Structuur en social media? 5 tips voor 2017!

Je gestelde LinkedIn-targets halen, het begrote Twitter-advertentiebudget opmaken, die laatste Facebookconversies realiseren… Niet alleen eindejaarsstress zorgt voor een flinke druk op je werkzaamheden, ook het socialmedialandschap verandert vrijwel dagelijks en is haast niet bij te benen. Zeker niet als social media niet je core business is, maar wel belangrijk is om je bedrijfs- of productinformatie te verspreiden en een korte lijn te houden met je consument. Hoe houd je het hoofd boven water in de draaikolk van je dagelijkse werkzaamheden?

Vijf tips om structuur te brengen in je socialmedia-activiteiten. Speciaal voor 2017 – hét jaar om georganiseerd van start te gaan. En te blijven.

1. Organiseer een redactieraad

Je bedrijf is groot en heeft meerdere afdelingen. Niet alleen de marketingafdeling wil iets op de socialmedia-accounts plaatsen, maar ook bijvoorbeeld sales, hr en misschien zelfs finance. Daarom is het belangrijk om voor elke afdeling een verantwoordelijke aan te stellen die de juiste informatie verzamelt en naar voren brengt.

Organiseer daarvoor een redactieraad – een maandelijkse bijeenkomst waarin alle afdelingen relevante nieuwtjes en andere informatie delen. Zorg ervoor dat je tijdens deze meeting al zo veel mogelijk afspreekt: wat ga je wel en niet uitwerken? Waar heb je extra informatie voor nodig? Wie is de eindverantwoordelijke per post of campagne? Welk advertentiebudget heb je tot je beschikking? Hoe meer afspraken er zijn gemaakt, hoe makkelijker je erna tot realisatie komt.

Extra tip: pak ’t op zijn schools aan. Elk redactieraadlid móét minstens een X aantal onderwerpen of ideeën aandragen per vergadering. Zo zorg je ervoor dat je gezamenlijk verantwoordelijk wordt. En dat er ook echt iets ter tafel komt. En ter platform uiteindelijk.

2. Brainstorm en creëer contentkalenders op tijd

Een groot deel van alle socialmediaposts is al vooraf te bedenken en creëren. Sinterklaas is op 5 december, Kerstmis op 25 en 26 december, Oudejaarsdag 31 december. Elk jaar weer. Waarom zou je dan niet alvast ruim op tijd nadenken over wat je op die dagen op je platformen plaatst? Dat scheelt je enorm veel stress.

Organiseer daarom maandelijkse brainstormsessies met je team om op tijd op deze momenten in te kunnen haken. En verfris je team regelmatig: laat nieuwe gezichten ook eens meedenken om vastgeroeste patronen te voorkomen. Dat levert vaak unieke ideeën op.

Zet je ideeën vervolgens in een kalender. Maak eenmalig een schema waarin je de verschillende categorieën opneemt met kleuren. Een kleur voor bedrijfsnieuws bijvoorbeeld, of voor productnieuws, kijkje achter de schermen, consumentenreacties, inhakers, fashion-friday, throwbackthursday enzovoort. Plak dit label aan elke post en ontdek welke categorie je nog moet vertegenwoordigen. Zo bijvoorbeeld:

Contentkalender

Heb je moeite met het verzinnen van creatieve ideeën? Wij helpen je graag, samen met onze partner Eventive. Meld je aan voor een van onze kosteloze Boost Your Concept-sessies. Dankzij verschillende creatieve brainstormtechnieken en ruimdenkende mensen heb jij binnen no-time een stapel vol frisse en uitvoerbare ideeën.

3. Zet herhaalde afspraken en taken in de agenda

Omdat social media bij veel bedrijven een lagere prioriteit heeft, komt het voor dat mensen hun social-taken uitstellen en ze op den duur vergeten. Plan daarom een vast tijdstip in de agenda waarop je brainstormt met je team en nodig hier ook tijdig de juiste mensen voor uit. Stel een verantwoordelijke op die de ideeën tijdens de sessie vastlegt, en leg ook alvast een datum in de agenda vast waarop diegene de ideeën in een conceptkalender aan de rest van het team voorlegt.

Plan een deadline voor akkoord en een start- en einddatum voor de copywriter en vormgever zodat je je creatieve materialen op tijd binnen hebt. Bij een goedgeorganiseerd bedrijf ligt er ruim voordat de maand begint al een kalender vol content. Daarna is het enkel een kwestie van plaatsen.

4. Plan posts van tevoren in en monitor regelmatig

Over het plaatsen van posts gesproken: doe dit op tijd en gebruik hiervoor bij voorkeur een inplantool. Op die manier heb je een goed overzicht van wat er op de planning staat. En kun je eenvoudig schuiven met posts als je een dag wilt inhaken op het nieuws. Bij veel tools kun je meerdere accounts toevoegen, heel gericht targeten en meet- en volgbare links toevoegen – zorg er dus voor dat je van tevoren weet wat je er precies mee kunt.

Contentkalender

Veel tools bieden daarnaast de mogelijkheid om te monitoren. Dat betekent dat je nieuwswebsites en socialkanalen heel precies in de gaten houdt en in kunt spelen op de wensen van consumenten, momenten en eventueel op andere bedrijven of merken.

5. Rapporteer wekelijks én maandelijks

Resultaten verbeteren kan alleen als je inzicht hebt in je prestaties. Dus moet je rapporteren – ook voor je socialmediaplatformen. In rapportages verwerk je niet alleen de bekende cijfermatige details als aantal volgers of fans, maar ook gehaald bereik en het aantal likes, shares en retweets. Vergeet daarnaast niet een uitgebreide analyse te doen naar je doelgroep: op welke dagen zijn zij online? En op welk tijdstip? Nuttige informatie voor bij het inplannen van posts.

Zet naast kwantitatieve resultaten ook kwalitatieve feedback in je rapportage. Welke post de hoogste engagement heeft opgeleverd, bijvoorbeeld, of welke post het hoogste bereik behaalde. Maar ook negatieve reacties zijn goede feedback om in het achterhoofd te houden bij het opstellen van de volgende contentkalender.

Rapporteer het liefst wekelijks én maandelijks: de wekelijkse rapportages bevatten de informatie waar je snel op kunt inspelen; de maandelijkse de resultaten die de voortgang van je pagina’s vastleggen. Een extra tip: neem in je wekelijkse rapportages ook voorbeelden van andere bedrijven mee die jouw organisatie inspireren voor in de volgende redactieraden of brainstorms. Kijk hiervoor verder dan alleen social media: ook offline campagnes kunnen bijvoorbeeld een inspiratiebron vormen voor je volgende succesvolle post.

Moeite met structuur aanbrengen of hulp nodig bij een van de vijf onderdelen? Geen probleem. Dan ben je aan het juiste virtuele adres. Contentbureau.nl helpt bedrijven dagelijks met social media. Van redactieraden tot rapportages! Bel, mail of stuur ons een berichtje via Facebook, Twitter of LinkedIn.

Headerafbeelding: Pexels

Deel dit artikel

Neem contact met ons op