer door rijke, beschrijvende woorden te gebruiken. En vergeet natuurlijk niet door te linken naar je website.

Daarnaast is het goed om te weten dat je een showcasepagina kunt inrichten. Marketeers met zo’n pagina hebben twee keer zo veel volgers. Op de pagina vertel je leden – mensen moeten lid worden van je pagina – waar je als bedrijf in uitblinkt en geef je ze goede redenen om je te volgen. Plaats hierop dan ook regelmatig goede, relevante updates, en link naar je meest recente en goede whitepapers, casestudies of blogs. Heb je een YouTube-kanaal? Upload op deze pagina dan ook productdemo’s of customer testimonials.

2. Bereik

Als alles volledig is ingericht, dan wordt het tijd om volgers aan te trekken. Nodig allereerst al je werknemers en collega’s uit om zich als werknemer te koppelen aan je pagina. En deze te volgen natuurlijk. Zij zijn zeventig procent meer geneigd om te reageren op je updates of om je content ‘interessant te vinden’ of te delen.

Daarnaast kondig je je nieuwe profiel aan bij klanten en partners. Bijvoorbeeld in (de handtekening onder) je e-mails, via een nieuwsbrief of met blogposts. Vergeet ook niet een LinkedIn-button op je website te zetten – hier zie je hoe dat moet.

3. Betrek

Nu wordt het tijd om echt te starten. Vestig extra aandacht op je profiel door LinkedIn ook echt actief te gebruiken. Klinkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk laten bedrijven LinkedIn nog te vaak links liggen. Plaats – met name in het begin – het liefst dagelijks, maar anders drie keer per week, een update. Post je er twintig per maand dan bereik je zestig procent van je doelgroep.

De beste posts zijn informatief, geven inzicht of inspiratie. Want niemand zit te wachten op een bedrijf dat zichzelf continu promoot. Cliché, maar waar: relevante content waar mensen iets mee kunnen wordt sneller gedeeld. Gebruik links naar goede content – deze blijken 45 procent meer engagement op te leveren dan updates zonder links. Zorg ervoor dat de inhoud van je bericht gelijk is aan het bericht waar je naartoe linkt en gebruik hiervoor actieve, aantrekkelijke woorden.

Denk daarbij ook na over het tijdstip waarop je het plaatst. Experimenteer vooral, maar begin met het plaatsen in de ochtend en aan het einde van de middag. Dan zijn de meeste mensen onderweg en blijken posts de hoogste engagement op te leveren.

4. Breek door

Om door te breken moet je je volgers net dat beetje extra geven. Luister bijvoorbeeld naar klanten en prospects in real life. Vraag hen wat zij interessant vinden en pas je content daarop aan. Als je ze datgene aanbiedt waar ze net op zitten te wachten, zullen ze het sneller delen. Waardoor je weer nieuwe volgers aantrekt. Vraag daarom ook om feedback en nodig klanten uit om reviews over je te schrijven. De truc voor het verkrijgen van meer volgers en leads: ga van touch, naar tell en sell.

Ga vooral het gesprek aan. Breng trends en problemen aan het licht, stel jouw volgers vragen. Een statusupdate met een vraag krijgt vijftig procent vaker een antwoord. Niet heel gek, maar dat wordt wel vaak vergeten. Over vergeten gesproken: vergeet ook niet te antwoorden op deze antwoorden.

Doe dat zo snel mogelijk. En wees altijd inhoudelijk, open en vriendelijk.
Wil je je profiel een extra boost geven, sponsor dan de updates waarvan je denkt dat jouw doelgroep ze interessant vindt. Dit doe je eenvoudig met de nieuwe LinkedIn campaign manager. Extra tips nodig? Die vind je hier.

5. Bestudeer

Misschien is de laatste stap wel de beste: bestudeer. En doe er vooral ook iets mee. Een LinkedIn-profiel is geen kwestie van ik-doe-het-even-snel-en-dan-is-het-klaar, je moet je profiel echt goed onderhouden en regelmatig blijven updaten. Wat voor updates? Dat hangt af van wat je tijdens het analyseren ontdekt.

Kijk bijvoorbeeld naar het aantal ‘vind-ik-interessants’, comments en shares dat je op je verschillende updates krijgt. Analyseer de conversion rate – dit is het aantal leads gedeeld door het aantal bezoeken. Stel jezelf doelen door een steeds hogere lat te leggen voor deze getallen. Denk bijvoorbeeld: volgende maand wil ik een nog hogere conversion rate. En raak je steeds meer gedreven in de wereld van LinkedIn? Gebruik dan traceerbare links voor je updates.

Ten slotte: je hoeft het LinkedEI niet uit te vinden om groot te worden. Leer vooral van succesverhalen van anderen. Of van ons. Wij bieden je naast informatie en tips ook graag workshops en handleidingen aan.

Headerafbeelding: Flickr/Mambembe Arts & Crafts

Deel dit artikel

Neem contact met ons op