Wat maakt een whitepaper tot een goede whitepaper?

Op bedrijfswebsites staan regelmatig whitepapers. Echter, deze worden vaak ten onrechte zo genoemd. Het zijn namelijk geen echte whitepapers. Tenminste, als we ervan uitgaan dat een whitepaper in de eerste plaats informeert – de functie van zo’n document. Dat is dan ook meteen het verschil met folders of brochures die vooral willen overtuigen. De scheidslijn tussen beide is echter dun. Volgens overlevering stamt de eerste whitepaper uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Auteur: Winston Churchill, toen nog minister van koloniën. Onderwerp: de visie van de Britse regering op de vestiging van een Joodse staat in toenmalig Palestina.

Sinds de jaren negentig is de whitepaper vooral bij IT-bedrijven een geliefd middel om klanten en prospects te informeren over technologische ontwikkelingen. Daarbij zie je een brede mix van benaderingen: van diepgaande, informatieve whitepapers met veel uitleg en toelichting op ontwikkelingen en trends tot jubelende beschrijvingen van producten die alle problemen van een potentiële klant direct oplossen. Deze laatste variant een whitepaper noemen is een truc om lezers te lokken. Zij komen vervolgens bedrogen uit en zullen niet snel nog een keer bij het betreffende bedrijf rond gaan kijken voor interessante content.

Vier tips voor het schrijven van een goede whitepaper

Wil je whitepapers aanbieden op je website? Houd dan rekening met de volgende zaken:

1. Houd de whitepaper informatief. Wie als lezer op zoek gaat naar een whitepaper wil graag zijn kennis over een bepaald onderwerp vergroten. Hij of zij zoekt geen commerciële informatie. Hoe informatiever de whitepaper, hoe meer waardering je kunt verwachten van de lezer (die uiteindelijk ook een potentiële klant is).

2. Houd de whitepaper actueel. Bezoekers op je website die zoeken naar whitepapers hebben vaak een concrete vraag naar aanleiding van een concreet – en dus actueel – probleem. Sluit dus aan bij die vraag door relevante issues te belichten.

3. Maak de whitepaper niet te lang en niet te kort. Een prima lengte is tussen de acht en tien pagina’s. Je kunt een onderwerp dan goed belichten, maar bent ook gedwongen om to-the-point te blijven.

4. Zorg voor correct en foutloos taalgebruik en levendige opmaak. Whitepapers zijn er om gelezen te worden. Zorg dus voor prettig leesbare inhoud en bijbehorende illustraties die de tekst ondersteunen.

Wil je met whitepapers aan de slag maar ontbreekt het aan tijd of aan goede ideeën? Bel ons. Wij denken graag mee: 030 – 208 00 59.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op