Een contentkalender maken? Ga aan de slag met deze 10 tips

De ene week loop je over van de inspiratie en staan je kanalen vol met inspirerende blogs, leuke video’s en informatieve artikelen, en de andere week ben je te druk met andere zaken of loop je tegen een writer’s block aan. Als dit herkenbaar is, kan een gestructureerde contentkalender je helpen. Met een contentkalender plan je je content een maand, een aantal maanden of zelfs een jaar vooruit en zorg je ervoor dat je regelmatig in contact komt met je doelgroep. Waar je op moet letten bij het maken van zo’n contentkalender? Wij geven je tien tips.

1. Begin met een strategie

Zonder een doelgroep en een specifiek doel is de kans groot dat de rode draad in je contentkalender ver te zoeken is. Bepaal daarom eerst 1) wie je met de content wil bereiken, 2) wat je die doelgroep wil vertellen en 3) wat je content moet bereiken. Wil je bijvoorbeeld de lezers inspireren? Prikkelen? Aanzetten tot een bepaalde actie, zoals de aanschaf van je product? Of informeren? Je strategie is de basis van al je content.

2. Plan je posts op het juiste moment

Om te bepalen hoe vaak en wanneer je posts online komen, kijk je naar wanneer je doelgroep online is. ’s Ochtends vlak voor het ontbijt, ’s middags rond lunchtijd of juist ’s avonds laat? En doordeweeks of juist vooral in het weekend? Dit kan per platform en per doelgroep verschillen. Door te posten wanneer je doelgroep online is, creëer je het meeste bereik en is de kans dat je content bekeken wordt (en er iets mee gedaan wordt) dus het grootst.

3. Ga voor goede en relevante content.

Let er op dat je tijdens het invullen van je contentkalender niet te hard van stapel loopt. Het belangrijkst is dat je je doelgroep voorziet van goede en relevante content en dat je niet gaat posten omdat voor Twitter wordt geadviseerd dat je twee keer per dag een tweet plaatst. Liever iets minder vaak posten dan dat je aan het begin van het jaar al door al je goede posts heen bent en je de rest van je kalender opvult met content die eigenlijk helemaal niet zo interessant is voor je doelgroep.

4. Houd het simpel

Je hoeft de geplande content in de kalender echt niet tot in het laatste detail uit te werken. De belangrijkste zaken die je in elk geval meeneemt in je contentoverzicht zijn: datum en tijdstip, onderwerp, contenttype (blog, video, foto of iets anders), medium (Instagram, Facebook, Twitter, TikTok etc.), auteur (wie van je collega’s gaat de content maken) en status (to do, in progress, completed).

5. Til je content naar een hoger niveau met terugkerende rubrieken

Breng structuur aan in je contentkalender met terugkerende rubrieken. Daarvoor kan je gebruikmaken van het 3H-model, dat bestaat uit drie typen content: Hero, Hub en Hygiene. De Hub-content binnen het model leent zich perfect voor terugkerende rubrieken. Als sportschool kan je bijvoorbeeld elke dinsdag een nieuwe techniek uitleggen (zoals tips voor de perfecte deadlift of squat), of elke zaterdag een nieuwe warm-up laten zien. Deze content zorgt voor herkenning van en awareness voor je bedrijf.

6. Zorg voor afwisseling

Zorg ervoor dat je voldoende variantie aanbrengt in je contentkalender. Dat kan aan de hand van verschillende contenttypes, zoals een interessant artikel, toffe video, informatieve casestudy of inspirerend blog. Maar er zijn meer mogelijkheden om je doelgroep te blijven verrassen. Bijvoorbeeld door collega’s vanuit de hele organisaties te betrekken bij de kalender, waarbij iedereen nieuwtjes, klantverhalen of haakjes mag aandragen. Of door regelmatig te experimenten, bijvoorbeeld met een take-over van je account.

7. Plan bekende issues vooruit

Kerst, Sinterklaas, de wisseling van de seizoenen, maar ook de Internationale Dag van de Lach of Nationale Pannenkoekdag. Download voor inspiratie een issuekalender en bekijk welke feestdag of andere jaarlijks terugkerende issue goed past bij jouw producten of diensten. Plan deze content vervolgens vooraf in; een handig manier om een deel van je contentkalender snel en eenvoudig in te vullen.

8. Wees voorbereid

Kijk eens in die glazen bol: wat zou er komend jaar weleens in het nieuws kunnen komen? Een hittegolf, sneeuwfront, datalek of een nieuwe processierupsplaag. Zorg ervoor dat je content rondom zulke haakjes alvast op de plank hebt liggen, zodat je deze meteen kan inzetten als de voorspelde situaties ook daadwerkelijk plaatsvinden. Lekker up-to-date!

9. Recycle

Een artikel waar een jaar geleden erg goed op gereageerd werd, een issue dat weer in het nieuws is of misschien wel een terugblik op het afgelopen jaar – er zijn genoeg redenen om content te hergebruiken. Steek een blog in een nieuw jasje of verwijs terug naar een informatief artikel over het voorkomen van een datalek als er weer een in het nieuws is. Door niet steeds alles opnieuw te ontwikkelen, bespaar je tijd en geld.

10. Evalueer en pas aan

Om er zeker van te zijn dat je contentkalender werkt voor je bedrijf en je doelgroep, is het goed om deze eens in de zoveel tijd te evalueren. Analyseer bijvoorbeeld eens per kwartaal welke content wel en welke content niet goed gelezen of bekeken wordt door in de statistieken van je website en socialmediakanalen te duiken. Misschien blijkt wel dat er maar heel weinig interesse is in die ene vaste rubriek op donderdag. Leg de resultaten van je analyse naast elkaar en pas je contentkalender erop aan.

Met bovenstaande tips zou je een eind moeten komen. Toch niet de tijd, het geduld of de creativiteit om zelf een contentkalender te maken en bij te houden? Contentbureau helpt je graag. Laat een bericht achter via ons contactformulier onderaan deze pagina.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op