SEO – feiten en fabels

Wie ook maar iets doet met online marketing is ongetwijfeld bekend met de term SEO. Een manier om online beter vindbaar te worden en hoger te komen in Google. Toch? Wat houdt SEO eigenlijk precies in? Waar moet je op letten? Daarom: een stoomcursus SEO voor beginners, een handleiding waarin we antwoord geven op deze vragen en uitleg geven over zoekmachineoptimalisatie, inclusief feiten en fabels.

Wat is SEO?

SEO staat voor search engine optimization – in het Nederlands: zoekmachineoptimalisatie. Kort gezegd houdt dit in dat je je website zo inricht en rekening houdt met zoekwoorden in je content, dat je website zo hoog mogelijk in zoekmachines naar voren komt als mensen zoeken op bepaalde zoekwoorden. En dat is fijn, want laten we eerlijk zijn: hoe vaak klik jij door naar de volgende pagina met zoekresultaten? Dus: hoe hoger je ranking, hoe groter de kans dat mensen naar jouw pagina klikken.

Wat je in ieder geval níet moet doen om hoger te komen in Google, lees je hier.

Feit of fabel: met SEO kom je gegarandeerd bovenaan in Google

Laten we deze fabel maar als eerst uit de wereld helpen. SEO is inderdaad de basis om hoger te komen in de resultaten van zoekmachines (laten we voor het gemak Google aanhouden), maar een garantie is het geenszins. De ranking is namelijk van heel veel factoren afhankelijk – factoren waar je niet altijd invloed op hebt. Bijvoorbeeld concurrentie op zoekwoorden: bij het ene onderwerp en keyword zijn meer kapers op de kust dan bij het andere, en er kan er maar eentje bovenaan staan. Bovendien krijg jij waarschijnlijk andere resultaten als je op een bepaald keyword zoekt dan wanneer ik dat doe, doordat zoekmachines rekening houden met zaken als locatie, apparaat en zoekgeschiedenis.

De enige manier om direct bovenaan te komen in de zoekresultaten, is met SEA: Search Engine Advertising (bijvoorbeeld Google Ads.). Je betaalt dan om als advertentie bovenaan te komen. Advertenties zijn te herkennen aan het blokje [Adv.] vóór de URL. In tegenstelling tot SEO – waarmee het wel weken of zelfs maanden kan duren voor je resultaat boekt – zorgt SEA direct voor resultaat.

SEO SEA

Aan de slag met SEA? Michelle geeft zeven quick wins voor SEA.

Feit of fabel: met zoveel mogelijk zoekwoorden kom je hoger in Google

Het lijkt logisch: hoe meer zoekwoorden je gebruikt in je websitecontent, hoe vaker je gevonden zult worden op Google. Toch? Nou, niet helemaal. Een hardnekkige fabel, en wel om de volgende redenen.

De zoekwoorden die jij gebruikt, kunnen afwijken van die van je doelgroep

Als organisatie heb je je zoekwoorden waarschijnlijk al lang en breed op papier staan. Stel, je bent een leverancier van innovatieve bloempotten, maar als bedrijf doe je veel meer dan dat. Dan heb je misschien wel het woord ‘groenoplossing’ als keyword bedacht. Toch is dat een woord waar je doelgroep misschien niet gauw op zal zoeken. Of dat zo is, ontdek je door een keywordonderzoek te doen. Daaruit blijkt misschien dat de doelgroep wél zoekt op woorden als ‘bloempot’ of ‘plantenbak’. Neem deze woorden dan ook mee in de copywriting.

Zoekwoorden moeten zoveel mogelijk op een natuurlijke manier in je content verweven worden

Oké, je doelgroep zoekt dus op het woord ‘bloempot’. Dus gebruik je het woord bloempot zo vaak mogelijk in een tekst. Want een bloempot is niet alleen een manier om je plant de juiste ruimte en verzorging te geven, maar bloempotten fleuren ook nog eens de hele ruimte op. Dus ben je op zoek naar een eyecatcher in huis? Overweeg een mooie nieuwe bloempot!

Het moge duidelijk zijn: niemand zit te wachten op een tekst waarin je een keyword keer op keer herhaalt. Bovendien werkt dit zogenaamde keywordstuffing sinds de jaren 90 niet meer – het kan er zelfs voor zorgen dat je slechter scoort in Google.

De zoekwoorden die je gebruikt, moeten passen bij je bedrijf

Om zoekwoorden te vinden, doe je misschien een analyse met bijvoorbeeld de Keywordplanner van Google. Daar komt een lijst met allemaal mogelijke keywords uit. Die kunnen een leidraad zijn tijdens het schrijven van je content. Maar laat je niet verleiden om al deze woorden te gebruiken als ze niet passen bij je bedrijf of product. Zelfs als er wel vaak op gezocht wordt. Dit zorgt er namelijk alleen maar voor dat klikkers teleurgesteld afdruipen. Bovendien merkt Google dat bezoekers op jouw website kennelijk niet vinden wat ze zoeken, en dat heeft uiteindelijk alleen maar een averechts effect op je ranking.

Het omgekeerde is ook waar: als je zoekwoorden gebruikt waar misschien niet vaak op gezocht wordt, maar wél perfect passen bij jouw bedrijf en je doelgroep, dan is de kans dat je op dit woord bovenaan komt in Google een stuk groter. Misschien dat minder mensen erop zoeken, maar die mensen díe erop zoeken, zullen gebaat zijn bij jouw pagina. En precies dát zijn de mensen die je uiteindelijk wil.

Keywords zijn ook niet alles

Zoekmachines kijken allang niet meer alleen naar zoekwoorden. Zaken als de gebruiksvriendelijkheid en laadsnelheid van je website zijn tegenwoordig minstens zo belangrijk.

Feit of fabel: H1, dat is toch de title tag?

De title tag is de titel van de pagina die wordt weergegeven in de zoekmachine. Vaak de naam van de pagina, gevolgd door een | staand | of – liggend – streepje, en de naam van het bedrijf of merk. Bijvoorbeeld:

SEO Title Tag

H1 is de eerste header, oftewel de hoofdtitel van je pagina – dus wat vaak het eerste gedeelte is van je title tag. Hiermee laat je de zoekmachine weten waar de pagina over gaat. Bijvoorbeeld ‘Diensten’ of ‘Over ons’. In theorie kan een pagina meerdere H1’s hebben, maar je maakt het zoekmachines hiermee wel moeilijker om te weten waar de pagina nu daadwerkelijk over gaat. Houd daarom uit voorzorg maar één H1 aan.

Eventuele overige kopjes geef je aan met H2, H3, etc. Hiermee geef je structuur en hiërarchie aan in je tekst. Er is in principe geen limiet aan het aantal tussenkoppen, maar je begrijpt waarschijnlijk wel dat je met een H8 het doel van structuur voorbij schiet. Een voorbeeld van hoe zo’n hiërarchie eruit kan zien:

  • H1: de titel van je pagina

  • H2: eerste tussenkop

  • H2: tweede tussenkop, net zo belangrijk als de vorige tussenkop

  • H3: tussenkop die onderdeel is van de hierboven genoemde H2

  • H2: nieuwe tussenkop die weer net zo belangrijk is als de overige H2’s

Title tag en H1 zijn dus niet helemaal hetzelfde, al liggen ze vaak wel in elkaars verlengde. Kortom: fabel, met een zweempje feit.

Feit of fabel: het zoekwoord moet altijd terugkomen in de meta title en description

De meta description is de beschrijving van een pagina die je ziet in de zoekmachine. Het maakt in zo’n 140 tot 160 tekens duidelijk wat je op de pagina vindt (al fluctueert het aantal tekens nog weleens). Zo’n description kan een antwoord zijn op je vraag, maar het kan ook een teaser zijn, met een call to action die triggert om op de link te klikken. In het geval van dat laatste, komt een keyword misschien niet terug in de beschrijving. Is dat erg? Keywords kunnen er wel voor zorgen dat mensen vanuit de zoekresultaten daadwerkelijk doorklikken naar je pagina, wat een teken van relevantie is. Probeer er dus voor te zorgen dat het keyword terugkomt in de meta description, aangezien dat de kans dat de meta description daadwerkelijk wordt getoond verhoogt (en voorkomt dat Google een willekeurige andere tekst van je pagina toont).

De meta title is wél van invloed op je ranking, dus neem hier het relevante zoekwoord zeker in op. Het belangrijkste, zowel bij de meta title als description, is dat ze moeten aansluiten bij wat er op de pagina te vinden is. Als bepaalde keywords bijvoorbeeld wel in de meta-teksten, maar niet in de paginacontent zelf zijn verwerkt, heeft dat niet veel nut.

Feit of fabel: linkbuilding zorgt voor een hogere ranking

‘Vroeger’ was linkbuilder een beroep. Je belde dan bedrijven met de vraag of zij een link naar je website wilden plaatsen, want zoveel mogelijk links zorgden voor een betere score in Google. Hoewel links nog altijd geen kwaad kunnen voor je Google-score, is het geen garantie voor een hogere ranking. Het gaat erom dat de links kwalitatief zijn. Je moet het zo zien: als veel pagina’s naar jouw website linken, ben je kennelijk een autoriteit op jouw gebied. En dát weet Google wel te waarderen. Dus links zijn zeker een goede manier om hoger te komen in Google (feit), maar alleen als die relevant zijn. En dat geldt trouwens ook voor interne én uitgaande links.

Lees hier vijf kwaliteitseisen die Google stelt.

Kortom: alles draait om relevantie

Moraal van dit verhaal? Houd gewoon bij alles wat je doet op online-marketinggebied je doelgroep in het achterhoofd. Schrijf de content voor hen, niet voor zoekmachines. Waarbij je een heldere menustructuur en navigatie op je website handhaaft om het je bezoekers zo makkelijk en duidelijk mogelijk te maken. Als je dit in gedachten houdt bij het schrijven van je online content, gaat SEO als het ware vanzelf. Heb je hier hulp bij nodig? We denken graag met je mee!

Deel dit artikel

Neem contact met ons op