Knallen met content: onze tips voor 2020

De inzet van content kán leiden tot meer bekendheid, een positiever imago of meer leads voor je bedrijf. Maar alleen artikelen, video’s of socialmediaposts maken is niet genoeg.

Contentmarketing is een investering op de lange termijn, gericht op het creëren van waardevolle, relevante en consistente content voor een duidelijk gedefinieerde doelgroep. Zo kunnen je inspanningen uiteindelijk bijdragen aan de businessdoelstellingen van je organisatie.

Van VR en AR tot chatbots, automation software en spraaktechnologie: dagelijks lees je over ‘nieuwe’ trends op het gebied van content. Los van alle (technologische) trends blijft de basis voor goede content echter hetzelfde. We zetten een aantal tips op een rij die óók in 2020 relevant zijn.

Zorg voor een duidelijke planning en doelstelling

Stel je voor dat je op dit moment naar buiten loopt en in een taxi stapt. De chauffeur vraagt waar je heen wilt en je antwoordt dat je geen bestemming hebt maar graag wat rondgereden wilt worden. Klinkt als een verspilling van tijd en geld, niet?

Toch is dit wat veel bedrijven onbewust doen als het aankomt op content. Er wordt veel tijd, geld en moeite gestoken in het creëren van content, zonder dat er een duidelijke doelstelling of planning is. Een duidelijke doelstelling en planning helpen je niet alleen om ergens naartoe te werken, maar ook om georganiseerd te blijven werken (zie ook ‘Breng structuur aan in je content’).

1. Een langetermijncontentplanning creëer je in drie stappen, aldus Hubspot. Je begint bij het vaststellen van je doelstellingen. Wat zijn de business- en marketingcommunicatiedoelstellingen van jouw bedrijf? Wil je meer bekendheid voor je organisatie, product of dienst? Streef je naar meer engagement en betrokkenheid onder je doelgroep? Of gaat het vooral om acties die je doelgroep uit moet voeren, bijvoorbeeld het aanvragen van informatie of een product aanschaffen?

2. Stap twee is in kaart brengen waar je organisatie op dit moment staat qua content. Met een zogenaamde contentaudit zet je op een rij welke bronnen en items je al tot je beschikking hebt. Sorteer bijvoorbeeld op titel, type content, doelgroep of de fase van de customer journey waar de content bij aansluit. Je zult zien dat er al een hoop (her)bruikbare content aanwezig is binnen je organisatie!

3. De laatste stap draait om het in kaart brengen van de buyer’s journey van je doelgroep(en). Van de awarenessfase, waarin mensen vaak op zoek zijn naar informatie of antwoord op hun vragen, naar de considerationfase, waarin zij verschillende mogelijkheden afwegen, tot de decisionfase, waarin zij idealiter actie ondernemen. Aan welke content heeft je doelgroep in elke fase behoefte?

Breng structuur aan in je content

Het organiseren van je content rondom een aantal hoofdonderwerpen maakt het makkelijker om focus aan te brengen in je contentcreatie en -planning. Het helpt je ook om je doelgroep op consistente wijze relevante informatie aan te bieden. Last but not least, draagt het bij aan je organische vindbaarheid. Drie vliegen in één klap dus.

Hoe kun je je content nu makkelijk structureren? Door te werken met pijlerpagina’s en topicclusters, aldus Hubspot. Een pijlerpagina is een pagina die je creëert rondom een voor je organisatie belangrijk onderwerp, bijvoorbeeld contentmarketing. Op deze pagina bied je uitgebreide informatie over dit onderwerp, gebaseerd op de vragen die je doelgroep heeft. Bijvoorbeeld: Wat is contentmarketing? Waarom is contentmarketing belangrijk? Hoe maak ik een contentmarketingstrategie?

Vervolgens link je vanuit de pijlerpagina naar relevante subpagina’s, of topicclusters. Dit zijn specifiekere onderwerpen gerelateerd aan je pijlerpagina. Bijvoorbeeld een blogpost over het verschil tussen contentmarketing en inboundmarketing. Of een pagina over contentmarketing voor b2b. Op deze manier kun je je ‘web’ aan content steeds verder uitbreiden op een gestructureerde manier.

Goede content maak je niet alleen

Je doelstellingen en planning zijn duidelijk, je hebt een overzicht gemaakt van pijlerpagina’s en gerelateerde onderwerpen die belangrijk zijn voor je organisatie, en je hebt in kaart gebracht welke content je kunt hergebruiken en welke items je graag wilt gaan maken. Aan de slag dus!

Vergeet daarbij niet je collega’s te betrekken. Zij zijn immers dé experts en beschikken over relevante kennis en informatie voor je doelgroep. Ga dus in gesprek met collega’s van HR, sales, customer service of andere afdelingen om te horen wat er speelt bij je doelgroep. En vraag dan ook meteen of zij hun visie, tips of learnings willen delen in een blogpost, video of webinar.

Vergeet ook bij je contentdistributie je collega’s niet! Niet voor niets zetten steeds meer bedrijven in op employee advocacy. Hierbij worden collega’s gestimuleerd om content te delen met hun persoonlijke (sociale) netwerken, om zo het bereik van bedrijfscontent te vergroten. Een eenvoudige én efficiënte manier, want je collega’s beschikken over een relevant netwerk en worden vaak gezien als meer betrouwbaar en geloofwaardig dan een bedrijf zelf.

Zorg dat je doelgroep je content onthoudt

In november 2019 bezocht Contentbureau het Congres Contentmarketing en Webredactie georganiseerd door Entopic. Tijdens de eerste keynotesessie werden we direct aan het denken gezet door Carmen Simon. Haar boodschap? Make memory your mission. Alleen als je een plek in iemands geheugen weet te veroveren, kun je mensen overtuigen.

Hoe je dat doet? Door de aandacht te trekken en te zorgen dat mensen gedwongen worden over je content na te denken, bijvoorbeeld door het stellen van een vraag. Maar ook door het brein te helpen orde aan te brengen in de informatie die het voorgeschoteld krijgt, door je content begrijpelijk, vindbaar en logisch in te steken. Tot slot is ons brein ook altijd op zoek naar een stimulans, bijvoorbeeld in de vorm van een beloning. Dat kan bijvoorbeeld een korting of aanbieding zijn, maar ook het bieden van een oplossing voor een probleem waar je doelgroep mee zit of het beantwoorden van een vraag.

Wil je ook aan de slag met waardevolle, relevante en consistente content? Wij helpen je graag, van strategie tot uitvoering. Neem contact met ons op.

 

Headerafbeelding via Unsplash.

 

Deel dit artikel

Neem contact met ons op