20 april 2020 / Vindbaarheid
Waarschijnlijk heb jij goede content hoog in het vaandel staan. Anders was je tenslotte niet hier terechtgekomen, toch? 😊 Maar is dit ook de content waar je doelgroep je op vindt? Om hoog te scoren in zoekmachines, hanteert Google namelijk een aantal eisen. Zorg er dus voor dat je content minimaal voldoet aan deze vijf eisen, om zo de vindbaarheid te vergroten.
Wanneer we een geprinte tekst lezen, hebben we voor de context houvast van de opmaak van de tekst: tussenkoppen, afbeeldingen, vet- of schuingedrukte onderdelen. Online is ons leesgedrag anders. Waar een cryptische kop op print heel goed werkt, wordt zo’n titel online al gauw verkeerd geïnterpreteerd. Niet alleen door de lezer, maar óók door zoekmachines. Draai er dus niet omheen, maar zeg waar het op staat: benoem het onderwerp van je artikel in de titel, en geef ook tussenkoppen een beschrijvende naam. Dan weet Google namelijk ook gelijk waar je het over hebt.
Links dragen bij aan een hogere ranking in zoekmachines. Probeer Google hier zoveel mogelijk bij te helpen. Stel jezelf daarbij steeds de vraag: helpt deze link mijn lezer? Maak het hem (en daarmee óók de zoekmachine) nog gemakkelijker met beschrijvende links. Schrijf dus niet: “Napoleon werd verbannen naar Sint-Helena. Klik hier voor meer informatie.” Maar neem de link op in de tekst: “Napoleon werd verbannen naar Sint-Helena.”
En heb je al eens eerder een artikel over hetzelfde onderwerp geschreven? Vergeet dan niet daarnaar te verwijzen. Zo creëer je een cluster van relevante content. Daarmee kan je bezoeker naar hartenlust blijven doorklikken op jouw website. Google ziet dat ook, en weet daarmee: deze content is kennelijk relevant. Het resultaat? Een hogere ranking.
Eén, hooguit twee seconden. Zo snel heeft je lezer besloten of jouw artikel is wat hij zoekt. Zo niet, dan klikt hij weer weg. En als dat te vaak gebeurt, zou je denken dat je content niet relevant genoeg is. Wat erger is: Google denkt dat ook, en dat zorgt voor een lagere ranking.
Trek daarom in die korte tijd de aandacht van de bezoeker en maak duidelijk dat de inhoud wél relevant is. Een heldere structuur draagt daar ook aan bij. Denk er bijvoorbeeld aan:
Afbeeldingen kunnen veel bijdragen aan de inhoud van je pagina. Maar daarvoor moeten ze wel (snel) te zien zijn. Verklein foto’s op je website daarom met een beeldbewerkingsprogramma om ze minder zwaar te maken en zo langzaam ladende afbeeldingen te voorkomen.
Koppel daarnaast áltijd een alt-tekst aan je afbeelding. Dat is de tekst die tevoorschijn komt als je met je muis op de foto gaat staan. Zoekmachines kunnen namelijk veel, maar geen afbeeldingen bekijken. Door een beschrijving toe te voegen aan de alt-tekst, weet Google wél wat er op de afbeelding staat. En dat maakt niet alleen je foto’s, maar ook je pagina een stuk beter vindbaar.
Alle bovenstaande punten zijn goed voor zowel je lezer als de zoekmachine. Keywords zijn dat niet altijd. Want hoe prettig vind je het zelf als je een tekst leest waarin steeds dezelfde woorden herhaald worden? Voorkom daarom keywordstuffing en verzand niet in zinnen waarvan je denkt dat ze traffic genereren.
Zorg er tot slot voor dat de laadpagina van je website voldoet aan de eisen die Google stelt. Of je website een beetje vlot werkt, kun je eenvoudig testen met behulp van PageSpeed Insights van Google. En vergeet niet te controleren of je website ook mobile-friendly is – ook dit draagt bij aan de kwaliteit en daarmee vindbaarheid die Google aan je website toekent.
Eigenlijk is het heel simpel: verplaats je bij het maken van content altijd in je doelgroep. Want wanneer jouw content aansluit bij wat zij zoeken en wanneer je antwoord geeft op hun meest prangende vragen, zijn zij het meest geholpen. En dat zorgt niet alleen voor meer nieuwe, maar ook terugkerende bezoekers. Allemaal dingen die bijdragen aan jouw score in de belangrijkste zoekmachines.
Hulp nodig bij het maken van goede content? Wij helpen je graag.
Headerafbeelding: Pixabay