Van twttr naar webcare-tool: wat jij nog niet wist over Twitter

Vandaag is het precies dertien jaar geleden dat de eerste tweet het wereldwijde web op gestuurd werd. Van nieuw socialmediakanaal groeide Twitter uit tot een van de meest actuele platformen. Door de jaren heen was belangrijk nieuws vaak het eerst op Twitter te vinden, stonden de ontwikkelingen niet stil en kreeg het platform te kampen met weglopende gebruikers. Ter ere van de dertiende verjaardag van het medium: de biografie van Twitter.

Het begin

‘just setting up my twttr’ was de eerste tweet die ooit geplaatst werd. Dorsey, een van de oprichters van Twitter, mocht zich de eerste twitteraar noemen. Samen met drie vrienden bedacht en ontwikkelde hij het platform, dat twttr gedoopt werd. De naam was afgekeken van Flickr en de domeinnaam Twitter was op dat moment niet beschikbaar. ‘Wat ben je aan het doen?’ was de eerste vraag die gebruikers van het platform konden beantwoorden.

Het laatste nieuws, het eerst op de hoogte

De doorbraak voor Twitter als nieuwsplatform kwam in 2009, toen een vliegtuig een noodlanding maakte op de rivier de Hudson in New York. Een passagier van de ferry twitterde een foto van het vliegtuig en de tekst: ‘There’s a plane in the Hudson. I’m on the ferry going to pick up the people. Crazy.’ Dit was het eerste indrukwekkende nieuws dat live op het platform verscheen.

Bedacht door gebruikers

Gebruikers leverden hun bijdrage aan de ontwikkeling van Twitter en zorgden zo dat het actueel bleef. De handle (@) voor een gebruikersnaam en de hashtag (#) om tweets te groeperen, werden zo ook mede door gebruikers bedacht. Door een handle voor een gebruikersnaam te zetten, spreek je mensen direct aan. De hashtag zorgt ervoor dat je een overzicht krijgt van de tweets met die hashtag, zodat je snel alles over een onderwerp kunt vinden en lezen, en dus op de hoogte kunt blijven. Kijk je bijvoorbeeld Wie Is De Mol, dan gebruik je #widm om te volgen wie anderen verdenken en welke hints jij over het hoofd gezien hebt.

Innovaties en ontwikkelingen

Het platform stond niet stil. In oktober 2009 werd de 5 miljardste tweet verstuurd. In april 2010 werden gesponsorde tweets beschikbaar gesteld voor een selectie van grote merken. De lengte van berichten ging in november 2017 van 140 naar 280 tekens, en nog niet zo lang geleden introduceerde het platform een livestream-functie; iedereen kan nu live video uitzenden via de app van Twitter.

Dalende cijfers

Ondanks de ontwikkelingen raakt Twitter gestaag gebruikers kwijt. Het aantal gebruikers in Nederland daalde vorig jaar met 10 procent: 2,8 miljoen in 2017 tegenover 2,5 miljoen in 2018. Ook het dagelijks gebruik nam af met 10 procent.
In 2018 zegden 85.000 Nederlandse gebruikers hun account op. Een veel groter aantal – 195.000 gebruikers – zegt nooit meer in te loggen op het account. Twitter valt inmiddels dan ook buiten de top 5 van meest gebruikte social-mediaplatformen.

Is Twitter dood?

We kunnen er dus niet omheen: het gebruik daalt. Wil dat zeggen dat Twitter waardeloos is? Zeker niet! Juist omdat het platform bekend staat om zijn snelheid en directheid, zetten veel bedrijven Twitter in voor webcare. Via dit kanaal is het eenvoudig om vragen te beantwoorden, direct contact te hebben met (potentiële) klanten en in de gaten te houden wat er over je merk geschreven wordt. En webcare is slechts een van de doelen die je kunt verbinden aan Twitter. Houd ons blog in de gaten, binnenkort vertellen we je meer!

Kun je niet wachten? Neem dan alvast contact met ons op.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op