15 juni 2020 / SEO
Ook jij houdt je vast regelmatig bezig met je website: misschien schrijf je wekelijks een blog, voeg je vaak nieuwe informatie of beeldmateriaal toe, of test je zo nu en dan of alle technische aspecten nog goed werken. Maar denk je ook aan de vindbaarheid van je mooie website? Want het is natuurlijk zonde als niemand je inspanningen ziet. Online vindbaarheid is belangrijker dan ooit. En daar hoef je niet meteen dure advertenties voor in te kopen; laat Search Engine Optimization, oftewel SEO, het startpunt zijn.
Wanneer je website zo goed mogelijk is geoptimaliseerd voor zoekmachines, vergroot je de kans dat je een hogere positie krijgt in zoekmachines wanneer mensen naar jouw bedrijf, product of dienst op zoek zijn. En hoe hoger die positie, hoe beter je online vindbaar bent en hoe groter de kans dat mensen doorklikken naar jouw website.
Lees hier een aantal fabels én feiten over SEO.
Klinkt heel ingewikkeld, je website optimaliseren voor Google en andere zoekmachines? Hoeft niet. Met deze simpele tips kom je al een heel eind.
Als je gevonden wilt worden door je doelgroep, is het belangrijk dat je weet waar je doelgroep online naar zoekt. Een keywordanalyse is ervoor om te ontdekken welke zoektermen je doelgroep gebruikt. Met zo’n analyse ontdek je welke keywords je dient te verweven in je website om online beter vindbaar te worden. Daarnaast helpt het je website een duidelijke structuur te geven. Ten slotte ontdek je waarschijnlijk dat je doelgroep zoekt op termen waar nog geen content over op je website staat. Zo geeft een keywordanalyse inspiratie bij het nadenken over nieuwe content voor je website.
Een goede keywordanalyse maken? Hier lees je hoe je dat doet.
Goede content op je website is een belangrijke eerste stap in het optimaliseren voor zoekmachines. Vergeet vervolgens ook de technische kant niet, zoals het schrijven van (goede!) meta-content: de title tag en meta description. Dit is het gedeelte van je website dat (meestal) getoond wordt in de zoekresultaten. Oftewel: het gedeelte dat een zoeker overtuigt om op jouw zoekresultaat te klikken, in plaats van op dat van de concurrent. Schrijf deze teksten dan ook zo overtuigend en verleidelijk mogelijk, zodat je de zoeker uitnodigt verder te lezen op je pagina.
Een zoekmachine is geen persoon, maar – het woord zegt het al – een machine. Een algoritme. De machine leest jouw content dus op een andere manier dan je ‘echte’ doelgroep dat zou doen. Dat gezegd hebbende, worden zoekmachines als Google wel steeds beter in het ontcijferen van hoe mensen zoeken, lezen en klikken, en ontdekken ze zo waar relevante content aan voldoet. Het algoritme wordt regelmatig geüpdatet om de zoeker zo relevant mogelijke content te tonen. Maak het de zoekmachine daarom zo makkelijk mogelijk. Gebruik bijvoorbeeld links naar relevante, interne én externe pagina’s, zodat de zoekmachine weet dat er een verband is tussen die pagina’s. Op die manier creëer je een bepaalde structuur, en hoe relevanter die is, hoe hoger je in de zoekresultaten terecht zult komen.
Simpel voorbeeld: hang zo’n link niet onder een weinig zeggende zin als ‘Klik hier’. Schrijf dus niet: ‘Meer weten over keyword stuffing? Klik hier’. Maar doe het zo: ‘In dit blog lees je wat keyword stuffing is en waarom je het moet voorkomen’.
Bonustip: check ook regelmatig of je op een van je pagina’s inmiddels niet naar zogenaamde dode links verwijst. Dit kun je controleren met een gratis online tool als de Broken Link Checker van ahrefs.
Benieuwd welke kwaliteitseisen Google zoal hanteert? Lees ze hier.
Wanneer je bij het schrijven van je websiteteksten deze tips in het achterhoofd houdt, kan dat je zoekmachineresultaten alleen maar goed doen. En: meten is weten! Gebruik daarom tools als Moz en Google Analytics om bij te houden wat voor resultaten je inspanningen opleveren. Zodat je weet wat goed werkt, en je nóg verder kunt optimaliseren.
Meer tips nodig voor SEO, of zoek je hulp bij het schrijven van vindbare websiteteksten? Laat het ons weten!
Headerafbeelding: Unsplash