De hype van social media voorbij? Verre van!

‘Al die social media is tof. Maar nee, ’t is toch niets voor ons bedrijf en de hype is wat gepasseerd?’, horen we regelmatig. Fout! Om je te overtuigen, zet ik de feiten op een rij.

Het wordt hoog tijd dat marketeers de (non)discussie van ‘moeten we nu wel of niet iets doen met social’ laten voor wat ze is. Het is nog altijd hét juiste moment om je marketingstrategie helemaal om te gooien. Stop met onmiddellijke ROI en een marketingkalender van traditionele media-aankoop. Het is tijd om verder te kijken en te focussen op brand value en customer retention. Op social dus!

Hogere beurscijfers

De periode dat social media een handvol kanalen waren met elk hun eigen doelpubliek en mogelijkheden, ligt achter ons. Facebook (met Instagram, Facebook Messenger en WhatsApp), Snapchat, Pinterest en YouTube zijn netwerken waar miljoenen gebruikers hun tijd spenderen. Iedereen zit op deze platformen, dus ook jouw doelpubliek. Facebook werd in het begin weggelachen, net zoals Uber en Airbnb. En kijk nu, miljarden aan omzet later. Laten we Snapchat als voorbeeld nemen. In maart 2017 trok het naar de beurs. Op een week tijd noteerde het bedrijf hoger dan Kellogg’s, American Airlines en Campbell’s. Dat is niet voor niets.

Doelpubliek overduidelijk wel nog op social

‘Maar onze doelgroep zit toch al lang niet meer op Facebook’, opperen sommigen. Andermaal fout. De trend die nu aan een opmars bezig is, zijn de berichtenapplicaties. En daar horen Facebook Messenger en WhatsApp bij, beide van Facebook. Het is misschien niet meer Facebook pur sang, maar het is en blijft Facebook. Met meer dan 2 miljard zijn we ondertussen op die twee platformen. De doelgroep zit dus overduidelijk wel nog op Facebook.

Goed om te weten: go mobile! 66 procent van alles wat we digitaal doen, gebeurt op onze smartphone. 89 procent van die tijd brengen we door in apps, waarvan bijna de helft op social media en berichtenapplicaties. ‘Mobile first’ geldt dus niet enkel voor websites, het geldt voor alles wat we doen.

Het gaat razendsnel

  • Het duurde 38 jaar voordat 50 miljoen mensen toegang hadden tot de radio.
  • Het duurde 13 jaar voordat 50 miljoen mensen toegang hadden tot de tv.
  • Instagram deed daar anderhalf jaar over.

En:

  • Op Flickr werden op twee jaar tijd 100 miljoen foto’s geüpload.
  • Instagram had daar slechts acht maanden voor nodig.

Printadvertenties regeerden voor ongeveer 150 jaar, tot in 1920 de radio zijn opwachting maakte. Dertig jaar later was het tv die het overnam van radio. En dit jaar wordt tv op zijn beurt van de troon gestoten door digitale advertenties. Digitaal gaat snel. Heel snel. Het ‘toegankelijke’ internet is pakweg twintig jaar oud, smartphones ongeveer tien. Laat dat maar even bezinken, want dat is de verschuiving dat het marketing- en advertentielandschap de afgelopen jaren gemaakt heeft. Op amper twintig jaar tijd is een 300-jarige hegemonie doorbroken. Durf nu nog maar traditionele media in te zetten.

Verschuivende advertentiebudgetten

De grote multinationals hebben het begrepen. Kijk maar naar de Super Bowl, jaarlijks dé hoogmis voor Amerikaanse adverteerders. Vorig jaar besloten Nike en Ford al om geen miljoenen meer te spenderen aan een reclamespotje van 30 seconden. En naar waar denk je dat dat advertentiebudget verschoven is? Een kleine tip: ’t zijn niet de direct mailings.

De grote jongens gaan all-in op social advertising omdat ze op die manier ontzettend doelgericht kunnen targeten. Zo richten ze zich op personen, niet langer op de grote massa. Het bereik wordt kleiner, maar er is wel meer conversie. Tegen 2020, en dat is al binnen tweeënhalf jaar, zijn alle advertentiebudgetten op social minstens verdrievoudigd. Dat zijn de simpele wetten van vraag en aanbod.

De toekomst

Het gaat dus écht razendsnel. De combinatie van smartphones en social bepalen hoe we het internet gebruiken. Social media gaat in de heel nabije toekomst ook paid search, display en adwords overnemen. En het internet zoals we dat nu kennen? Dat maakt de komende jaren plaats voor het Internet of Things, voice-search en AR en VR. Op het vlak van marketing kan je wel romantisch mijmeren over lang vervlogen tijden, maar ze zijn wel voltooid verleden tijd. Social ís al ‘the next big thing’. Tijd dus om volledig op de kar te springen.

Overtuigd om ‘iets te doen’ met social, maar je weet niet hoe of wat? Wij helpen je, van advies over strategie tot uitvoering. Mail ons of geef ons gerust een belletje.

Headerafbeelding: Pixabay

Deel dit artikel

Neem contact met ons op