Zeven tips voor het opzetten van een blog

Denk je erover na om voor je organisatie een blog op te zetten? Goed plan! Een bedrijfsblog kan je helpen je naamsbekendheid te vergroten of om andere bedrijfsdoelstellingen te behalen. Tegelijkertijd moet je het opzetten en het onderhouden van een blog niet onderschatten. Een blog kan namelijk om een flinke investering van je tijd vragen. Een investering die zich met de juiste aanpak overigens snel weer terugbetaalt. Zeker als je onderstaande zeven tips volgt.

1. Blog met een doel

Contentdoelen

Wil je je onderneming positioneren als thought leader? Is het je bedoeling om klanten te helpen om meer uit je producten te halen? Is het einddoel producten verkopen? Er zijn verschillende redenen om te bloggen, en de ene is niet per definitie beter dan de andere. Wel is het belangrijk om van tevoren vast te stellen waarom je wilt bloggen, zodat je daar later je content op kunt afstemmen.

Stel daarbij bij voorkeur meetbare targets op, op basis waarvan je succes meet. Als het je doel is om meer te verkopen, kun je bijvoorbeeld denken aan conversie. Of denk aan een afname van het aantal telefoontjes naar je klantenservice als je klanten wilt helpen om meer uit je producten te halen.

2. Kom erachter wat je doelgroep wil

Ken je doelgroep

Wat je bij het vorige punt vastgestelde doel ook is, uiteindelijk wil je een reactie uitlokken bij je doelgroep – of dat nu in de vorm van een verkoop is of een sterkere reputatie. Daarvoor is het wel belangrijk dat je niet alleen weet wie je wilt bereiken, maar ook waar zij naar op zoek zijn. Een blog is namelijk niet hetzelfde als een reclamefolder, en door alleen verkapte salespitches te plaatsen houd je al snel geen lezer meer over.

Luister daarom naar je klanten en prospects om erachter te komen wat ze beweegt. Dat kan in persoonlijke gesprekken, maar ook door te analyseren waar ze naar zoeken in zoekmachines. Duik dus in een keywordtool of leer van Google Trends. Een andere, door veel contentmanagers onderschatte, belangrijke bron van inzicht is het zoekveld op je eigen website. Naar welke informatie zoeken bezoekers op jouw website?

3. Bepaal je boodschap

Messaging

Als je weet wat je doel is en wie je wilt bereiken, is het tijd om die twee samen te brengen en je boodschap te bepalen. Wat voor soort content voldoet aan de informatiebehoefte van je doelgroep, en helpt je tegelijkertijd om je eigen doelen te realiseren? Leg je boodschap vast in een messagingdocument waaraan je contentideeën kunt toetsen en dat je helpt om een consistent verhaal te vertellen.

4. Maak een plan voor contentdistributie

Contentdistributie

Bloggen heeft natuurlijk pas nut als je er ook je doelgroep mee bereikt. Maak daarom een contentplan om te bepalen hoe je bezoekers naar je blog gaat trekken. Bijvoorbeeld hoe je er aan de hand van SEO voor gaat zorgen dat je relevant verkeer uit zoekmachines binnenhaalt, en of je daarbij ook search engine advertising (SEA) wilt inzetten.

Zoek ook uit op welke social media je doelgroep te vinden is. En of het realistisch is om hen daar op een puur organische manier te bereiken of dat je ook hier moet nadenken over het vergroten van je bereik met advertenties. Onderschat daarnaast zeker de kracht van e-mailmarketing niet. Vooral als je al beschikt over een grote verzendlijst een effectief middel om verkeer naar je blog te leiden.

5. Stel een contentkalender op

Contentkalender

Voor je daadwerkelijk aan het bloggen slaat, is het een goed idee om van tevoren een contentkalender op te stellen. Hierin leg je vast wanneer je welke content gaat plaatsen, en waar je die gaat distribueren. Neem in deze kalender ook geplande marketing- of pr-campagnes op, zodat je de blogcontent daarop kunt afstemmen.

Het voordeel van een contentkalender is dat je zo meer grip houdt op de onderwerpen die je behandelt, en dat je er beter voor kunt zorgen dat je een evenwichtige en consistente boodschap naar buiten kunt brengen. Daarnaast helpt het om een goede verdeling te maken tussen hygiëne-, hub- en herocontent.

Overigens hoef je in een contentkalender heus niet álles tot in detail vast te leggen. In plaats van blogtitels kun je er bijvoorbeeld ook alleen onderwerpen of thema’s in opnemen. Houd daarnaast ook ruimte om in te haken op actuele ontwikkelingen.

6. Maak iemand verantwoordelijk

Content manager

Een bedrijfsblog valt of staat met de uitvoering. Je zult niet de eerste zijn die er een start, om de blog daarna een stille dood te zien sterven omdat hij niet wordt onderhouden. Veel bedrijven maken namelijk de fout om een blog te zien als een gezamenlijke verantwoordelijkheid, waardoor het al snel niemands verantwoordelijkheid wordt.

Stel daarom op zijn minst iemand aan die bijhoudt wie welke content moet aanleveren en wanneer. Maak die persoon ook verantwoordelijkheid voor installeren van updates aan het achterliggende CMS om te voorkomen dat achterstallig onderhoud voor veiligheidsproblemen zorgt.

Realiseer je verder dat een blog met daarop slecht geschreven content die ook inhoudelijk nog eens niet al te sterk is, je merkreputatie en gestelde doelen juist kan schaden. Stel bij voorkeur dus een contentprofessional aan met verstand van zaken en die weet hoe dat moet, een blogpost schrijven. Of neem op z’n minst een eindredacteur in de arm die aangeleverde blogposts kan redigeren op taalgebruik, leesbaarheid en inhoud.

7. Monitor de resultaten

Analytics

Zeker in het begin zal het even zoeken zijn naar welke content wel en niet goed werkt. Houd daarom goed je webanalytics in de gaten en bekijk welke blogposts en distributiekanalen je het beste helpen om je gestelde doelen te bereiken.

Experimenteer met verschillende soorten social posts, onderwerpregels van nieuwsbrieven en koppen van blogposts. Probeer verschillende soorten content en tweak en experimenteer net zo lang tot je tevreden bent over de resultaten. En blijf zelfs dan nieuwe dingen uitproberen, je weet immers nooit of het tóch nog beter kan.

Bonustip: schakel Contentbureau in

Contentbureau

Bij Contentbureau werken Google Analytics-gecertificeerde blogconnaisseurs. Experts die alles afweten van bloggen, van strategie tot contentcreatie en monitoring. Wij helpen je bij het bepalen van je boodschap en bij het schrijven van blogposts. We zorgen er bovendien voor dat ze vindbaar zijn in zoekmachines en het juiste publiek bereiken via social media en e-mail. Altijd en volledig in het teken van jouw bedrijfsdoelstellingen. Meer weten? Neem contact met ons op!

Afbeeldingen: Joe the Goat Farmer

Deel dit artikel

Neem contact met ons op