Volgers kopen: waarom niet?

Miljoenen gebruikers weten dat socialmedianetwerken perfect geschikt zijn om hun merk of product te promoten. En daar zijn volgers en likes voor nodig. Want een grote fanbase levert je onder andere meer zichtbaarheid en meer potentiële klanten op. Daarvoor kun je gaan adverteren, maar een andere optie is het kopen van volgers en likes.

Hoe kun je volgers kopen?

Ben je op zoek naar een ‘snelle fix’ voor je fanbase, dan bieden talloze – niet altijd even betrouwbare – websites je de mogelijkheid om voor weinig geld volgers, likes en/of comments te kopen. Je betaalt een paar euro en de volgende dag is je socialmediapagina of post een bepaald aantal volgers en likes rijker. Soms zijn dat bots, soms echte Nederlanders of mensen uit ontwikkelingslanden die jouw pagina liken, eventueel een comment achterlaten, en vervolgens nooit meer naar je pagina omkijken.

Waarom volgers kopen?

Voor velen is snelheid een belangrijke drijfveer om de portemonnee te trekken: binnen een paar uur kun je een enorme betaalde fanbase opzetten. Accounts met veel volgers doen betrouwbaar aan en de serieuze potentiële volgers zijn ook sneller geneigd tot volgen. ‘Als zoveel mensen dit account volgen zal het wel de moeite waard zijn’. En met veel volgers spelen bloggers, vloggers, en andere wannabe-influencers zich in de kijker. Met een groot bereik zijn zij namelijk aantrekkelijker voor bijvoorbeeld pr-professionals die op zoek zijn naar de beste personen voor de promotie van een merk of product.

Waarom geen volgers kopen?

Natuurlijk kleven er nadelen aan dit kunstje:

Geen engagement

Wat heb je liever: 10.000 zombie-accounts die jouw content nooit bekijken, of 100 volgers die echt betrokken zijn bij jouw merk? Het gaat je tenslotte om engagement en potentiële kopers. Bovendien: ‘volgers’ die nooit iets met jouw content doen verlagen je engagementratio op Facebook. Daardoor zullen jouw posts bijvoorbeeld minder snel verschijnen in andere tijdlijnen. Want Facebook denkt: anderen zullen dit ook niet interessant vinden.

Geen inzicht in wat werkt

Welke posts zijn aanleiding voor jouw échte publiek om je te gaan volgen? Dat wordt gissen, want met al die nepvolgers kun je niet achterhalen welke content goed werkt voor jouw doelgroep. Je hebt de meeste fans immers betaald voor hun ‘interesse’.

Reputatie op het spel

Volgers kopen is niet heel chic. Er is toch niks mis met jouw merk? Wees transparant. De waarheid komt bovendien vaak snel boven tafel, want de nepprofielen vis je er zo tussenuit. Je herkent ze onder meer aan een onvolledige profieltekst, soms geen profielfoto, een rare naam, slechts enkele of geen zelfgeplaatste posts, of het feit dat ze – op Instagram bijvoorbeeld – in verhouding heel veel mensen volgen of juist heel weinig. Er bestaan overigens ook follow-for-follow-diensten. Dan zie je bij iemand juist evenveel ‘volgend’ als ‘volgers’ en weinig nuttige content.

Hoe kom ik dan aan volgers?

Laat je fanbase gewoon oprecht groeien. Dat gaat misschien wat langzamer, maar elk groot account is ergens begonnen. Enkele tips daarbij? Lanceer een complete pagina met al enkele posts, zodat mensen een reden hebben je account te gaan volgen. En maak vooral reclame voor je nieuwe pagina. Stuur collega’s, vrienden en bekenden een introductie, zet socialmediabuttons op je website en in je e-mailhandtekening of nieuwsbrief. Post waardevolle content, verdiep je in de beste momenten om te posten, en zoek de interactie met je publiek. Is je content en strategie goed, dan stromen de volgers en likes vanzelf binnen.

Social media inzetten? Wij helpen je op weg met een gedegen contentstrategie en indien gewenst contentbeheer. Neem contact op via Facebook, Twitter, LinkedIn of Instagram, mail of bel.

Headerafbeelding: Pixabay

Deel dit artikel

Neem contact met ons op