Musthave: de zakelijke socialmediastijlgids

Dat je als bedrijf aanwezig moet zijn op social media, hoeven we je natuurlijk niet meer te vertellen. Social media openen deuren naar nieuwe marketing-mogelijkheden en is dé plek om je doelgroep te bereiken en de interactie aan te gaan. Maar ook de plek waar je keihard onderuit kunt gaan. Want voor je het weet heb je Frans Bauer op je dak.

Een socialmediastijlgids biedt uitkomst. Daarin leg je de huisstijl voor al je social-platformen vast, zodat jij en je medewerkers online consequent en consistent communiceren. Geen paniek: zo’n stijlgids hoeft geen boekwerk te zijn. Een paar suggesties voor onderdelen:

De basis

Het lijkt wat overbodig, maar neem in je stijlgids standaard een overzicht op van alle gebruikte socialmediaplatformen plus het soort content dat je erop post. Een eenvoudig naslagwerk als je twijfelt over de geschiktheid van een bericht voor een bepaald platform, en handig voor nieuwe medewerkers – zij zien direct waar welke content thuishoort. Vergeet ook niet de verantwoordelijke per platform te noemen. Zo’n overzicht kan er als volgt uitzien:

  • Facebook: intern nieuws (nieuwe medewerkers, bedrijfsuitjes), evenementen, vacatures. Verantwoordelijke: marketing- en communicatieafdeling.
  • LinkedIn: productnieuws, nieuws uit de sector, persberichten, vacatures.
    Verantwoordelijke: HR-afdeling.
  • Twitter: productnieuws, nieuws uit de sector, vacatures.
    Verantwoordelijke: marketing- en communicatieafdeling.
  • Instagram: creatieve content, kiekjes op kantoor, mooie producten die we hebben opgeleverd.
    Verantwoordelijke: socialmedia-strateeg.

Taal en schrijfwijze

Als er iets is waar tout Contentbureau de kriebels van krijgt – naast dt-fouten natuurlijk– dan is het inconsequent gebruik van talen of schrijfwijzen. Vooral internationaal georiënteerde bedrijven doen er goed aan een keuze te maken voor één taal per platform, of beter nog, voor alle socialmediakanalen samen. Engels is in zo’n geval een logische keuze – bedenk dan wel meteen of je kiest voor Amerikaans-Engels of Brits-Engels. Staat wel zo netjes.

Wees ook consequent qua schrijfwijzen. Kies je voor € of euro, % of procent, 07.30 uur of half acht ’s ochtends, en cijfers of de uitgeschreven variant? Soms zit het hem nu eenmaal in de details.

Tone of voice

Het is een veelgebruikte kreet in de communicatiewereld: het gaat niet om wat je zegt, maar om hoe je het zegt. En laat dat nou ook – of vooral? – gelden op social media. Kies voor een doordachte tone of voice waarmee je de persoonlijkheid van je merk naar buiten brengt. De twee kernwoorden vandaag de dag? Menselijk en persoonlijk. Bonustip: voer je tone of voice ook door op je website en in andere communicatiemiddelen. Zo bouw je vertrouwen en geloofwaardigheid op onder je doelgroep.

Jouw social-posts zien er natuurlijk altijd op en top verzorgd uit. Om dat te garanderen bevat je socialmediastijlgids informatie over het gebruik van URL’s en hashtags. Voor URL’s geldt: probeer ze zo min mogelijk uit te schrijven. Laad een eventuele link in het bericht (LinkedIn) of maak gebruik van een bitly-link (Twitter). Op Facebook laad je de link in het bericht en verwijder je vervolgens de URL. Kom je er niet onderuit een URL uit te schrijven? Laat het gedeelte http://www. dan weg.

Met hashtags vergroot je je bereik op bijvoorbeeld Twitter en Instagram. Als je je berichten kunt voorzien van bestaande, bekende hashtags is dat een goede manier om de dialoog aan te gaan met andere gebruikers. Denk er wel om: less is more. Gebruik alleen weloverwogen hashtags. Trending hashtags zijn alleen bedoeld voor echt relevante posts, en niet om je bedrijf te promoten. Nog een bonustip: houd rekening met belangrijk nieuws. Soms kan een ingeplande tweet opeens een hele andere lading krijgen in het licht van de actualiteiten, zoals bij Malaysia Airlines en zijn hashtag #keepflying… Overigens kan bewust inhaken op gevoelige kwesties ook goed fout gaan.

Interactie

Mensen, merken of andere bedrijven taggen op Twitter, Facebook, LinkedIn of Instagram is een goede manier om de interactie aan te gaan. Maar wees ook hier kritisch en nauwkeurig. Zorg dat je stijlgids duidelijke regels bevat over het taggen of noemen van anderen. Doe het alleen in berichten met voor hen relevante content en met betrouwbare informatie waar je zelf achter staat. Vraag mensen nooit rechtstreeks om likes, retweetes of favorites. En als iemand vraagt om het verwijderen van een tag, dan doe je dat uiteraard – mits het een redelijk verzoek is.

Beeld

Visuele content is hot, aldus de cijfertjes. Niet voor niets zegt een beeld soms meer dan duizend woorden. Het onderwerp beeld mag dan ook niet ontbreken in je socialmediastijlgids. Een aantal zaken om bij stil te staan:

  • Kies je voor authentiek en uniek beeld of stockfoto’s?
  • Wat zijn de eisen aan kwaliteit van het beeldmateriaal?
  • Hoe moet beeld aansluiten bij het verhaal achter je merk?
  • Wordt er gebruikgemaakt van beeld van gebruikers, en wordt hier actief om gevraagd?
  • Hoe garandeer je conformiteit tussen verschillende beelden? Denk aan gebruik van logo, slogan, een bepaalde kleurencompositie of stijl

Overigens is een zakelijke beeldbank – waaruit iedereen binnen het bedrijf goedgekeurd beeld kan halen voor social media – geen slecht idee. En last but not least: je zorgt er natuurlijk altijd voor dat je beeld op een rechtmatige manier is verkregen.

Stijlgids of niet, content voor social media blijft een uitdaging. Hulp nodig? Je vindt ons op Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram. Ouderwets mailen of bellen (030 – 208 00 59) mag natuurlijk ook.

Headerafbeelding: Pixabay

Deel dit artikel

Neem contact met ons op