Weg met writer’s blocks: 5 tips voor meer creativiteit

Vingers omhoog: wie heeft er nog nóóit een writer’s block gehad? Wie schrijft, loopt er onvermijdelijk een keer tegenaan. Soms laat je creativiteit je in de steek en kun je gewoon nét niet de juiste woorden vinden, of dat ene originele onderwerp voor je blog. De meeste tips om een writer’s block tegen te gaan, zijn alom bekend. ‘Laat je werk even voor wat het is en doe iets anders’ of: ‘werk eens in een andere omgeving voor inspiratie’. Maar dat had je vast al geprobeerd. Nee, dan de volgende vijf tips. Het effect ervan is in alle gevallen wetenschappelijk aangetoond. Dus geef ze eens een kans. Wedden dat je meteen die creativiteit terugvindt?

1. Doe iets saais

Verveling geestdodend? Niet volgens onderzoekers van de Universiteit van Central Lancashire. Zij gaven proefpersonen eerst een supersaaie taak: het overschrijven van telefoonnummers uit een telefoonboek. Vervolgens werd hen én een andere groep proefpersonen gevraagd zo veel mogelijk toepassingen te bedenken voor twee piepschuimbekers. Van potloodhouders en plantenpotten tot zelfs een Madonna-achtige beha – de creatiefste ideeën kwamen van de mensen die eerst de telefoonnummers hadden zitten overschrijven. De conclusie van de onderzoekers luidde dan ook dat het niet erg is om tijd te besteden aan saaie dingen, want dat leidt juist tot creativiteit. Aha! Dat is dus de reden dat we altijd op zulke goede ideeën komen terwijl we fietsen of onder de douche staan.

2. Bekijk iets groens

Blauw staat voor koel en rood associëren we met gevaar. Maar wist je ook dat de kleur groen creativiteit stimuleert? Dat toonden onderzoekers van de Universiteit van München en de Universiteit van Rochester aan met een experiment. De proefpersonen namen plaats achter een computer en zagen als eerst een driehoek met daarin een cijfer. Bij een deel was de driehoek groen, bij een ander deel wit. Daarna moesten de proefpersonen op zo veel mogelijk manieren een blikje omschrijven – een veelgebruikte taak in de psychologie om creativiteit te meten. Je raadt het al: de groep die kort met de groene driehoek in aanraking was geweest, bleek creatiever. Groen is dus een prima kleur voor je werkomgeving. Maar vind je een hele muur iets te rigoureus, dan werkt een groen A4’tje op je bureau misschien ook wel.

3. Zorg voor achtergrondgeluid

Je dacht misschien dat je creativiteit het best tot uiting komt in een geheel stille ruimte. Onderzoekers van de Universiteit van British Columbia en de Universiteit van Virginia ontdekten echter dat mensen het creatiefst zijn bij wat achtergrondgeluid. Denk aan geroezemoes of verkeer dat voorbij raast. De onderzoekers vroegen de proefpersonen onder meer zich in te beelden dat ze een matrasfabrikant waren die nieuwe ideeën moest bedenken, dat wil zeggen: nieuwe matraseigenschappen of een geheel nieuw product. Een derde van de groep deed dat met weinig omgevingsgeluid (ongeveer 50 dB), een derde met een gemiddelde hoeveelheid (70 dB) en een derde met veel omgevingsgeluid (80 dB). Wat bleek? Een onafhankelijke jury beoordeelde de ideeën van de proefpersonen in de tweede groep veruit als het creatiefst. In een koffiecafé gaan zitten werken is dus een goed idee, maar thuis je stereo op tien zetten niet. Want bij geluid harder dan 85 dB hebben je hersenen meer moeite met het verwerken van informatie en vermindert je vermogen om creatief te zijn.

4. Blijf niet zitten

Get up, stand up – Bob Marley was er al van overtuigd. En als we de onderzoekers van de Washington University moeten geloven, is staan ook nog eens goed voor je creativiteit. Twee groepen studenten werkten in bijna identieke ruimtes aan ideeën voor een video om nieuwe studenten aan te trekken. Het enige verschil: in één van de twee ruimtes stonden geen stoelen. De deelnemers droegen draadloze sensoren, waarmee de onderzoekers hun enthousiasme maten. Dat bleek aanzienlijk hoger te zijn bij de staande groep. Daarnaast was het ‘territoriale gedrag’ van de studenten – gemeten via individuele vragenlijsten – sterk afgenomen. En volgens de onderzoekers zorgden deze resultaten voor betere groepsprestaties en dus meer creativiteit. Doe er je voordeel mee bij je volgende brainstorm met collega’s.

5. Dim het licht

Kantoorgebouwen zijn over het algemeen helder verlicht. En dat is juist niet handig als je op zoek bent naar nieuwe ideeën. Onderzoekers van de Universiteit van Stuttgart en de Universiteit van Hohenheim dachten dat gedimd licht weleens tot meer creativiteit kon leiden en onderwierpen studenten aan een test. In groepen van twee of drie moesten ze problemen op een creatieve manier oplossen, en dat bij verschillende hoeveelheden licht: 150 lux (dimlicht), 500 lux (gebruikelijke kantoorverlichting) of 1.500 lux (heel felle verlichting). De onderzoekers hadden gelijk. De eerste groep presteerde veel beter dan de andere twee groepen. Bij dimlicht bleken de studenten zich minder beperkt te voelen, waardoor creatieve ideeën beter naar boven kwamen. Blijf echter niet dag in, dag uit in het gedimde licht werken. Want het onderzoek toonde ook aan dat dimlicht alleen een positief effect heeft op ideeëngeneratie, niet op de analyse en toepassing ervan. Voor die fases kun je beter teruggaan naar de helder verlichte stand.

Tsja, en als je er dan toch echt niet uitkomt? Dan wend je je tot Contentbureau. Writer’s blocks zijn ons namelijk niet vreemd – maar het tegengaan ervan ook niet. Dus mail naar info@contentbureau.nl of bel ons via 030 20 80 059. Kom maar op!

Headerafbeelding met dank aan Unsplash.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op