De voor- én nadelen van social-platformen – deel één

Elk zichzelf respecterend bedrijf ‘doet’ tegenwoordig wel ‘iets’ met social media. En zo niet, zouden ze dat toch zeker moeten overwegen. Maar waar te beginnen?

Wij kunnen ons best voorstellen dat je door al die verschillende social media het bos niet meer ziet. Daarom zetten wij, ter ere van social-mediadag, de voor- én nadelen van verschillende platformen eens onder elkaar. Vandaag: Facebook, Twitter en LinkedIn. Meer over Instagram, Snapchat en Pinterest lees je in dit blog.

Facebook

Voordelen:

  • Groot bereik. Het grootste voordeel van Facebook is natuurlijk dat vrijwel heel Nederland een account heeft: maar liefst 10,4 miljoen Nederlanders maken actief gebruik van dit medium. Dat maakt de potentiële doelgroep immens groot – en de kans dat je jouw specifieke doelgroep bereikt dus ook. Bovendien is het heel eenvoudig om via Facebook direct met die doelgroep het gesprek aan te gaan.
  • Gericht targeten. Heb je maar een klein deel van die immense doelgroep ‘nodig’? Facebook stelt je in staat om heel gericht te targeten. Verder geeft Facebook een schat aan bruikbare statistieken, waardoor je je targeting steeds kunt blijven optimaliseren.

Nadelen:

  • Timeline-vervuiling. Wanneer is de laatste keer dat jij zelf iets persoonlijks gedeeld hebt op het medium? We zien Facebook langzaam maar zeker veranderen van een platform om in contact met en op de hoogte te blijven van je vrienden, naar een platform waarop mensen eigenlijk alleen nog maar scrollen en met een beetje geluk op ‘like’ klikken.
  • Goede content is een must. Facebook blijft een medium waar mensen naartoe gaan om vermaakt te worden. Daarom moet je content écht leuk zijn om op te vallen tussen al die andere posts. Kom dus vooral niet aan met een keiharde, commerciële salesaanpak. Dat werkt alleen maar averechts; mensen zullen je eerder ont-liken dan liken.

Contentbureau volgen op Facebook doe je trouwens hier.

Twitter

Voordelen:

  • Snelheid én groot bereik. Twitter blijft een perfect medium om snel in te haken op nieuwe gebeurtenissen. De hashtag is groot geworden op dit medium, en is nog steeds een van de belangrijkste elementen van het platform. Door een trending hashtag in je tweets te verwerken, vergroot je je kans op een groot bereik. Want iedereen die zoekt of klikt op die hashtag maakt kans jouw tweet te zien.
  • Makkelijk contact leggen. Het is via Twitter heel eenvoudig om contacten te leggen met mensen die wat verder van je vandaan staan. Wil je iemand spreken, interviewen of om een mening vragen? Probeer ze eens direct via Twitter te benaderen (een stuk makkelijker dan het moeten spelen via redacties, managers of assistenten).

Nadelen:

  • Veel spam. Ook op Twitter is advertising een handige manier om meer volgers te krijgen of een groter bereik te creëren, en het is bovendien een relatief goedkoop medium om dit te doen. Maar helaas zijn je nieuwe volgers lang niet altijd degenen die je wil bereiken – als je niet uitkijkt bestaat je volgerslijst voortaan vooral uit bots en andere vage accounts. Ook standaard gegeneerde privéberichten met ‘Bedankt voor het volgen’ kunnen na verloop van tijd best vervelend worden.
  • Uitstervend ras? Volgens sommigen is Twitter dood – het aantal gebruikers stagneert al een tijdje. Daarbij moet wel gezegd worden dat de mensen die nog wel gebruikmaken van Twitter (en dat zijn er in Nederland toch nog zo’n 2,8 miljoen), een soort harde kern vormen die voorlopig niet minder lijkt te gaan twitteren. Daarnaast heeft de organisatie er vertrouwen in dat Twitter zeer binnenkort weer winstgevend gaat worden, vertellen ze in deze podcast.

Dood of niet – wij hebben ons account nog niet opgegeven. Volg ons hier.

LinkedIn

Voordelen:

  • Zakelijke gegevens beschikbaar. Voor iedereen die zakelijke gebruikers wil bereiken, is LinkedIn het perfecte medium. Waar mensen op Facebook en Twitter hun gegevens nog weleens afschermen, zijn die gegevens juist waar LinkedIn om draait. Daardoor beschikt het medium over een schat aan informatie.
  • Gericht targeten. Net als bij Facebook, kun je ook op LinkedIn behoorlijk gericht targeten. Wil jij je event promoten onder IT-managers in Limburg? Dat kan. Of zoek je kandidaten voor een vacature met een specifiek profiel? Ook geen probleem.

Nadelen:

  • Kosten. Het grootste nadeel van het zakelijke platform is dat adverteren relatief duur is. Daar staat tegenover dat de mensen díe je bereikt, wel precies binnen jouw doelgroep vallen.
  • Weinig ondersteuning. Wie wel graag investeert in adverteren op LinkedIn, kan zijn lol op. Letterlijk. Want LinkedIn biedt relatief weinig ondersteuning bij het instellen van de perfecte campagne.

Aan de slag met LinkedIn? Stel jezelf eerst deze vijf vragen.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van écht goede Facebook-content? Wil je LinkedIn-advertising instellen, maar weet je niet goed hoe? Of twijfel je of je überhaupt nog wel iets met Twitter moet? Wij helpen je uiteraard graag. Neem contact op via Facebook, Twitter of LinkedIn – of bel of mail gewoon.

Headerafbeelding met dank aan Pixabay/LoboStudioHamburg

Deel dit artikel

Neem contact met ons op