Van paperassen naar iPad – kunnen pen en papier de prullenbak in?

Het is vandaag – 23 januari 2017 – Handwriting Day, oftewel de Dag van het Handschrift. Je kunt maar een inhaker hebben. Maar als schrijver is dit wel een dag om eens even bij stil te staan. Want handen omhoog: hoe vaak schrijf jij nog met de hand? Is dat in dit digitale tijdperk nog wel relevant? En bestaat het woord ‘handschrift’ over een paar jaar nog wel?

Er komen ongetwijfeld generaties voor wie het schoolvak Schrijven heel ouderwets over zal komen. Nu al bestaat er discussie over de vraag of kinderen op school nog wel hoeven leren schrijven met een pen. Immers: al het schrijven gebeurt tegenwoordig toch op een toetsenbord of touchscreen? Toch heeft schrijven met de hand een aantal voordelen. We noemen er hier drie.

1. Het maakt ons mens

Dat klinkt misschien heel zweverig, maar handmatig schrijven is eigenlijk best bijzonder. Je hebt een woord in je hoofd, weet uit welke letters dat bestaat, stuurt een seintje naar de hand die een pen vasthoudt, en weet deze letters via de pen in inkt op papier te zetten. Niet voor niets doe je er jaren over om deze skill te perfectioneren. Schrijf je met een toetsenbord, dan weet je nog steeds uit welke letters een woord bestaat, maar vervolgens is het slechts een kwestie van de juiste toets aantikken. Het daadwerkelijk vormen van de letters is niet meer nodig, je associeert simpelweg woorden met beelden – iets wat zelfs apen kunnen.

2. Schrijven doet beter lezen

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die goed met de hand kunnen schrijven, makkelijker leren lezen. Dat komt doordat ze de letters eerder herkennen, doordat ze tijdens het schrijven met de hand meer aandacht hebben voor de letters. En hoe ver de digitalisering ook gaat, kunnen lezen blijft voorlopig nog wel een belangrijke vaardigheid.

3. Schrijven doet beter leren

Schrijven maakt niet alleen lezen makkelijker, maar ook leren. Iedereen die weleens aantekeningen maakt tijdens een gesprek kan het beamen: qua tijd red je het simpelweg niet om alles op te schrijven. Iets wat met typen nog wel aardig lukt. Maar juist doordat schrijven langer duurt, dwing je jezelf om al tijdens het notuleren na te denken over wat belangrijk genoeg is om op te schrijven. En dat zorgt ervoor dat je het gesprek na afloop beter zult begrijpen.

Nadelen

Natuurlijk heeft schrijven met de hand ook nadelen ten opzichte van schrijven via een toetsenbord. Typen is immers sneller, beter leesbaar, en als je een fout maakt, weet je Backspace zo te vinden. En wat dacht je van de functies knippen, plakken, en CTRL-F? Het zal je dan ook niet verbazen dat dit blog ‘gewoon’ is geschreven met een toetsenbord.

Is de pen dan stervende?

Schrijven heeft sinds de oudheid al meerdere revoluties ondergaan. Van spijkerschrift en hiërogliefen, via schrijven met inkt en een ganzenveer op perkament en tegenwoordig met balpen en papier, tot aan schrijven op moderne toetsenborden en touchscreens. En eerlijk zeggen: ben jij rouwig om het verdwijnen van die ganzenveren? Best mogelijk dus, dat handmatig schrijven een uitstervende vaardigheid is. Maar laten we alsjeblieft nog even wachten met het afschaffen van leren schrijven op scholen. Je schaft gitaarlessen toch ook niet af omdat de Top 40 vol staat met dancemuziek?

Hulp nodig?

Maakt het jou niet uit of je met pen en papier schrijft of op een toetsenbord, omdat je toch geen letter op papier – of scherm – krijgt? Of krijg je een muisarm van al dat ge-Backspace en weet je niet hoe je verder moet met je tekst? Neem contact met ons op. Want of we het nu ouderwets of nieuwerwets doen – schrijven is onze passie.

Headerafbeelding: Pixabay

Deel dit artikel

Neem contact met ons op