MAND! Of: waarom kortere teksten beter zijn

Een eindeloos lange vakantie, urenlang jezelf in het zweet werken in de sportschool, en lekker lang uitslapen op zondagochtend. Je zou op het eerste gezicht misschien zeggen dat dit the dream is. Toch is niets minder waar. Zo blijkt het beter om minder lang op vakantie te gaan (en dan gewoon wat vaker), zijn kortere sets in de sportschool effectiever dan urenlang in een plank hangen, en kan lang slapen zelfs ongezond zijn…

Hetzelfde gaat vaak op voor teksten. Een goede longread waarin een onderwerp tot op de bodem wordt uitgeplozen kan zeker goed werken om dieper op zaken in te gaan en je lezer echt te betrekken of informeren. Voor heel veel andere teksten, zoals persberichten, websiteteksten of socialmediaposts, gaat dit echter niet altijd op. Vaak is korter gewoon beter. In andere woorden: MAND!

Eigenlijk heel logisch, toch? Lezen kost immers tijd, en het begrijpen van een lange tekst kost meer energie dan een korte. En tijd en energie verspillen, dat wil niemand. Maak een tekst niet langer en – daardoor – ingewikkelder dan nodig, en vertel je boodschap met zo weinig mogelijk woorden. Dat houdt het helder, duidelijk en overzichtelijk.

Of zoals Einstein zei:

“If you can’t explain it simply, you don’t understand it well.”

Een blog moet 500 tot 600 woorden zijn? Onzin. Dit blogje is nog geen 300 woorden. En zegt alles wat het moet zeggen. Niet minder, en zeker ook niet meer.

Niet overtuigd? Laat ons het tegendeel bewijzen: doe de contentscan en wij checken of en hoe het korter kan. Of geven je vijf andere tips ter optimalisatie.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op