Een tekst redigeren: dat doe je zo

Redigeren, dat is toch met een rode pen iemands spelfouten verbeteren? Ook. Maar een goede eindredacteur kijkt veel verder dan dat. Bovendien is het raadzaam om het redigeren van een tekst gestructureerd aan te pakken – of het nu gaat om die belangrijke e-mail van de directie, een blogpost van je salescollega of een technische whitepaper van de IT-afdeling. Hoe je dat doet? Volg ons stappenplan.

Structuur

Belangrijke tip: werk van macro- naar microniveau. Begin dus met een overkoepelende blik op de tekst. Zit er een duidelijke kop en staart aan het verhaal? Vormt de boodschap wel de rode draad of bewandelt de schrijver te veel zijpaden? Is het überhaupt duidelijk welk doel de schrijver met deze tekst voor ogen heeft? Pas als de structuur helemaal in orde is, kun je door naar het volgende punt.

Doelgroep

Vervolgens check je of de tekst wel is afgestemd op de doelgroep. In de eerste plaats kijk je dan natuurlijk naar de inhoud. Heeft de doelgroep voldoende voorkennis om deze tekst te begrijpen? Of is het onderwerp juist niet ver genoeg uitgediept? En zijn alle gebruikte vaktermen en afkortingen bekend of moet je die misschien kort toelichten? Maar ook de schrijfstijl is iets wat je in deze stap controleert. Beoordeel of de tone-of-voice wel bij de doelgroep past en – hoe lastig misschien ook – laat je daarbij niet leiden door je eigen smaak.

Leesbaarheid

De derde stap is het controleren van de leesbaarheid. De tekst moet natuurlijk uitnodigen om te lezen. Je kunt daarbij denken aan een aantrekkelijke inleiding, die je meteen weet te boeien en aanzet tot verder lezen. Maar eigenlijk begint de leesbaarheid al bij de lengte van de tekst. Zeker online wil je de doelgroep geen enorme lap woorden voorschotelen. Houd het daarom kort: schrap woorden, zinnen en zelfs hele alinea’s als ze niet functioneel zijn. De leesbaarheid vergroot je ook door tussenkoppen en witregels toe te voegen. Zorg verder voor een prettige afwisseling tussen korte en langere zinnen en gebruik waar mogelijk synoniemen.

Consistentie

Ondertussen werk je steeds verder door naar woordniveau. In deze stap kijk je of de schrijver wel eenduidig is geweest in bijvoorbeeld werkwoordsvorm (wordt de lezer niet van de toekomende tijd naar de verleden tijd en vervolgens naar de tegenwoordige tijd geslingerd?) en aanspreekvorm (wordt de lezer consequent met u of je aangesproken?). Kom je inconsequenties tegen? Dan is het aan jou om de knoop door te hakken. Houd daarbij rekening met eventuele eerdere teksten die voor deze doelgroep zijn geschreven.

Spelling en grammatica

En dan is het tijd voor de spreekwoordelijke puntjes op de i. Nu is hét moment om dt-fouten, tangconstructies, incongruenties en andere zaken die pijn doen aan je ogen te verbeteren.

Dit stappenplan biedt je wat handvatten, maar elke tekstsoort heeft zo zijn eigen specifieke aandachtspunten. Zo wil je dat een landingspagina goed vindbaar is, en dan is het dus zaak dat je de tekst ook nog eens goed checkt op het gebruik van keywords – om maar een voorbeeld te noemen. Hulp nodig? Wij zetten graag de eindredacteurspet voor je op. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op