Een effectieve brainstorm in 5 stappen

De meest creatieve ideeën ontstaan tijdens een brainstorm. Maar alleen als je het slim aanpakt. Met deze vijf tips voor een effectieve brainstorm haal je er alles uit.

Stel, je bent bezig met het opzetten van een campagne. En daar is een deadline voor, dus ga je zo snel mogelijk aan de slag. Gevolg: je komt niet verder dan dat ene toffe concept dat je ook al voor een andere campagne hebt gebruikt. Jij kan dus wel een creatief idee gebruiken. Een brainstorm is hier de perfecte manier voor. En dan bedoelen we niet met een aantal collega’s om tafel gaan zitten en kijken wie het hardst roept. Maar een gezamenlijke sessie die écht iets oplevert. Met deze vijf tips haal je alles uit je brainstorm!

Stap 1: bepaal de regels

Voordat je samen aan de slag gaat, is het zaak dat iedereen begrijpt wat de regels zijn en wat van hem of haar verwacht wordt. Gebruik je pen en papier? Zorg dat je leesbaar schrijft. Maak de deelnemers duidelijk dat ze zo concreet mogelijk moeten zijn, dat alle deelnemers als gelijken worden behandeld en dat het afschieten van ideeën in de eerste fase verboden is. Tegen ideeën ingaan haalt namelijk de snelheid uit de brainstorm, en voor effectiviteit én creativiteit heb je die juist nodig. Ook is voor een goede brainstorm een open, creatieve mindset nodig. Er zijn heel veel verschillende technieken om dit te bewerkstelligen.

Bonustip: aan het eind van de middag ben je misschien niet meer superproductief, maar wel het meest creatief. Houd hier rekening mee met het inplannen van je brainstorm.

Stap 2: concretiseer de vraagstelling

Nu je mindset in orde is, is het tijd om de vraagstelling af te bakenen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. En een brainstorm is pas effectief, wanneer de vraagstelling concreet genoeg is. Dus niet: ‘We moeten ons merk laten groeien’, maar bijvoorbeeld: ‘Bedenk zoveel mogelijk ideeën om onze doelgroep op LinkedIn aan ons te binden’. Pas dan weet je in welke richting je moet denken tijdens de brainstorm.

Stap 3: doe een braindump

Creatieve mindset, check. Concrete vraagstelling, check! Je bent nu klaar om te starten. Het is slim om altijd te beginnen met een zogenaamde braindump. In deze fase schrijft iedere deelnemer alle ideeën op die het eerst te binnen schieten – zelfs al zijn die nog zo vaag, onhaalbaar of duur. Op die manier maak je je hoofd leeg, wat ook de snelheid van de brainstorm ten goede komt. Bovendien worden deelnemers die niet snel het woord zouden nemen ook direct betrokken bij het proces, doordat iedereen apart eigen ideeën opschrijft. Misschien heeft de stagiair die gisteren is begonnen immers wel een heel fris idee om jouw uitdaging aan te pakken, maar durft hij of zij die in een normale brainstormsetting niet hardop in de groep te gooien.

Stap 4: probeer verschillende technieken

Een goede manier om vervolgens tot innovatieve ideeën te komen, is door middel van associëren. Dat kan zijn met woorden, kleuren, foto’s, van alles. Neem bijvoorbeeld een tijdschrift en sla die open op een willekeurige bladzijde. Welke associaties krijg je daarbij als je de vraagstelling in het achterhoofd houdt? Schrijf alle ideeën per idee op losse post-its op – hoe meer, hoe beter, en er zijn geen foute antwoorden. Je zult zien dat sommige ideeën deels overlappen met die van de braindump. Daarom is het handig om zo concreet mogelijk je idee op te schrijven, want misschien is het idee uit deze ronde met een kleine twist net beter dan dat uit de vorige stap.

Stap 5: schrappen en uitwerken

Die grote hoeveelheid ideeën, daar kun je natuurlijk niet allemaal mee aan de slag. Tijd dus om te gaan schrappen. Doe ook dit nog samen met je team. Laat bijvoorbeeld iedereen aangeven welke drie ideeën zij het best vinden door met stickers of een kruisje te stemmen op de beste ideeën. De twee of drie allerbeste ideeën werk je vervolgens uit in een concept. Vaak kun je bepaalde ideeën combineren tot een groter idee. Of soms vind je een bepaald haakje, waar je weer andere ideeën onder kunt hangen. De twee of drie uiteindelijke concepten kun je toetsen en passend maken binnen je budget en mogelijkheden. En uiteraard ook uiteindelijk uitvoeren.

Zin om met een brainstorm aan de slag te gaan? Of zit jij met een uitdaging waar je niet uitkomt? Neem hem mee naar een van de (gratis!) Boost Your Concept-sessies, die we organiseren samen met ons zusterbureau Eventive. Dan gaan we er samen over brainstormen, en ga je geheid vol inspiratie en wie weet wel hét antwoord op jouw vraagstuk naar huis. Meld je direct aan via www.boostyourconcept.nl.

Headerfoto: Pexels

Deel dit artikel

Neem contact met ons op