Ontkracht: 5 redenen waarom je geen copywriter nodig hebt

Je hebt Word op je computer. Je bent de Nederlandse taal machtig. Jij kent jouw bedrijf als geen ander. Waarom heb je in hemelsnaam een copywriter nodig?

Ho, wacht. Stop. Mag ik even vijf minuten van je tijd? Ik hoor dit soort opmerkingen namelijk vaker. Daardoor geïnspireerd zet ik vijf vaak genoemde redenen voor het niet inhuren van een goede copywriter op een rij. En ik zal je proberen uit te leggen waarom ze vaak onzin zijn.

Reden 1: “Niemand kent mijn bedrijf beter dan ik. Dus ik schrijf het liefst alles zelf.”

Ik kan het me helemaal voorstellen. Jij zit namelijk helemaal in jouw organisatie. Je weet waar je voor staat, welke diensten je aanbiedt en waarom klanten absoluut voor jou moeten kiezen. Waarom zou je een – vaak dure – copywriter inhuren om dat verhaal voor je op te schrijven? Kost alleen maar tijd en hij of zij schrijft toch nooit op wat je wilt.

Laat me je uit de droom helpen. Het gaat er bij copywriting niet om hoeveel jij weet van je bedrijf. Het gaat er wel om dat je je klanten helpt hun probleem op te lossen, zodat ze bereid zijn geld neer te leggen voor jouw diensten. En dan is het misschien wel helemaal niet zo praktisch als je jouw bedrijf tot in alle details kent. Laat staan dat je het verhaal objectief kunt vertellen.

En dat is precies waar een copywriter in the picture komt. Die copywriter kijkt met een frisse blik naar jouw organisatie. Analyseert je doelgroep. En past je verhaal precies aan op wat de doelgroep wil weten. Hij giet dat alles ook nog eens in een bondige, overtuigende en lekker leesbare tekst. En jij? Jij kunt je richten op waar je goed in bent.

Reden 2: “Iedereen kan schrijven.”

We horen hem hier vaak genoeg. Vaak in combinatie met iets als “Ik had altijd goede cijfers voor Nederlands op de middelbare school”. Iedereen kan schrijven, toch?

Nou, niet echt. Copywriting gaat namelijk om meer dan spelling en grammatica. Het is niet belangrijk dat je je grote vocabulaire laat zien of dat je goed een sfeer kunt schetsen. Nee, je moet de doelgroep aanspreken op hun vragen en problemen. Ze inspireren met antwoorden en oplossingen. En, zo mogelijk, ze uiteindelijk aanzetten tot een aankoop natuurlijk.

Een ervaren copywriter weet wat de optimale structuur is van een tekst. En waar je specifieke woorden gebruikt om de bezoeker te overtuigen door te lezen of actie te ondernemen. Slechte teksten hebben een onlogische structuur waardoor lezers afhaken of niet begrijpen wat je punt is. Laat staan dat ze aangezet worden tot het kopen van jouw geweldige producten.

Een goede copywriter denkt als jouw potentiële klant en zorgt ervoor dat hij tekst zo opbouwt dat de drempels voor verder lezen – of zelfs aankopen – zo klein mogelijk zijn. En dat wil je.

Reden 3: “We kunnen geen copywriter betalen.”

Stel: je gaat zelf aan de slag met de copy voor je website. Hoe lang denk je er dan mee bezig te zijn? Geen idee? Ik weet zeker dat je er twee keer zo lang mee bezig bent als dat je nu vermoedt. Laten we nu bijvoorbeeld eens zeggen drie uur. Daar zijn je eerste kosten al. In die drie uur had je ook heel andere dingen kunnen doen voor je bedrijf. Dingen die je nu niet hebt kunnen doen. Zie daar opnieuw kosten. En de copy die je hebt gemaakt: is die eigenlijk goed? Waarschijnlijk niet. Dan is de kans groot dat je er geen nieuwe klanten mee gaat binnen halen. Alweer kosten.

Zo zie je maar: als je geen copywriter inhuurt en zelf besluit te gaan schrijven, maak je ook behoorlijk wat kosten. Misschien is het dus niet eens zo’n gek idee om het uit te besteden? Het doet mij soms echt pijn aan de ogen als ik de meest fantastisch ontworpen websites zie, maar de teksten erop verschrikkelijk zijn. Dat is toch een beetje als een overheerlijk Oreo-koekje met zand binnenin. Kortom: bedenk je hoe belangrijk professionele teksten zijn voor je merk. En besteed er aandacht en tijd aan. Het is het waard.

Reden 4: “Mijn marketing- of salesafdeling schrijft alle teksten.”

Ja, ook deze kom ik nog vaak tegen. Omdat er geen capaciteit is bij een bedrijf, zijn het vaak de marketeers en verkopers die aan de slag mogen, omdat zij zogenaamd het meest weten van de producten en diensten die je verkoopt.

Dat laatste klopt misschien wel, maar dat maakt ze echter nog niet de meest geschikte personen om teksten te schrijven. Zelfs al zijn ze ook copywriter (of denken ze dat ze dat zijn). Bovendien hebben zij veel andere zaken om zich druk over te maken dan teksten schrijven. Want als zij aan het schrijven zijn, wie doet dan eigenlijk de sales? En de marketing?

Misschien ben je ervan overtuigd dat je teksten een prima weergave zijn van wat je levert. Maar leveren die teksten wel een bijdrage aan wat je online wilt bereiken? Vinden klanten je wel via Google bijvoorbeeld? Blijven ze op je site om je diensten, blogs en andere content te lezen? Vullen ze je contactformulieren in en downloaden ze je whitepapers? En het belangrijkste misschien wel: behaal je je online verkoopdoelstellingen wel?

Is het antwoord op veel van deze vragen bij jou ‘nee’? Dan is het misschien wel tijd voor een copywriter. Goed geschreven teksten helpen je namelijk die doelstellingen te behalen. Echt.

Reden 5: “We werken al met een bureau.”

Dat je met een bureau werkt is natuurlijk goed. Dat betekent dat je je in ieder geval realiseert dat marketingcommunicatie belangrijk is. Maar werkt dat bureau eigenlijk wel met copywriters? Of zijn het de accountmanagers of designers die de copy maken? Er werken bij Contentbureau inmiddels twaalf copywriters en ik kan je vertellen: dat is echt een ander slag volk. In de positieve betekenis van het woord uiteraard.

Idealiter werken copywriters samen met accountmanager en designers om iets moois op te leveren. Mijn ervaring is dat je vaak alleen dan iets kunt maken wat werkt. Zorg er dus voor dat je een bureau kiest dat werkt met ervaren copywriters. Je zult er geen spijt van krijgen.

Headerafbeelding met dank aan Unsplash.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op