Overwin je blogger’s block in drie stappen

Writer’s block. Bij veel mensen roept het beelden op van aan lager wal geraakte schrijvers die omringd door lege flessen drank boven een wit vel papier hangen. Maar nu bijna elk bedrijf een blog heeft, is het probleem voor veel meer mensen herkenbaar in de vorm van een blogger’s block. Gelukkig zijn er een aantal tools en websites die je daar vanaf helpen.

Overwin je blogger’s block in drie stappen:

1. Doe inspiratie op

Een van de meest voorkomende redenen voor een blogger’s block is het gebrek aan ideeën. Zoveel tips voor dat, waarom je dit en dat nooit moet doen en meestgemaakte blunders in X, alle mogelijke onderwerpen en invalshoeken heb je inmiddels wel gehad. Maar ondertussen komt je deadline langzaamaan dichterbij. Waar moet je in hemelsnaam over schrijven?

Vind het antwoord in een van de online topic-generators. Vooral de tool van HubSpot is de moeite van het proberen waard. Vul een aantal trefwoorden in met betrekking tot het onderwerp waarover je wilt bloggen, en voilà: de site geeft je vijf kant-en-klare koppen.

Zit er niks van je gading tussen? Ververs tot er een onderwerp tussen zit waar je mee verder kunt. Nou hoef je het verhaal bij die titels alleen nog maar uit te werken.

Een aantal topic-generators:

2. Focus

Laten we heel eerlijk zijn. Soms is een blogger’s block helemaal geen blogger’s block. Soms zijn afleidingen de reden dat je geen zin op papier krijgt. Een tweetje hier, een longread en een paar Youtube-video’s daar, en er zijn weer negentig minuten weggeëpibreerd.

Gelukkig zijn er een aantal tools te vinden die je helpen te focussen en alle afleidingen uit te schakelen terwijl jij je teksten verwerkt:

3. Schrijf

De angst voor de witte pagina is een veelvoorkomende oorzaak van writer’s block. Het idee heb je al in je hoofd, maar je krijgt die eerste zin maar niet op papier. Als je die eenmaal geschreven hebt, komt de rest vanzelf. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien je nog geen idee hebt hoe te beginnen. Hoe doorbreek je deze Catch-22-situatie?

“Writing about writer’s block is better than not writing at all,” schreef Charles Bukowski eens, en gelijk had hij. Schrijf dus over iets anders dan het onderwerp waar je eigenlijk over wilde bloggen om de raderen weer aan het draaien te krijgen. Het maakt niet uit waarover, leef je uit. Schrijf een essay over waarom ze de teenslippers moeten afschaffen, leg uit hoe je een dubbele mastknoop legt of verhaal over die ene keer dat de katten van de buren je tuin volscheten.

Op deze sites vind je een aantal schrijfoefeningen om je daarbij op weg te helpen:

Hulp nodig?

Kom je echt niet van je blogger’s block af? Neem gerust contact met ons op. Wij zitten boordevol ideeën en zijn altijd bereid je verder te helpen!

Deel dit artikel

Neem contact met ons op