Van serveren naar corrigeren: wat werken in de horeca gemeen heeft met copywriting

Voordat ik het ‘grote-mensen’-wereldje betrad en nog studeerde, werkte ik jarenlang in de horeca. En hoezeer ik het destijds ook vervloekte, toch moet ik toegeven het stiekem best wel te missen. Tuurlijk, het is hard werken voor relatief weinig geld. Maar het vele lopen verdien je dubbel en dwars terug in het vele lachen – en dankzij de fooi valt dat lage loon eigenlijk ook best mee. Tegenwoordig heb ik een uitdagende baan waarin ik me bezighoud met copywriting, vertalen, schrijven, en vooral: geweldige content creëren. En hoewel je dat niet zou verwachten, heeft deze tak aardig wat raakvlakken met het horecawereldje.

1. Communicatie

Regel één in de horeca: communiceren. Niets zo irritant als je rustig zit te eten en de bediening blijft maar vragen of je nog wat wilt drinken. Dus zodra je dat als serveerster hebt gevraagd, haal je niet alleen de lege glazen van tafel, maar communiceer je dat ook direct aan je collega’s. Of, een nog simpeler voorbeeld: laat weten waar je bent als je met gloeiend hete of een enorme stapel borden aan komt lopen (‘áchter!’). En laat communiceren nou precies zijn wat je als content creator de hele dag doet. Kort, snel en bondig als dat nodig is, uitgebreid en verhalend wanneer de tekst het toelaat. En zowel met serveren als met schrijven houd je altijd rekening met je doelgroep. Zoals je een tafel met zakenmensen anders benadert dan een groep dames die een vrijgezellenfeest viert, schrijf je een zakelijke B2B-blogpost ook anders dan een uitnodiging voor een lifestyle-event.

2. Snelheid en flexibiliteit

In de bediening zijn snelheid en flexibiliteit altijd geboden. Het vergt een bepaalde mentaliteit om snel te kunnen schakelen. Toch een verse jus d’orange in plaats van cola, terwijl de centrifuge net is schoongemaakt? Gaan we regelen. Een persbericht dat er à l a minute uit moet? Komt voor elkaar. En uiteraard doe je je best om het zo snel mogelijk te doen. Omdat je je gasten niet te lang wilt laten wachten, maar ook omdat anders het eten koud wordt of de drankjes warm. In de figuurlijke zin gaat dit ook op voor content. Zo zijn nieuwsitems dankbare onderwerpen waar je met een blog op in kunt haken. Maar ook hier zijn snelheid en flexibiliteit geboden: wacht je te lang, dan koelt het onderwerp af. Wanneer jij je blog eindelijk plaatst, is het al lang niet meer relevant. En wie zit er nu op een lauw blog te wachten…

3. Content

Cliché maar waar: als je gasten een toffe avond hebben, heb jij dat ook. Je uiterste beste doen om je gasten een fijne tijd te geven, maakt de kans op een leuke avond voor jou dus ook een stuk groter. Weer een overeenkomst met het copywriter-vak. Niet voor niets is de slogan van Contentbureau: ‘We maken je contént’. Want wat is er nu fijner dan wanneer je jouw persbericht terug ziet komen in diverse media, wanneer je ziet dat die ene Facebookpost het heel goed doet, of wanneer je dat uitgebreide artikel in dat magazine ziet staan?

4. Samenwerken

Horecamensen zijn een bepaald slag volk: gezellig, hardwerkend, collegiaal. Ze zijn niet te beroerd om elkaar te helpen of elkaar dingen te leren. Als schrijver bij een bureau gaat dit ook op. Tuurlijk, schrijven is een vak, en niet voor iedereen weggelegd. Maar hoeveel schrijftalent je ook hebt, net zoals bij zoveel dingen leer je het eigenlijk pas in de praktijk. En het allermeest leer je nog van de feedback van collega’s. Dat was al zo tijdens mijn allereerste horecabaantje (‘nóóit glazen bij de bovenkant pakken’), en dat is bij Contentbureau niet anders (‘nóóit haakjes gebruiken in een quote’).

5. Van bijbaan naar blij met je baan

Werken in de horeca doe je niet omdat je de nieuwe Einstein wilt worden. Of omdat je er rijk van wordt. Je doet het omdat je het léúk vindt. De reden dat ik met weemoed terugkijk op mijn baan in de bediening is niet vanwege het toekomstperspectief of het grote geld. Wel vanwege het gratis eten, stiekem klagen over tafel zeven, en de vele naborrels met collega’s na werktijd. Toch heb ik zeker lessen getrokken uit mijn horecabaantjes die ik nog regelmatig toepas. Altijd lief doen tegen de bediening, bedanken en fooi geven bijvoorbeeld, maar bovenal een les voor het leven: werk moet vooral leuk zijn. Dat was als bijbaantje al zo, en dat is bij Contentbureau niet anders.

Mogen wij jou ook contént maken met cóntent? Bij Contentbureau.nl doen we dat graag! Neem contact met ons op voor meer informatie.

Headerafbeelding: Pixabay

Deel dit artikel

Neem contact met ons op