Een goede keywordanalyse maken: hoe doe je dat?

In een wereld waarin de online concurrentie – zoals iedereen weet – moordend is, kan je niet meer om het belang van SEO heen. SEO, oftewel Search Engine Optimization, helpt je om vindbaar te zijn in zoekmachines. Met alleen de standaard SEO-trucjes kom je er echter niet. Zoekmachines als Google stellen meer dan ooit hoge kwaliteitseisen en laten zich niet meer misleiden . Om je vindbaarheid echt te vergroten, houd je je dus aan de regels van de zoekmachines en voer je gedegen SEO uit. En dat staat of valt met een goede keywordanalyse.

 

Waarom een keywordanalyse?

Het uitvoeren van een keywordanalyse heeft verschillende redenen:
1. Het is je basis om te werken aan goede vindbaarheid in zoekmachines
2. Het helpt je een duidelijke websitestructuur te creëren
3. Het biedt inspiratie bij het creëren van content voor je doelgroep

 

Hoe maak ik een goede keywordanalyse?

Het maken van een goede keywordanalyse kent verschillende basisstappen. Deze stappen zijn relatief eenvoudig uit te voeren en helpen je een complete shortlist van keywords te creëren die je vervolgens inzet voor een geoptimaliseerde website. Onthoud wel: een keywordanalyse en SEO zijn geen quick-win. Beide zijn een proces, en dat proces is nooit klaar.

 

1. Brainstorm en onderzoek

Stap één van een keywordanalyse bestaat uit brainstormen en onderzoeken. Stap in de schoenen van je doelgroep en stel verschillende vragen, zoals ‘Wat levert mijn bedrijf?’ Schrijf alles op wat je te binnen schiet. Betrek collega’s bij de brainstorm die veel klantcontact hebben, maar ook managers, afdelingshoofden en anderen met een marketing- of salesdoelstelling. Het brainstormen dwingt je om je bedrijf vanuit een andere invalshoek te bekijken, namelijk die van je doelgroep.

Daarnaast is het belangrijk om zelf op onderzoek uit te gaan, bijvoorbeeld bij de concurrentie. Welke zoektermen komen terug op de websites van vergelijkbare bedrijven? Of ga in gesprek met je doelgroep. Vraag bijvoorbeeld welke zoektermen ze gebruiken als ze naar specifieke producten of diensten zoeken.

 

2. Analyseer met behulp van tools

Heb je Google Ads-campagnes lopen? Dan kan je de data uit die campagnes analyseren. Kijk hierbij naar de zoektermen: welke ingetikte woorden in zoekmachines leiden tot conversies of andere gewenste acties op je website? En welke helemaal niet? De succesvolle termen zet je op je lijst.

Als je nog geen Google Ads-campagnes hebt ingesteld, kan je gebruikmaken van andere handige tools om je eerste lijst van zoekwoorden verder aan te vullen. Een voorbeeld hiervan is Google Search Console, die je helpt in kaart te brengen hoe mensen op dit moment je website vinden. Een ander startpunt is de Google Keyword Planner, die je toont hoe vaak op de door jou ingevoerde zoektermen wordt gezocht en suggesties doet voor alternatieven.

Andere tools zijn Yoast Suggest en Bing Webmaster Tools. Deze helpen je vergelijkbare termen te ontdekken van het keyword dat je invoert. Hoewel Google (vooral in Nederland) met afstand de grootste zoekmachine is, kan het slim zijn om ook te optimaliseren voor Bing. Sommige bedrijven werken bijvoorbeeld exclusief met Microsoft-technologie. Vallen medewerkers van dit soort bedrijven onder jouw doelgroep? Dan is optimaliseren voor Google én Bing een goed idee .

Ook zijn er de tools Google Trends en Answer the Public. Zo komt Answer the Public met suggesties voor vragen op basis van je ingevoerde keyword. Google Trends toont informatie over de populariteit van een onderwerp of zoekterm in een bepaalde periode of regio. Beide tools helpen je inzicht te krijgen in het zoekgedrag van mensen op het internet.

 

3. Inventariseer de juiste gegevens

Wanneer je gebruikmaakt van een keywordtool is het essentieel dat je de juiste gegevens inventariseert. Een goede keywordanalyse bevat in elk geval gegevens op het gebied van relevantie, zoekvolume en concurrentie.

In het geval van relevantie stel je jezelf de vraag ‘weerspiegelt dit keyword de aard van de producten en diensten die ik lever?’ Stel, je verkoopt tweedehands rode Nissan Micra’s en hebt een websitepagina hieraan gewijd. Dan is een keyword als ‘tweedehands rode Nissan Micra’ relevant.

Aan het zoekvolume zie je hoe populair de keywords op je lijst zijn en hoe vaak ernaar wordt gezocht. Sommige keywordtools tonen het aantal keer per maand dat er op een bepaald keyword wordt gezocht. Tools als Google Trends tonen daarnaast de populariteit van een zoekwoord in bepaalde seizoenen, of de ontwikkeling van een keyword in de loop van de tijd.

De factor concurrentie geeft je een idee hoe moeilijk het is om vindbaar te zijn op een bepaald keyword. Tenzij je een gloednieuw product introduceert, is de kans groot dat er al content op het internet te vinden is die lijkt op jouw content. Bij het selecteren van keywords is het dus belangrijk dat je die zoekwoorden kiest die een relatief lage difficulty hebben. Oftewel zoekwoorden de relatief uniek zijn, en waar de concurrentie niet al volop gebruik van maakt.

 

4. Vergeet long tail keywords niet

Zoekopdrachten met short tail keywords bestaan uit één of twee losse woorden, bijvoorbeeld ‘zwarte damesschoenen’. Op short tail keywords wordt vaak het meest gezocht, en de kans bestaat dat de concurrentie hierop veel groter is. Zoekopdrachten met long tail keywords bestaan uit een combinatie van keywords, zoals ‘zwarte leren Dr. Martens damesschoenen’. Hoewel het zoekvolume op long tail keywords misschien minder groot is, zijn ze van grote waarde voor je vindbaarheid. Met long tail keywords die specifiek gericht zijn op jouw niche, zul je beter ranken in de zoekresultaten omdat er meestal minder concurrentie is. Bovendien hebben long tail keywords vaak een hogere conversiewaarde. Mensen zoeken hiermee immers gerichter naar een product of dienst, en als jouw website hierop aansluit, is de kans groter dat iemand overgaat tot een aankoop.

 

5. Breng structuur aan

Om te voorkomen dat je straks een eindeloze lijst van zoekwoorden hebt, breng je structuur aan in je keywordoverzicht. Deel de keywords bijvoorbeeld in aan de hand van thema’s. Dit heet keyword categorization of keyword classification. Om terug te komen op het Nissan Micra-voorbeeld: denk aan de thema’s kleur, model, status (nieuw of tweedehands), bouwjaar enzovoort. Door keywords op deze manier te groeperen, kan je je SEO-activiteiten efficiënter inrichten én monitoren. Zo kunnen keyword-thema’s de basis zijn voor inrichting van landingspagina’s of optimalisatie van je gehele websitestructuur. En bij het monitoren van je activiteiten geeft deze indeling je meer inzicht in welke thema’s het meest in trek zijn bij je websitebezoekers en dus interessant zijn voor nieuwe content.

 

Als je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen, is het resultaat een shortlist van relevante keywords met het juiste zoekvolume en niet te veel concurrentie. De volgende stappen bestaan uit het toewijzen van keywords aan je websitepagina’s, en de contentcreatie rondom de shortlist, zoals SEO-geoptimaliseerde blogs, whitepapers en socialmediacontent. Hoe je dit aanpakt, zetten we in een volgende blogpost op een rij.

Weet je nu al dat je de SEO-geoptimaliseerde content liever aan een andere partij overlaat? Of geef je het hele proces, inclusief keywordanalyse, graag uit handen? Bij Contentbureau helpen we je om de vindbaarheid van jouw website en content te verbeteren. Neem gerust contact op.

Deel dit artikel

Neem contact met ons op