Het belang van contentmarketing voor customer experience

Social media – digitaal, maar toch sociaal. Het is dé plek om sociale interactie (lees: engagement) tussen merken en hun doelgroep te bewerkstelligen en om zo dichter tot die doelgroep te komen. Op die manier kunnen merken een klantrelatie opbouwen en zo de customer experience verbeteren. En dat wil je. Niet alleen omdat consumenten meer keuze hebben dan ooit, waarbij een goede customer journey nog een van de weinige manieren is om je écht te onderscheiden van concurrenten. Maar ook omdat bedrijven die actief luisteren naar hun klanten méér groei laten zien dan bedrijven die dat niet doen, zo laat onderzoek van Hubspot zien.

Méér dan webcare

Bij ‘luisteren naar klanten’ denk je misschien al snel aan webcare. Maar een goede customer experience is veel méér dan dat. Denk bijvoorbeeld ook aan een goede gebruikservaring op je website – geen enkele klant voelt zich geholpen met een website die veel te traag laadt of waar hij niet vindt wat hij zoekt.

Daarnaast gaat het erom dat je laat zien dát je luistert naar je klanten. De perfecte manier om dat te doen, is contentmarketing, waarbij content een middel is om je doelstellingen te realiseren. Die doelstelling is in dit geval: het creëren van een excellente klantenervaring. Content die hierbij hoort, zijn bijvoorbeeld antwoorden op veelgestelde vragen, how-to-video’s, tips en tricks en inspirerende blogs. Met dit soort content help je je (potentiële) klanten bij het oplossen van hun problemen, en zullen ze eerder bij jou terechtkomen voor een oplossing. En omdat ze zich zo goed geholpen voelen, zal dit jullie relatie alleen maar ten goede komen.

Inbound marketing voor een langdurige relatie

Voor een goede customer experience, moet je dus weten wat er omgaat in het hoofd van die customers. Wat hen beweegt en bezighoudt, en met welke problemen zij rondlopen. En dan is het ook nog eens zaak om hier een overtuigend antwoord op te geven. Als je dát voor elkaar krijgt, en dit met een goede contentmarketingstrategie over de bühne weet te krijgen, komen de klanten als het ware vanzelf naar je toe. Op zoek naar nog meer goede ervaringen met jouw product of merk.

Dit is het uitgangspunt van inbound marketing. Hierbij push je mensen niet om een relatie met je aan te gaan, maar creëer je loyaliteit onder je doelgroep – en dús een langdurige klantrelatie – door waarde toe te voegen. En dat gebeurt in drie stappen:

  1. Attract: (potentiële) klanten aantrekken door middel van relevante content;
  2. Engage: het gesprek aangaan met die (potentiële) klanten om toegevoegde waarde te bieden;
  3. Delight: ervoor zorgen dat klanten tevreden zijn en blijven.

Hubspot flywheel model

Als je dit goed doet, zorg je niet alleen voor een uitstekende klantervaring en op die manier onderscheiding ten opzichte van concurrenten, maar zie je dat potentiële klanten zelfs zomaar kunnen veranderen in ambassadeurs voor je merk.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het ontrafelen van de geheimen van je klanten? Of bij het vertalen hiervan in goede, vindbare content? Vul het contactformulier hieronder in en je hoort snel van ons.

Headerafbeelding: Unsplash

Deel dit artikel

Neem contact met ons op