Storytelling: wat is het en zo zet je het in

Een haan kraait, de eerste zonnestralen schijnen naar binnen. In de verte klinkt hoefgetrappel. Het kan niet anders, of het is de dorpsomroeper met een verhaal of belangrijke boodschap. Vóór de uitvinding van de drukpers, functioneerden dorpsomroepers van toen als de eerste storytellers. Anno 2019 maken bedrijven ook steeds vaker gebruik van storytelling. Maar wat is het precies en hoe zetten bedrijven het effectief in?

Marketinginstrument

Storytelling is een breed begrip, maar in de kern is het niets meer dan een verhaal vertellen. Van Dale omschrijft storytelling als ‘marketinginstrument waarbij een verhaal wordt verteld om zo de klant direct aan te spreken’. Terwijl zakelijke communicatie zich van oudsher vaak richt op feiten en cijfers, wordt storytelling ingezet om mensen te laten ervaren wat een ontwikkeling, product, data of andere onderwerpen voor hen betekenen. En dat kan in allerlei vormen en maten: online of offline, video of tekst, via social media of eigen platformen of een combinatie. En om het nog spannender te maken, zijn er ook varianten zoals sequential storytelling en storytelling 2.0.

Klanten in de storytelling-spotlight

Een goed en relatief simpel voorbeeld van storytelling is de casestudy. Laat jouw klanten uitleggen hoe jouw product of dienst hen geholpen heeft. Prospects ervaren zo uit eerste hand wat de toegevoegde waarde van jouw bedrijf en jouw product of dienst is. Bovendien zijn ze eerder geneigd om de positieve verhalen van bestaande klanten te geloven, dan jouw eigen salespitch (iets met wc-eenden…). Storytelling dus, in de vorm van videocases, animatievideo’s of geschreven testimonials. Get creative!

Ook om de doelgroep iets te laten doen of voelen, is storytelling een geschikt middel. Interpolis deed dat bijvoorbeeld met een emotionele video over smartphonegebruik in het verkeer. Deze begint luchtig met beelden van bestuurders die een testparcours afleggen terwijl ze met hun smartphone bezig zijn. Maar na een paar minuten wordt de toon van de video grimmiger. Interpolis confronteert de bestuurders met een jongen die op een auto met daarin een gezin knalde, doordat hij achter het stuur met zijn telefoon bezig was. Slim gebruik van storytelling, want het bedrijf laat niet het slachtoffer, maar de veroorzaker aan het woord om het schuldgevoel over te brengen.

Eerst een doel, dan een storytelling-strategie

En met storytelling bedoel ik niet zomaar een paar losstaande verhalen. Als iemand uit de doelgroep op social media iets interessants ziet, wil je die persoon een optie geven om meer te weten te komen over het onderwerp. Hetzij via een video, hetzij via een artikel of op een website. Daar is een samenhangende communicatiestrategie voor nodig. Zaak dus om op een rij te zetten wat je wilt bereiken, hoe je dat wilt bereiken en met welke content.

Toch ben je er met een strategie nog niet. Voordat je aan de slag gaat met de contentproductie – of hiervoor een bureau inschakelt – moet eerst de tone of voice bepaald worden. In andere woorden: bepaal wat voor gevoel je wilt overbrengen, want dát zullen mensen vaak onthouden. En juist dat gevoel is wat centraal staat bij storytelling. Dus: strategie? Check. Passende tone of voice? Check. Nu ben je klaar om te starten met storytelling.

Geen suiker op broccoli

Een laatste gouden tip: ga niet storytellen puur en alleen omdat het hip is. Want de kern van storytelling blijft dat de inhoud relevant moet zijn voor de lezer. Zoals schrijver Richard Engelfriet het in het AD beschrijft: storytelling moet geen suiker op broccoli zijn. Maak van je verhaal geen verkapt reclamepraatje, maar een combinatie van relevante informatie, overtuigingskracht en een menselijke touch.

Geen idee waar je moet starten? De storytellers van Contentbureau helpen je verder.

 

Deel dit artikel

Neem contact met ons op