Nog meer leesvoer voor de kerstvakantie: de best gelezen blogs van 2016, deel 2

Stel, je hebt maar liefst twee weken kerstvakantie en je begint je nu – zonder feestdagen om je op voor te bereiden – langzamerhand te vervelen. Dan kun je wel wat leesvoer gebruiken. Contentbureau to the rescue! We maakten een overzicht van de best gelezen blogs van 2016, waarvan we vorige week deel één plaatsten. En om de top 10 compleet te maken: hieronder het tweede deel.

6. VAN SWIFTERBANT TOT GENDT: OVER D’S EN T’S IN PLAATSNAMEN
Handig, die ezelsbruggetjes die je helpen te bepalen of een woord eindigt op een d of een t. Maar bij plaatsnamen heb je er bar weinig aan. Best logisch dus, dat er ooit een keer Swifterband (in plaats van Swifterbant) op een ANWB-bord terechtkwam. Toch zit er wel degelijk logica in de spelling van plaatsnamen. Hoe dat precies zit, lees je in dit blog.

7. DATASEXUELEN OPGELET: 5 ONMISBARE EIGENSCHAPPEN VAN EEN GOEDE INFOGRAPHIC
Opvallend woord dat we leerden in 2016: datasexueel. Wat dat is? Iemand die opgewonden wordt van het grafisch inzichtelijk maken van grote hoeveelheden, vaak complexe, data. Of we onszelf daar ook onder scharen, laten we in het midden. Feit is wel dat een infographic een prima middel is om je boodschap over te brengen. Althans, een góéde infographic dan. Wij zetten vijf eigenschappen op een rij waaraan je infographic idealiter voldoet.

8. TAALPURISTEN OPGEPAST: 5 TAALFOUTEN DIE NIET MEER FOUT ZIJN
Mensen die maar hardnekkig blijven vasthouden aan ‘frikadel’ in plaats van ‘frikandel’ of aan ‘data’ in plaats van ‘datums’. Ken jij ze? Dan kun jij ze de mond snoeren. Taal verandert namelijk, en soms is een spellingsvariant zo ingeburgerd, dat Van Dale overstag gaat. En dat betekent dat woorden die we ooit als fout bestempelden nu zomaar keurig Nederlands zijn. Meer voorbeelden vind je in dit blog.

9. WE COULD BE HEROES: WAT DAVID BOWIE ONS HEEFT GELEERD OVER CREATIVITEIT
Er zijn ons nogal wat muziekhelden ontvallen in 2016, met David Bowie als aanvoerder van de lange lijst. Zijn muziek zullen we nooit vergeten, net zo min als de creativiteitslessen die hij ons onbewust meegaf als kunstenaar. Want hij was natuurlijk niet voor niets een van de opvallendste artiesten van de vorige eeuw. Wij doen nog dagelijks ons voordeel met wat Bowie ons geleerd heeft. Snel lezen dus, dit blog.

10. TYPISCHE TAAL OP FUNDA: VIER KENMERKEN
Online naar huizen kijken, terwijl je eigenlijk helemaal geen verhuisplannen hebt, heeft een naam: funda’en. Blijkbaar zijn we bij Contentbureau niet de enigen die regelmatig wegdromen bij al het – meestal onbereikbare – moois op de huizenmarkt. Voor ons tekstschrijvers extra leuk, want net als andere beroepsgroepen heeft de makelaardij ook zo haar eigen taal. Als fanatieke Funda-bezoeker herken je ze vast: vier kenmerken.

En daarmee is onze top 10 van best gelezen blogs in 2016 compleet. Reken ook in het nieuwe jaar op elke week een vers exemplaar. Heb jij een onderwerp waarover je ons graag eens ziet schrijven in 2017? Horen we graag! Mail ons, bel ons, geef je suggestie door via social media – onze ideeënbus is overal bereikbaar.

Headerafbeelding met dank aan Pexels/Brigitte Tohm

Deel dit artikel

Neem contact met ons op