Het ideale socialmediateam: deze 7 rollen mogen niet ontbreken

Een compleet socialmediateam opzetten binnen je organisatie overdreven? Het tegendeel is waar. Social media zijn niet meer iets wat je er als bedrijf ‘even bij doet’, en daarom vaak ook niet langer een onderdeel van communicatie, marketing of klantenservice. En net zoals een communicatieafdeling kan bestaan uit een persvoorlichter, een eventmanager, een PR-medewerker, een redacteur en een copywriter, worden ook in een socialmediateam verschillende expertises gebundeld. Maar welke vaardigheden mogen hierbij niet ontbreken? We zetten er zeven voor je op een rij.

1. De strateeg

De socialmediastrateeg is dé persoon achter de strategie, aanpak en resultaten van je socialmedia-aanpak. Hij of zij vertaalt de doelstellingen van je bedrijf naar een concrete strategie en bijbehorende metrics en is eindverantwoordelijk voor zaken als content, communitymanagement, influencersamenwerkingen en budget. Daarvoor werkt de strateeg nauw samen met alle andere leden van het socialmediateam. Op basis van de resultaten van de data-analist worden strategieën aangepast en doelstellingen bijgeschaafd, waarbij de kwaliteit en huisstijl te allen tijde worden bewaakt.

Eigenschappen: proactief, zelfstandig, teamspeler.

2. De data-analist

Je socialmediakanalen inzetten is één ding, er relevante informatie uithalen is een tweede. Het is daarom belangrijk om van meet af aan de uitkomsten van je socialmedia-inspanningen te – meten, ja. Een data-analist verzamelt en interpreteert data uit socialmediacampagnes – zowel organisch als gesponsord – en bepaalt op basis van die uitkomsten welke acties moeten worden ondernomen. Welke content is succesvol en waarom? Hoe pas je de contentstrategie hierop aan? En: wat levert een (gebooste) socialmediapost je bedrijf nu eigenlijk op? Je content inzichtelijk en meetbaar maken is cruciaal. Op Facebook doe je dat bijvoorbeeld zo.

Eigenschappen: nauwkeurig, technisch, analytisch.

3. De influencermarketeer

Succesvolle YouTubers bereiken miljoenen mensen met hun video’s en hetzelfde geldt voor bekende Instagram-sterren of SnapChat-figuren. Voor je bedrijf kan het dus interessant zijn om te kiezen voor een samenwerking met een invloedrijke blogger of vlogger. Voor 67,6 procent van de marketeers is het vinden van relevante influencers echter de grootste uitdaging op het gebied van influencermarketing. Het is dus relevant om een persoon binnen je team aan te wijzen én budget te reserveren voor influencermarketing. Zo kun je je als bedrijf optimaal richten op campagnematige of langetermijnsamenwerkingen met influencers. Meer tips voor influencermarketing lees je hier.

Eigenschappen: sociaal, trendgevoelig, zelfverzekerd.

4. De contentcreator

Wat is er misschien nog lastiger dan een lang, uitgebreid artikel schrijven? Short copy schrijven! Want daarin moet je met weinig woorden direct tot de kern van je boodschap komen. Dat geldt ook voor social media: je beperkte aantal woorden moet de lezer dusdanig prikkelen om verder te lezen of klikken. Een creatieve content creator mag daarom niet ontbreken in je socialmediateam. Inderdaad, met de nadruk op creatief. Want ook inhoudelijk wil jij er natuurlijk uitspringen. Een content creator helpt bij het bedenken van originele campagnes en pakkende insteken.

Eigenschappen: creatief, taalvaardig, inspirerend.

5. De community manager

Wat je doelstelling op social media ook is, de interactie met je doelgroep is cruciaal. Servicegerichtheid staat daarbij centraal. Stel daarom een community manager aan om vragen, reacties of klachten van je doelgroep via social media snel op te pakken. Kortom, take care of your webcare. Een community manager houdt zich daarnaast ook bezig met het faciliteren van conversaties binnen je community en het proactief contact leggen met je achterban. En biedt bovendien intern advies over ontwikkelingen op het gebied van social media en hoe je hier als bedrijf op in kunt spelen. Onmisbaar dus.

Eigenschappen: geduldig, nauwkeurig, klantgericht.

6. De grafisch vormgever

Ons brein verwerkt verschillende soorten content op verschillende manieren. Je keuze voor een contentvorm hangt dus af van wat je wilt bereiken. Zo kun je een grote hoeveelheid resultaten uit een belangrijk onderzoek soms beter weergeven in een infographic. Feit blijft dat beeld scoort op social media, en daarom mag een grafisch vormgever in jouw team niet ontbreken. Of het nu gaat om het maken van campagnebeelden, headers, inhakers of een gifje.

Eigenschappen: creatief, communicatief, flexibel.

7. De videocontentcreator

Video op social media genereert 1.200 procent meer shares dan een combinatie van tekst en beeld. 26 procent van de mensen zoekt meer informatie op over een onderwerp na het bekijken van een video, en 22 procent bezoekt zelfs de website na het bekijken van een video-advertentie. Logisch dus, dat videocontent onderdeel is van je socialmediastrategie én je socialteam. Waar goede videocontent voor social media aan voldoet? Dat lees je hier.

Eigenschappen: creatief, empathisch, doelgericht.

Je merkt: het ideale socialmediateam is een mix van veel verschillende vaardigheden en kwaliteiten. Is direct een team van zeven man sterk aannemen toch iets teveel voor je organisatie? Kijk of sommige functies of taken te combineren zijn door één persoon. Of schakel de hulp in van het socialmediateam van Contentbureau. Wij staan te popelen!

Deel dit artikel

Neem contact met ons op