Aan de slag met je LinkedIn-strategie? Stel jezelf deze vijf vragen

Van LinkedIn Live tot uitgebreidere reactiemogelijkheden: LinkedIn is volop in ontwikkeling. Met inmiddels meer dan 610 miljoen gebruikers in tweehonderd landen wereldwijd is LinkedIn met recht hét zakelijke sociale medium. Ook bedrijven ontdekken de mogelijkheden van LinkedIn. Voor hen die aan de slag willen met een LinkedIn-bedrijfspagina, zetten we vijf belangrijke vragen op een rij.

1. Wat is mijn doelstelling?

LinkedIn wordt steeds populairder, en daarom kun je als bedrijf het gevoel hebben dat je ‘ook op LinkedIn moet’. Een zakelijke LinkedIn-pagina is leuk, maar zonder een duidelijke doelstelling zul je er weinig uithalen. Bepaal daarom van tevoren wat het platform kan bijdragen aan jouw business- en communicatiedoelstellingen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de drie hoofddoelen aanhouden die LinkedIn zelf hanteert binnen zijn advertisingcampagnes: awareness, consideration en conversion. Deze drie hoofddoelen, gebaseerd op de gemiddelde marketingfunnel, kun je grofweg als volgt beschrijven:
• Awareness: je doelgroep leert je bedrijf, product of dienst kennen.
• Consideration: de doelgroep toont interesse in je product of dienst.
• Conversion: je doelgroep voert een handeling uit, zoals het inschrijven voor een nieuwsbrief, het downloaden van een whitepaper of het kopen van een product.
Als duidelijk is wat je hoofddoel is, kun je concretere subdoelstellingen aan je LinkedIn-pagina hangen, zoals het werven van medewerkers of het verzamelen van leads.

2. Past LinkedIn bij mijn merk of organisatie?

LinkedIn profileert zich als zakelijk platform, waardoor al snel de indruk wordt gewekt dat het alleen interessant is voor b2b-communicatie. Dat heeft deels te maken met de targetingmogelijkheden: deze zijn vooral gericht op professionele kenmerken, zoals functietitel, industrie en senioriteitsniveau, waardoor je je doelgroep met name op zakelijk niveau kunt targeten. Toch wil dat niet zeggen dat het platform niet interessant kan zijn voor bedrijven in de b2c-markt. Het gaat er vooral om dat je de juiste (zakelijke) insteek kiest. Zo is LinkedIn uitermate geschikt voor het delen van informatieve of inspirerende content als je een duidelijke link legt met je eigen vakgebied of branche. En ook de mogelijkheden voor employer branding zijn uitgebreid, dankzij de Werken bij- en Vacature-pagina’s.

3. Zit mijn doelgroep op LinkedIn?

We noemden het al even: de uitgebreide targetingmogelijkheden van LinkedIn. Hiermee kun je heel gericht een specifieke doelgroep bereiken. Naast organische targeting op basis van taal, locatie, functie, universiteit, bedrijfstak, bedrijfsgrootte en senioriteitsniveau, biedt LinkedIn nog meer targetingmogelijkheden als je gaat adverteren. En dat is handig als je wilt bepalen of je doelgroep überhaupt op LinkedIn zit, en of het dus zin heeft om een strategie te creëren.
De truc is om aan de slag te gaan in de LinkedIn Campaign Manager, het advertentieplatform van LinkedIn. Doe alsof je een campagne aanmaakt, totdat je bij het onderdeel Doelgroep komt. Hier kun je alle kenmerken van je doelgroep invoeren: niet alleen bovengenoemde opties, maar ook bij welk bedrijf iemand werkzaam is, welke studierichting iemand volgde, welke titels en graden hij of zij behaalde en welke vaardigheden of interesses iemand heeft. Heb je je doelgroep gedefinieerd, dan geeft LinkedIn een geschatte grootte. Zo weet je hoeveel mensen je potentieel kunt bereiken via LinkedIn. Wil je ook adverteren? Dan geeft LinkedIn je hier ook informatie over het geadviseerde budget, het mogelijke aantal weergaves en klikken, en de potentiële click through rate (CTR) van je advertentie.

4. Hoe ga ik mijn succes meten?

Als je doelstellingen voor je LinkedIn-pagina opstelt, wil je ook weten of je deze bereikt. Bepaal daarom van tevoren hoe je het succes van je pagina gaat meten. Dit kan eenvoudig door concrete KPI’s aan je doelstellingen te hangen. Zo kun je awareness meten aan de hand van het aantal impressies van je content of het aantal nieuwe volgers van je pagina. Consideration kun je meten door te kijken naar de engagement met je doelgroep, oftewel het aantal likes, shares of comments, en de engagement rate. En voor conversion kun je kijken naar het aantal conversies op je website via LinkedIn. Handig: als je adverteert, kun je gebruikmaken van de LinkedIn Insight Tag, een klein stukje code dat je toevoegt aan je website om meer inzicht te krijgen in conversies via LinkedIn.

5. Welke soorten content zijn interessant?

Hier kom je eigenlijk al aan bij je contentstrategie: hoe ga je je doelstellingen invullen met concrete middelen? Die vraag is een blogpost op zich waard, en het kan nuttig zijn om bijvoorbeeld te werken volgens het 3H-model. LinkedIn biedt, net als Facebook, verschillende soorten contentopties. Organisch kun je kiezen voor het delen van een afbeelding, link, video of document. Ga je adverteren dan komen daar nog opties bij, zoals tekst-, carrousel-, video-, volg-, spotlight- en vacatureadvertenties. Denk goed na over welke contentvorm past bij je merk of organisatie en je doelstelling.

Wil je graag aan de slag met LinkedIn voor jouw bedrijf, maar kun je hierbij wel wat deskundige hulp gebruiken? Contentbureau helpt je graag met je strategie, het schrijven van content, het opzetten van advertising en het beheren van je LinkedIn-pagina. Neem contact met ons op!

Deel dit artikel

Neem contact met ons op