Live contentcreatie op je evenement: wat?

Men neme een ouderwetse, donkerbruine kiosk. Je weet wel, zo’n authentieke met een kleine opening en een plankje voor al je zuurverdiende dubbeltjes en kwartjes. Erin: een laptop, iPad, heel veel stroomaansluitingen en een creatieve contentmaker. Zorg daarnaast voor snelle wifi en een strategisch geplaatst tv-scherm waarop een social-mediastream van de vooraf gecommuniceerde event-hashtag te zien is. Het zijn de eerste stappen richting live verslaglegging van je evenement. En wel door Contentbureau.nl. Wat? Het antwoord op drie vragen die zomaar bij je op kunnen komen.

Contentkiosk

Waarom zou je je evenement live vastleggen?
De eerste en meest voor de hand liggende vraag is natuurlijk: waarom? Waarom zou je op een evenement dat draait om directe interactie tussen mensen juist weer het internet opzoeken? Er zijn meerdere redenen voor te bedenken. Allereerst betrek je met al die live content op je blog, Twitter, Instagram, Facebook en LinkedIn zowel bezoekers als niet-bezoekers beter bij je evenement. Ze zien op een social-mediastream wat er gebeurt – en dus wat ze (ergens anders op) de beursvloer moeten missen. Het lijkt drukker – zelfs als dat eigenlijk niet zo is. Ook leuk: ze hebben de kans om zelf op het scherm te komen. En het zal je verbazen hoeveel mensen daar een kick van krijgen. We hebben het met onze eigen ogen gezien: mensen die een foto maken van hun tweet op het scherm en deze vervolgens zelf weer twitteren. Hoe meta is dat dan? Mega!

Achteraf beschik je bovendien over een prachtig document. Een document dat als een tijdslijn alle gebeurtenissen op een rij zet. Goed voor de interne en externe branding. En het delen ervan biedt je een extra contactmoment met aanwezigen, deelnemers, presentatoren en standhouders. Wat je op lange termijn misschien wel weer nieuwe opdrachten oplevert.

Check hoe de eventstream van de Belgische BrandBazaar – mede gevuld door het contentteam van Contentbureau.nl – eruitziet.

Waarom zou je zelf content creëren als er ook bezoekers zijn?
Groot voordeel van een centraal contentcreatieteam is dat je meer controle hebt over wat er wordt verspreid. Je kunt live foto’s delen en ingaan op gebeurtenissen of uitspraken. Je maakt bovendien standhouders en presentatoren blij door over hen een post te maken – vergeet ze niet te taggen! Daarnaast zorgt het contentteam voor interactie, waarvan je normaal gesproken nog maar moet zien of dat gebeurt. Ook offline trouwens, doordat het scherm stof voor conversatie biedt. Daag bezoekers uit zelf foto’s en berichten te posten. En reageer op reacties en vragen die via social media worden gesteld. Essentieel voor je online presence, maar dat hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen. En goed voor je evenement!

Live contentcreatie
Het live contentteam van Contentbureau.nl kijkt moeilijk

Hoe werkt live contentcreatie optimaal?
Hoe je live contentcreatie inzet, hangt helemaal af van wat je wilt. Een liveblog met om de zoveel tijd een update? Een aan het liveblog gekoppeld Twitter-account dat post bij elke blogupdate of zelf de tweets die je plaatst in de hand houden? Ga je voor Instagram om mensen te triggeren met visuele beeldpracht of kies je voor LinkedIn om meer de zakelijke inhoud in te duiken? Alles is mogelijk, zolang je het maar goed voorbereidt.

Die goede voorbereiding betekent ook dat je afspreekt met het contentteam wat je wilt uitstralen, welke boodschappen absoluut voor het voetlicht moeten komen en welke tone-of-voice je aanhoudt op de diverse kanalen. Bedenk een centrale #hashtag en communiceer deze duidelijk vooraf in alle communicatie én tijdens het evenement. Wil je veel met beeld doen (een aanrader op een evenement)? Instrueer dan een fotograaf en/of cameraman en zorg ervoor dat ze regelmatig beelden bij de makers aanleveren. Om spel- en typfouten te voorkomen, is het goed om in ieder geval twee copywriters te hebben. Zij controleren elkaars posts en houden daarbij ook de communicatieboodschap in ogenschouw.

Interesse in live contentcreatie voor jouw evenement?
Benieuwd wat Contentbureau.nl voor de live verslaglegging van jouw evenement kan betekenen? Wil je ook zo’n toffe contentkiosk? Of ben je gewoon eens benieuwd naar hoe we zo’n proces zouden aanpakken? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag. Ook buiten onze kiosk.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op