De voor- én nadelen van social-platformen – deel twee

Veel bedrijven die ‘iets’ met social media doen, zijn met name te vinden op Facebook, Twitter en LinkedIn. Maar er zijn meer social-kanalen die mogelijk geschikt zijn voor jouw bedrijf. Na ons blog over ‘De Grote Drie’ (Facebook, Twitter en LinkedIn) benieuwd naar de voor- én nadelen van Instagram, Snapchat en Pinterest? Wacht niet langer en lees snel verder.

Instagram

Voordelen:

  • Grote doelgroep. Misschien wel het belangrijkste voordeel van Instagram op dit moment is het toenemend aantal gebruikers. Met 5,6 miljoen actieve gebruikers is Instagram in Nederland de grootste groeier, en het ooit zo populaire Twitter al ver voorbij.
  • Visueel ingesteld. Instagram is een medium dat echt draait om beeld. Dus wanneer jij mooie producten, gave bestemmingen of hippe evenementen in de spotlight wil zetten, is dit het perfecte medium voor jou. Ook is Instagram een kanaal waar veel influencers te vinden zijn – een zeer geschikte manier om jouw product onder de aandacht te krijgen bij zijn of haar volgers (mits relevant, natuurlijk).

Nadelen:

  • Visueel ingesteld. Instagram is een medium dat echt draait om beeld; dat kan ook een nadeel zijn. Werk jij bijvoorbeeld bij een IT-dienstverlener? Vraag jezelf dan van tevoren goed af of je content wel Insta-waardig is.
  • Tijdlijnvervuiling? Instagram is in 2012 overgenomen door Facebook, en begint er qua mogelijkheden voor advertising al aardig op te lijken. Daardoor komen consumenten steeds vaker gesponsorde Insta-posts tegen in hun tijdlijn. Zorg er dus voor dat je gesponsorde berichten perfect aansluiten bij de doelgroep. Want het laatste dat je wil, is dat gebruikers zich aan je merk gaan ergeren.

Als bedrijf of merk starten met Instagram? Lees hier zes tips.

Snapchat

Voordeel:

  • Populair onder jongeren. Snapchat is het snelle fotomedium voor jongeren. Maar gebruikers kunnen ook bedrijven volgen via stories. Dat biedt bijvoorbeeld mogelijkheden voor productlanceringen, sneak previews en evenementen die relevant zijn voor een doelgroep die jonger is dan dertig.

Nadeel:

  • Nadruk ligt op sociaal element. Voor bedrijven biedt Snapchat (nog) niet zoveel mogelijkheden als bijvoorbeeld Instagram. Zo is Snapchat echt bedoeld als sociaal medium, waarmee jongeren inderdaad voornamelijk foto’s naar elkaar sturen. Echt geschikt voor zakelijke toepassingen is het medium dus niet – of je moet écht een creatief idee hebben dat de Snapchat-doelgroep aanspreekt.
  • Duur. Functies als geofilters zijn voor bedrijven een eenvoudige manier om veel exposure te krijgen voor bijvoorbeeld een evenement – maar daar hangt dan weer wel een aardig prijskaartje aan.

Pinterest

Voordelen:

  • Visueel ingesteld. Voor Pinterest geldt hetzelfde als voor Instagram: het is een visueel platform. Heb jij mooie producten, graphics of recepten die je wilt delen met een doelgroep die voornamelijk bestaat uit vrouwen tussen de 20 en 40 jaar, dan is Pinterest zeker interessant. Voor het inspireren van je doelgroep, om je imago een boost te geven en om (uiteindelijk) mogelijk zelfs meer traffic naar je website te genereren.
  • Statistieken. Met een zakelijk Pinterest-account heb je inzicht in statistieken als bereik en websitebezoeken. En statistieken over je doelgroep kun jij weer inzetten om geïnspireerd te raken door hen.

Nadeel:

  • Geen verkoopkanaal. Pinterest is een mooie tool om je doelgroep te inspireren en om hier extra in de aandacht te komen, maar zet het vooral niet in als hard verkoopkanaal. Uitingen worden namelijk alleen gepind als gebruikers echt geïnteresseerd zijn in of geïnspireerd worden door de content. Commerciële content werkt niet, simpelweg omdat het niet gepind wordt. Toch blijft dit medium zich ontwikkelen, en zo ook de mogelijkheden voor zakelijke toepassingen. Dus heb je visueel aantrekkelijke producten die perfect inspelen op trends, vergeet Pinterest dan zeker niet te overwegen in je contentstrategie.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van écht goede Instagram-content? Wil je Facebook Advertising instellen, maar weet je niet goed hoe? Of twijfel je of je iets met Pinterest moet? Wij helpen je uiteraard graag. Neem contact op via onze social-kanalen – of bel of mail gewoon.

Headerafbeelding met dank aan Pixabay

Deel dit artikel

Neem contact met ons op