24 mei 2016 / Webredactie
Het is voor webredacteuren al lang niet meer nodig om enorm veel verstand te hebben van webdevelopment. Waar je in de jaren 90 bijna geen andere optie had dan pagina’s van A tot Z in HTML op te maken, hebben contentmanagers nu CMS’en voorhanden met gebruiksvriendelijke WYSIWYG-editors – waarmee het plaatsen van content in een handomdraai is gebeurd.
Dat neemt echter niet weg dat het absoluut geen kwaad kan om enige basiskennis van HTML en CSS te hebben. Sterker nog, een goede webredacteur kan niet zonder. Drie redenen waarom.
Natuurlijk zijn WYSIWYG-editors een zegen voor iedere contentmanager. Dankzij WYSIWYG-editors hoeven we ons niet meer druk te maken om technische details, en kunnen we ons volledig richten op wat belangrijk is: de content zelf.
Feit is echter wel dat de opties in een WYSIWYG-editor vaak beperkt zijn, vooral als je iets meer wil dan een standaardhandeling verrichten. Switchen naar de HTML-editor kan dan een uitkomst zijn. Biedt je WYSIWYG-editor bijvoorbeeld niet de optie om een button op te nemen in een artikel? Geen probleem, dan roep je in de HTML-editor toch gewoon zelf de juiste CSS-class aan!
Ook op het gebied van SEO is een WYSIWYG-editor niet altijd de meest ideale tool. Bij sommige is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een onderscheid te maken in subkoppen. Dan maakt een editor alle tussenkoppen bijvoorbeeld gewoon vetgedrukt, terwijl zoekmachines het belangrijk vinden dat je hierin een hiërarchie aanbrengt.
Of geeft de WYSIWYG-tool niet de mogelijkheid om beschrijvingen aan afbeeldingen en links toe te voegen, wat je zoekmachineranking – en dus je online vindbaarheid – niet ten goede komt. Iets dat je met een beetje basiskennis HTML in een handomdraai rechtzet, door het zelf toevoegen van de juiste tags en attributen.
Last but zeker not least: door basiskennis van HTML en CSS krijg je meer inzicht in wat er mogelijk is op het gebied van webcontent. En dat levert elke dag weer voordelen op. Ook als je alleen met een WYSIWYG-editor werkt. Je ontdekt namelijk mogelijkheden waar wellicht een standaardknop voor is in de editor, maar die je nooit gebruikte omdat je gewoon niet wist dat ze bestonden.
Zo kom je er misschien voor het eerst achter dat er een manier is om aan Google te laten weten dat bepaalde Engelse en Nederlandse teksten vertalingen van elkaar zijn. Of dat het mogelijk is om twee verschillende beschrijvingen aan een afbeelding toe te voegen. Vergelijk het met een automonteur, die ook achter het stuur beter weet wat een auto allemaal kan, en de capaciteiten van het voertuig daarom maximaal kan benutten.
Oké, je bent overtuigd. En nu? Je kunt je inschrijven voor een cursus HTML en CSS, maar met de kennis die online beschikbaar is kom je zelf ook al een heel eind.
Een aantal sites waar je gratis terechtkunt voor het autodidact leren van HTML en CSS:
Als je begint met het leren van HTML en CSS, schrik je misschien van al die onleesbare leestekens en codes die op je afkomen. Bedenk dan echter dat het er allemaal ingewikkelder uitziet dan het lijkt, en dat je als webredacteur niet gelijk een volleerd webdeveloper hoeft te zijn. Het is dus even een kwestie van door de zure appel heen bijten, voor je het weet heb je de basis van HTML en CSS onder de knie!
Headerafbeelding met dank aan Pixabay/Vanmarciano