Keyword stuffing: wat is het en waarom moet je het voorkomen?

Of het nu gaat om een blogpost of een complete website: als je schrijft voor online kanalen draait alles om effectiviteit, relevantie, creativiteit én vindbaarheid. Je content kan namelijk nog zo goed en aantrekkelijk zijn, als deze vervolgens onvindbaar is, zul je je doel niet bereiken.

Optimalisatie van je content voor zoekmachines (Search Engine Optimization) is dus cruciaal. Er zijn verschillende SEO-technieken die ervoor kunnen zorgen dat je online content hoger scoort in de organische zoekresultaten. Denk aan linkbuilding en het optimaliseren van je websitestructuur. Maar de bekendste techniek om je vindbaarheid te vergroten is toch wel het inrichten van je content rondom de juiste keywords, of zoekwoorden. Dit vraagt behoorlijk wat vooronderzoek en kennis van je doelgroep. Het uitgangspunt is immers dat je je content zó inricht dat deze aansluit bij de informatie die je doelgroep zoekt en dat je dat ook nog eens in de juiste bewoordingen doet. Anders word je alsnog niet gevonden…

Alles begint dan ook met een goede keywordanalyse. Maar dat is niet voldoende; minstens even belangrijk is dat je de keywords op de juiste manier in je content verwerkt. En ja, keyword stuffing is daarbij uit den boze.

Wat is keyword stuffing?

De naam zegt het al: bij keyword stuffing ‘prop’ je je tekst vol met keywords, in de hoop de positie van je pagina of website in zoekmachines te verbeteren. Deze truc is afkomstig uit de tijd dat zoekmachines nog een stuk minder slim waren en dit soort trucjes dus nog werkten.

Soms is keyword stuffing overduidelijk. Drie keer raden wat het keyword is in het volgende – uiteraard fictieve – voorbeeld:

Rolschaatsen kopen? Sportspeciaalzaak De Scheve Schaats levert rolschaatsen in alle kleuren en maten. We leveren rolschaatsen voor kinderen, rolschaatsen voor volwassenen, reservewielen voor rolschaatsen en speciale rolschaatsbescherming en rolschaatssokken. Kortom, De Scheve Schaats is de specialist op het gebied van rolschaatsen.

Andere keren worden zoekwoorden toegevoegd op minder zichtbare plekken, zoals in de metatags van een website of zelfs onderaan een pagina in dezelfde kleur als de achtergrond. Alles om ervoor te zorgen dat een site hoog scoort op een bepaalde zoekterm.

Waarom is keyword stuffing een no go?

De zogenaamde keyword density – oftewel zoekwoorddichtheid – is niet meer de (enige) indicator voor de relevantie van een website of pagina. Overmatig gebruik van zoekwoorden werkt inmiddels zelfs tegen je; het zorgt voor een negatieve gebruikerservaring op je website waardoor zoekmachines je content lager zullen ranken. Logisch, want voor een zoekmachine is het belangrijk dat gebruikers zo snel en goed mogelijk vinden wat ze zoeken. Je website of content moet dus zo relevant mogelijk zijn, en keyword stuffing en andere Black Hat SEO-technieken dragen daar niet aan bij.

Lees meer over de feiten en fabels op het gebied van SEO.

Hoe creëer ik dan goed vindbare content?

Eigenlijk is het heel makkelijk: zorg dat je relevante, kwalitatieve en leesbare content maakt:

Relevante content

Als het goed is, schrijf je content omdat je waarde wilt toevoegen voor je doelgroep. Je wilt mensen bijvoorbeeld informeren, amuseren, helpen of overtuigen. Als jouw content relevant is, zullen mensen langer op je website blijven, vaker terugkomen, je content sneller delen en eerder doorlinken naar je content vanuit andere websites. En laten dat nou net zaken zijn waar Google op let bij het bepalen van de ranking van jouw pagina.
Vind je het lastig om te bepalen naar welke informatie je doelgroep op zoek is? Een tool als AnswerThePublic geeft meer inzicht in de vragen die jouw doelgroep heeft omtrent bepaalde onderwerpen.

Kwalitatieve content

Een blog of column is zo geschreven. Maar schrijven om het schrijven, dat werkt niet meer; je zult met een goed verhaal moeten komen wil je je bedrijf neerzetten als thought leader. Dat betekent dat je jouw persoonlijke kennis en expertise over een onderwerp deelt met je lezers. En dat die informatie volledig, correct en eenduidig is.
Heeft jouw bedrijf een unieke visie op een actueel onderwerp? Zijn jouw medewerkers dé experts op specifieke vakinhoudelijke onderwerpen? Hun input vormt de basis voor jouw kwalitatieve content. En daar stopt het niet. Kwaliteit betekent immers dat je niet alleen nadenkt over de inhoud, maar ook over de vorm en het kanaal voor de verspreiding van je content.

Leesbare content

Last but not least moet je content natuurlijk gewoon lekker weglezen. En dan grijpen we weer even terug naar het fenomeen keyword stuffing: hoe fijn las die tekst over rolschaatsen nu eigenlijk? Een tekst die volgestopt is met zoekwoorden bevat vaak onnatuurlijke woord- en zinsconstructies, bevat veel herhalingen en oogt ‘wollig’. Veel beter is het om een paar keywords op strategische plekken in je tekst te verwerken (bijvoorbeeld de title tag, meta description en H1-kop in een tekst) en af te wisselen tussen verschillende synoniemen van zoektermen.

O, en maak vooral niet de fout om zoektermen met spelfouten in je tekst op te nemen ‘omdat je doelgroep daar nu eenmaal op zoekt’. Zoekmachines zijn slim genoeg om rekening te houden met spel- en tikfouten in zoekopdrachten. Bovendien schrijf je uiteindelijk voor je lezer; hoe slordig staat het als je website vol met fouten staat?

Vindbare content creëren: het vergt wat werk, maar het is zeker niet onmogelijk. Contentbureau helpt je graag, van strategie tot en met uitvoering en monitoring. Neem contact met ons op en we vertellen je meer.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op